BILLEDER: Danmarks første kvinde med motorcykel-kørekort formede DR Pigekoret

Lige nu kan du følge livet i DR Pigekoret i en ny programserie på DR1 og DRTV. Korets historie går helt tilbage til 1938, og dengang var det især tanken, pigerne skulle synge for børn og unge.

Sangpædagogen Lis Jacobsen var nærmest ved at dåne, da DR’s korleder og dirigent Mogens Wöldike ringede til hende i sommeren for 83 år siden.

- Du må da ikke være rigtig klog! udbrød hun, da han opfordrede hende til at søge stillingen som den første leder af Statsradiofoniens Pigekor. Koret blev født, efter at DR allerede siden sin start i midten af 1920’erne havde haft Det Lille Børnekor, som lytterne godt kunne lide.

Selv om Lis Jacobsen først havde svært ved at sig selv som frontfigur i det, der i dag hedder DR Pigekoret, endte det i høj grad med at blive hendes liv. Koret samledes første gang den 1. oktober 1938, og Lis Jacobsen selv holdt som leder af det – helt frem til 1961.

I 1930’erne var det bestemt ikke hverdagskost at se en kvinde dirigere offentligt, og Lis Jacobsen var i det hele taget lidt af en pioner på mange områder. Hun var en af tidens få kvindelige elitesportsudøvere og endda også den første danske kvinde, som tog kørekort til motorcykel.

For drenge og piger

Den første koncert gav Pigekoret allerede søndag den 16. oktober 1938 – og helt præcist var der premiere mellem klokken 14.55 og 15.25 med Ejnar Ferslev ved flyglet.

'Det nye Pigekor synger – Første gang i radio', stod der i programoversigten, hvor der for øvrigt også var tilføjet, at programmet var 'for piger og drenge'.

De første mange år var DR Pigekoret faktisk en del af børne- og ungdomsafdelingen, og det var da også et ret ungdommeligt repertoire, der lød ud i æteren på premiere-søndagen, hvis man da lige ser bort fra Carl Nielsens ’Den Danske Sang’, som DR Pigekoret har sunget et utal af gange siden.

I den første udsendelse bød koret for eksempel på folkevisen ’Kom Lille Fisk’ fra Polen og på tre melodier fra Snehvide-filmen med dansk tekst af Mogens Dam.

Kun seks chefdirigenter på 83 år

På de 83 år, der nu er gået, har DR Pigekoret kun haft seks forskellige chefdirigenter – blandt andre Tage Mortensen, der stod i spidsen for kontoret i 35 år, Michael Bojesen og lige nu Phillip Faber, der har stået i spidsen for koret de seneste syv et halvt år. I de første mange år – fra 1938 til 1981, var det primært i radioen, man kunne høre pigernes stemmer, og de hed da også længe Radiopigekoret. TV-debuten fik koret i programserien ’Før søndagen’ i 1981, som for øvrigt fortsat bliver sendt på DR2, og hvor DR Pigekoret siden da også har medvirket en stribe gange.

De senere år er der også blevet lavet flere og flere videoer på de sociale medier med DR Pigekoret, der også har prøvet nye ting af med fodboldsange fra Superligaen, nytårssang online ved det seneste årsskifte og meget andet.

Ny dokumentarserie

Da DR Pigekoret i 2018 havde 80-års-jubilæum fejrede DR Pigekoret det ved en koncert, der foregik i mørke i Koncertsalen søndag den 7. oktober. Her inviterede koret og chefdirigent Phillip Faber på en musikalsk rejse gennem korets rige historie, mens alt lys blev slukket i DR Koncertsalen for at stille ekstra skarpt på musikken og sangen.

De kommende fire uger er der rig mulighed for at følge arbejdet i DR Pigekoret i dokumentarserien 'Faber og pigekoret', som bliver sendt tirsdage klokken 20.30 - og igen lørdage klokken 17.00 på DR1, og som kan ses fra morgenstunden tirsdage på DRTV.

Tilrettelæggerne har fulgt de 55 piger og Phillip Faber igennem en sæson med medgang og modgang. De fleste kender Faber fra morgensang og fællessang og DR Pigekoret fra nytårsaften, men hvad er det egentlig for et fællesskab, der gemmer sig bag det fine ydre? Det er noget af det, seerne kan få svar på.

I 'Faber og pigekoret' har pigerne blandt andet filmet sig selv og hinanden, ligesom man også får historien om, hvordan de har arbejdet i et coronaår med både modgang og medgang.

