BILLEDER: Han var Danmarks første Mr. News

Klippet med Eric Danielsen som vært på den første TV-Avis i 1965 er blevet vist igen og igen. Den 18. februar ville han være fyldt 100 år.

Få historien om Danmarks første TV-nyhedsvært under billederne nedenfor. Og på linket herunder kan du se Eric Danielsen i den første TV-Avisen fra 15. oktober 1965.

 • I dag er det nærmest muligt at se TV-nyheder døgnet rundt, men sådan var det ikke i 1965. Her var DR's Eric Danielsen den absolut første dansker, der læste en tv-nyhedsudsendelse op og blev kaldt Mr. News. Her sidder han klar i studiet den 15. oktober 1965, lige før TV-Avisen skal sendes for første gang. Den 18. februar 2020 ville DR's mangeårige medarbejder og TV-Avisens allerførste vært være fyldt 100 år. (Foto: Olaf Kjelstrup © Scanpix)
  1 / 5
 • Ved premieren blev TV-Avisen sendt klokken 20.00, og de første 18 år af TV-Avisens levetid blev udsendelsen sendt fra Radiohuset på Frederiksberg. Den første historie, Eric Danielsen nogen sinde læste op i TV-Avisen, handlede om, at Nobels Litteraturpris dét år gik til den russiske forfatter Mikhail Sholokhov. Blandt de øvrige emner var for eksempel, at de politiske forhandlinger i Tyskland var brudt sammen, ligesom retssagen om mordet på Mona, der dengang var på alles læber, var med i udsendelsen. Her var der meget langt mellem de levende billeder i forhold til i dag, og Eric Danielsen måtte da også lide den tort, at han næste dag af Berlingskes anmelder Harold Holder blev kaldt 'et talende hoved'. Samtidig skrev anmelderen, at 'TV-Avisen aldrig for alvor vil blive nogen konkurrent til den skrevne og illustrerede avis. I denne har man dog den fordel, at man kan springe over, hvad man ikke interesserer sig for', lød det blandt andet. (Foto: DR TV-ARC © Type 1)
  2 / 5
 • Eric Danielsen var på ingen måde alene om arbejdet ved TV-Avisens start den 15. oktober 1965. Her ses det meste af medarbejderstaben dengang. Siddende fra venstre er det: Leder af indlandsstoffet Claus Toksvig, programchef Hans Jørgen Jensen, souschef Henrik Anthonsen, redaktionssekretær Werner Hessenschmidt, redaktionssekretær Henning Pedersen, redaktionschef Poul Trier Pedersen og udlandsleder Lasse Budtz. Stående bagved: producer Andy Hensing, Mikael Bramsen, Ole Frøstrup, Jens Bom, Eric Danielsen, Bent Juhl Bertramsen, Bertel Høxbroe Jacobsen, Henrik Holst, freelanceproducer Hanne Hass, Carl Erik Goosmann, Helge Lorentzen, Leif Wagel, Alice Vestergaard, Robert Christiansen, Ole Andreasen og Johannes Aakard. Eric Danielsen delte fra starten værtstjansen med Claus Jacobsen og Bent Bertramsen, som en del nok husker fra 'Næste uges TV' senere hen. (Foto: Olaf Kjelstrup © Scanpix)
  3 / 5
 • Her er der gang i et redaktionsmøde på TV-Avisen, mens redaktionen stadigvæk holder til i Radiohuset på Frederiksberg fra 1965-1983. Yderst til venstre er det blandt andre Poul Jørgensen og bagerst til højre Eric Danielsen. Ikke mindst i de første år var det besværligt at få billeder fra udlandet til TV-Avisen. De blev fløjet til Københavns Lufthavn, hvor en DR-medarbejder så på stedet hentede filmrullerne. Bagefter blev båndene fragtet til Radiohuset eller TV-Byen, hvor en klipper gik i gang med klippe og klistre i filmbåndet og skabe et indslag. Senere hen kom der dog også udveksling af billeder via Eurovisions-nettet, som stadig den dag i dag bliver benyttet flittigt til at udveksle billeder til for eksempel TV-Avisen.
  4 / 5
 • Eric Danielsen var uddannet journalist på Skive Venstreblad og Warszawa-korrespondent for avisen 'Land og Folk', før han kom til DR i 1965. Udover at være TV-Avisen-vært, var Eric Danielsen også mangeårig kulturreporter samme sted. Eric Danielsen var stærkt optaget af psykologi, og han anmeldte for eksempel bøger om psykologi for Politiken, ligesom han skrev en stribe bøger selv. Én af de sidste gange, Eric Danielsen var på skærmen, var i 2005, hvor dette foto også stammer fra. I forbindelse med TV-Avisens 40-års-jubilæum var han i studiet for at fortælle om det at være Danmarks første Mr. News. Eric Danielsen døde i 2008, 88 år gammel. (Foto: Kaare Smith © Scanpix)
  5 / 5
Facebook
Twitter