BILLEDER: Hun har haft store roller på TV i seks årtier - Ghita Nørby fylder 85

Ghita Nørby har lavet alt fra børnefjernsyn til at spille politimester og narkoselæge på TV-skærmen. Allermest kendt er hun for rollen som Ingeborg Skjern i 'Matador'. Lørdag fylder hun 85 år.

 • Selv om Ghita Nørby har været på TV-skærmen i seks årtier, er der alligevel én rolle, som hun særligt huskes for - nemlig rollen som Ingeborg i Lise Nørgaard og Erik Ballings populære serie 'Matador' om livet i Korsbæk. Lørdag den 11. januar fylder Ghita Nørby 85 år - still going strong og stadig TV-aktuel. (Foto: Nordisk Film)
  1 / 16
 • Hvad de færreste måske har tænkt over, er, at Jørgen Buckhøj, der spillede Mads Skjern i 'Matador', og Ghita Nørby nærmest ikke kunne være mere jævnaldrende, end de var. Jørgen Buckhøj var født 10. januar 1935, mens Ghita Nørby er født den 11. januar 1935. Så hvis Jørgen Buckhøj, der døde i 1994, stadig havde levet, ville han også være fyldt 85 år i weekenden. (© Bror Bernild)
  2 / 16
 • Ghita Nørby er uddannet fra Det Kongelige Teaters elevskole i 1956, og her arbejdede hun også de første år, efter hun var færdig. I starten af karrieren blev det også til rolle i en række lystspil på film - blandt andet den velkendte 'Baronessen på benzintanken', som blev vist på TV mellem jul og nytår. Sceneinstruktøren Erling Schroeder var stærkt medvirkende til, at Ghita Nørby i 1960 kom til Betty Nansen Teatret (dengang Allé Scenen) på Frederiksberg, og da Schroeder samme år instruerede tv-spillet 'Sandhedens hævn' for DR, kom Ghita Nørby også i fjernsynet. Her i et ømt samspil med Henning Moritzen. (Foto: (DR))
  3 / 16
 • Siden fik Ghita Nørby et hav af roller på film og TV. Her er Ghita Nørby sammen med Bertel Lauring i en enkel scenografi i 1962 under indspilningen af TV-Teatrets Finn Methling-forestilling 'Måske', der skulle ligne at foregå på Grønland. (Foto: DR Arkiv)
  4 / 16
 • I begyndelsen af 1970'erne var Ghita Nørby én af hovedkræfterne i DR's TV-teater. Her havde hun for eksempel rollen som Nora i 'Et dukkehjem' af Henrik Ibsen i 1973. Her spillede hun blandt andre sammen med Preben Neergaard. (© Foto fra bånd)
  5 / 16
 • I 1975 spillede Ghita Nørby Lisa i Leif Panduros stykke 'Bertram og Lisa', hvor Peter Steen havde den anden hovedrolle. Det var ikke gået op for Bertram, at hans kone Lisa havde en affære med deres fælles ven, Henrik. Men en tragisk ulykke bragte sandheden frem og satte Bertram og Lisas ægteskab på en alvorlig prøve. (© Framegrab)
  6 / 16
 • Ghita Nørby har også medvirket i forskellige radioteater-produktioner for DR gennem årene. Her er hun i gang med at lave radioteater sammen med skuespilleren Jørgen Reenberg, som hun også var gift med fra 1970-1978. Sønnen Giacomo har hun med sangeren Dario Campeotto. (Foto: DR Arkiv)
  7 / 16
 • Børneprogrammerne i serien 'Ude på noget' fra 1984 blev nærmest kult. Her er Palle, Polle og Ruth - alias Tom McEwan, Ghita Nørby og Jess Ingerslev. Serien var i 13 afsnit. hvor Palle, Polle og Ruth kunne rejse hvorhen de ville ved at fotografere med deres kamera. (© TVarc)
  8 / 16
 • Én af de andre markante roller i DR's TV-drama havde Ghita Nørby i 1994 i Lars von Triers TV-serie 'Riget'. Her spillede hun narkoselægen Rigmor i gyseren, hvor fru Drusse - spillet af Kirsten Rolffes - var i kontakt med ånderne. Her ses Ghita Nørby sammen med en anden af seriens hovedrolleindehavere, svenske Ernst-Hugo Järegård. (© DR)
  9 / 16
 • Ghita Nørby har længe været en stor hundeven, og hun har også vist det på skærmen i I 1990'erne præsenterede Poul Thomsen den, som den 'vov'ede quiz, hvor hele familien kan gå i hundene'. Quizzen hed 'Hund og Hund Imellem' og blev sendt på DR1, og her var Ghita Nørby dommer. . (© Flemming Jeppesen)
  10 / 16
 • Serien 'Rejseholdet' fra 2001 var den første DR-dramaserie, der sikrede sig en Emmy-pris. Her spillede Ghita Nørby rollen som Bibi, der blev opsøgt af Ulf, da tæppet pludselig blev trukket væk under ham. (Foto: Ulla Voigt © Ulla Voigt)
  11 / 16
 • I en anden af DR's serier, som har modtaget en Emmy - nemlig 'Ørnen' fra 2005 - agerede Ghita Nørby politimester. Da den serbiske indenrigsminister (Donald Sumpter) skal mødes med den danske statsminister, ønsker han at blive ledsaget af Thea (Ghita Nørby) - og Thea vælger bevidst at ignorere de personlige dødstrusler fra Balkan. (Foto: Ulla Voigt)
  12 / 16
 • I programserien 'Her er dit liv' kidnappede Mads Steffensen i 2013 Ghita Nørby til en stor overraskelse i studiet i DR Byen. Her var gamle kolleger og familie linet op til at møde hende og fortælle om hende. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  13 / 16
 • I 2015 åbnede 'Korsbæk på Bakken' - en levendegørelse af Korsbæk-universet fra 'Matador'. Det er teltholder Torben Pedersen, DR og Lise Nørgaard, der i fællesskab har skabt universet i Klampenborg, som Ingeborg alias Ghita Nørby også har besøgt undervejs. Her fik hun også hilst 'Korsbæk på Bakken's Ingeborg Skjern, spillet af Susanne Billeskov. (Foto: Henrik Petit)
  14 / 16
 • I 2019 har Ghita Nørby ligefrem lagt navn til sin egen DR2-serie - nemlig 'Jim og Ghita'. I seks afsnit drog hun og designeren Jim Lyngvild rundt for at besøge hemmelige, glemte, nye og overraskende kulturperler i Danmark. (Foto: Anne Bennike © Blu)
  15 / 16
 • Det er kun få uger, siden Ghita Nørby sidst var på skærmen. Det var hun i 'Året, der gik' på DR1 2. juledag. Her hilser hun på programmets værter, Stéphanie Surrugue og Kåre Quist. Udover TV har Ghita Nørby medvirket i en lang række film fra 1956 og frem til nu, og en enkelt gang har hun også instrueret en. Det var i spillefilmen 'De vilde svaner' i 2009. Både på dr.dk/bonanza og DRTV er der mulighed for at se eller gense Ghita Nørby i en række af TV-optrædenerne fra de seks årtier. (Foto: Kristian Brasen)
  16 / 16