 • Se hele serien på DRTV her

 • Sådan tog Statsradiofoniens Pigekor sig ud ved starten i 1938. Det er lederen og skaberen Lis Jacobsen og pianisten Skat Nørrevig, der er i midten af billedet. (DR Arkiv © Type 1) (Foto: DR Arkiv © Type 1)
  1 / 16
 • Lis Jacobsen blev kaldt Fru Lis i daglig tale. Hun var først noget loren, da hun blev headhuntet til jobbet som chefdirigent i 1938, men endte med at så i spidsen for DR Pigekoret frem til 1961 (© Type 3) (Foto: Davidsen Foto © Type 1)
  2 / 16
 • Statsradiofoniens Pigekor (nu DR Pigekoret) på Statsradiofoniens terrasse i Rosenørns Allé på Frederiksberg i sommeren 1943. (Foto: Dansk Fotoreportage. © Type 1)
  3 / 16
 • DR Pigekoret sammen med fru Lis Jacobsen og pianist Harald Krebs i 1946. Der er selvfølgelig også et radioapparat på billedet. Frem til 1981 var DR Pigekoret især nogen, man hørte i radioen.(Statsradiofonien © Type 1) (Foto: Statsradiofonien. © Type 1)
  4 / 16
 • 10-års jubilæumskoncert med DR Pigekoret i oktober 1948 i Radiohusets Koncertsal med både aktive og "gamle" piger. Ved flyglet: Margot Keller. (Foto: Statsradiofonien. © Type 1)
  5 / 16
 • 15-års jubilæet i 1953 markerede DR Pigekoret med en rejse til Skotland. Der var afgang fra Hovedbanegården, og her er koret sammen med dirigenten Lis Jacobsen. (Foto: DR Arkiv © Type 1)
  6 / 16
 • Da DR Pigekoret fyldte 20 år i 1958, blev fødselsdagen blandt andet fejret i fjernsynet, og da koret dengang hørte under DR's børn- og ungeområde, blev programmet sendt i børnetimen. Her var der blandt andet uddrag af musicalen 'Annie Get Your Gun'.
  7 / 16
 • Et af DR Pigekorets officielle pressebilleder fra 20-års-jubilæet i 1958 med Lis Jacobsen i spidsen. (Statsradiofonien © Type 1) (© Statsradiofonien)
  8 / 16
 • I 1981 hedder koret Danmarks Radios Pigekor, og her er de i gang med at forberede sig til en hel aften i 'Søndag i P2'. Her er en optagelse fra korprøvesalen i Radiohuset på Frederiksberg, hvor dirigenten Tage Mortensen sidder ved flyglet. Han var chefdirigent for koret i 35 år. (DR Presse © Type 1) (© DR Presse)
  9 / 16
 • DR Pigekoret repræsenterer jævnligt Danmark internationalt - også som her i Australien i 2006. (Keith Saunders © Type 1) (Foto: Keith Saunders.)
  10 / 16
 • Her synger DR Pigekoret ved Den Lille Havfrue i Danmarks Pavillon på Expo 2010 i Shanghai, maj 2010. (Foto: Lars Møller Hansen)
  11 / 16
 • Michael Bojesen er en af de kun seks chefdirigenter, der har stået i spidsen for DR Pigekoret. Det gjorde han fra 2001 til 2010. Da han stoppede, blev han udnævnt til æresdirigent ved DR Pigekorets Julekoncert søndag 19. december 2010. Michael Bojesen stod blandt andet bag 'Sangens År' i 2008, som også i den grad gav DR Pigekoret noget at lave. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1) (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  12 / 16
 • David Andersen designer nye kjoler til DR PigeKoret (august 2014). (Foto: Martin Bubandt © Type 1)
  13 / 16
 • I dag er H.K.H. Kronprinsesse Mary protektor for DR Pigekoret., og det har hun været siden foråret 2018. Kronprinsessen deltog dog allerede, da DR Pigekoret sang i Brasilien i forbindelse med OL i 2016. Billedet her blev taget i forbindelse med et erhvervsfremstød i Paris i 2019, hvor DR Pigekoret optrådte i flere officielle sammenhænge, bl.a. en festmiddag på Paris' rådhus. (Foto: Daniel Stjerne)
  14 / 16
 • Forårskoncerten, midsommerkoncerten og julekoncerten er nogle af de meget traditionsrige koncerter, som DR Pigekoret holder. Julekoncerten her er fra 2019. På grund af coronaen var det i 2020 for første gang nogen sinde ikke muligt at gennemføre julekoncerterne. (Foto: Kim Matthäi Leland © DR Kor&Orkestre mrrb@dr.dk)
  15 / 16
 • I den nye programserie 'Faber og pigekoret' går DR1 og DRTV bag om arbejdet i koret, hvor Phillip Faber har været chefdirigent siden 2013. Serien følger blandt andet DR Pigekoret i et stærkt udfordret coronaår, hvor det har været svært at give koncerter. (Foto: Christian Ravn)
  16 / 16

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter