BILLEDER: Ghita Nørby var også aktuel med nyt TV-program for præcis 50 år siden

Tirsdag havde DR1 premiere på programserien 'Jim og Ghita på nye eventyr'. Sjovt nok havde DR1 også premiere på et Ghita Nørby-program i sidste uge af april for et halvt århundrede siden.

 • Ghita Nørby og Jim Lyngvild er skiftet fra DR2 til DR1, når de de næste tirsdage klokken 20.30 tager på nye eventyr i sendefladen. I det første program, der blev sendt i denne uge og nu kan ses på DRTV, er de taget vestpå, og her fortæller de, at det er et maritimt samfund, der gennem generationer har præget Fanø. De kommer bag om de stolte traditioner på øen, ligesom de bliver grebet af øens helt særlige kulturhistorie. (Foto: Lasse Lundberg Andreasen © Blu)
  1 / 9
 • Sjovt nok havde DR1 også premiere på et Ghita Nørby-program i den sidste uge af april for præcis 50 år siden. Her var der 'Gæster i TV-Køkkenet', hvor Ghita Nørby viste sin kulinariske formåen og var trukket i forklædet hos Grete Grumme, der var vært gennem flere år på de ikoniske programmer, som blev sendt fra 1960'erne til 1990'erne. (Foto: Dr arkiv)
  2 / 9
 • 'Gæster i TV-Køkkenet' med Ghita Nørby havde premiere den 24. april 1970, og dengang var det en fredag aften klokken 20.00, DR viste madprogrammet. Dengang blev der også nydt et glas under optagelserne. (Foto: Dr arkiv)
  3 / 9
 • Gennem flere år - med start i 1966 - blev 'TV-Køkkenet' sendt med uregelmæssige mellemrum. Men det kom der mere styr fra 1970, hvor programmet fik fast plads en gang om måneden. Det var den selvlærte kok og lægefrue Grete Grumme, der da tog over, og hun inviterede blandt andre kendte gæster med i køkkenet. Måneden før var det skuespilleren Holger Juul Hansen, der havde tændt komfuret. (Foto: Dr arkiv)
  4 / 9
 • TV-køkken-programmerne fik stor indflydelse på danskernes madvaner, og folk sad troligt og skrev opskrifterne af, når de til sidst blev vist på TV-skærmen i fire-fem minutter. Der var nu også af og til debat om maden, fordi nogle mente, at den var for sofistikeret og for dyr at lave. Desværre er båndet med Ghita Nørby-programmet ikke gemt i dag, så billederne her er de eneste, der findes fra udsendelsen. For at spare penge overspillede DR en overgang sine bånd med nye programmer, men det betød så, at de gamle røg en tur. (Foto: Dr arkiv)
  5 / 9
 • I 2020 gælder det den nye omgang af 'Jim og Ghita på nye eventyr', som DR viser fra tirsdag. Her er Jim Lyngvild og Ghita Nørby i første program på besøg hos Fanø Skibsfarts- og Dragtsamling. Her mødes de med Kis, der viser en festdragt fra øen. (Foto: Bjarke Iversen © Blu)
  6 / 9
 • Hele ideen med 'Jim og Ghita på nye eventyr' er at besøge hemmelige, nye. glemte og overraskende kulturperler i Danmark, og de kommer vidt omkring de kommende seks tirsdage på DR1 og DRTV. I et af de kommende programmer er de for eksempel på Hanstholm Fiskeauktion. (Foto: Bjarke Iversen © Blu)
  7 / 9
 • Ghita Nørby og Jim Lyngvild besøger også Svostrup Kro ved Silkeborg i den nye sæson. Kroen ved Gudenåen har eksisteret i århundreder. (Foto: Bjarke Iversen © Blu)
  8 / 9
 • 'Jim og Ghita på nye eventyr' er for øvrigt ikke det eneste, som 85-årige Ghita Nørby laver sammen med DR i år. Hvis ellers det er muligt at mødes til den tid på grund af corona-situationen, er hun til august fortælleren, når DR Vokalensemblet byder på eventyret ’Nattergalen’ – et eventyr, hvor også blokfløjtenisten Michala Petri medvirker. Der er planlagt koncerter i Aarhus, Sønderborg og DR Byen - med start i Sankt Lukas Kirke i Aarhus den 8. august. (Foto: Piotr Topperzer.)
  9 / 9
Facebook
Twitter