BILLEDER: Sig 'pænt tillykke' til stemmen bag Andrea og Anna - Hanne Willumsen fylder 80

Hanne Willumsen er én af dem, der har sat allermest præg på DR's børnefjernsyn gennem de sidste 50 år, for eksempel i 'Kaj og Andrea' og 'Fredagsbio'. Torsdag fylder hun 80 år.

 • Torsdag den 5. december fylder Hanne Willumsen 80 år. Hun er utvivlsomt en af dem, der har sat allerstørst aftryk på dansk børne-fjernsyn gennem de sidste 50 år og også én af dem, der har lavet flest udsendelser. Selv om hun måske ikke selv har været at se på skærmen hver gang, har hun været dér - for eksempel som dukkeføreren og stemmen bag Andrea. Dukken syede hun også selv i sin tid - blandt andet af stoffet fra søsterens sommerbikini. Kaj og Andrea var på skærmen første gang i 1971, og lige siden har Hanne Willumsen sat liv i papegøjen med den helt særlige stemme. Selv om der ikke er blevet lavet nye Kaj og Andrea-udsendelser siden 2006, har Hanne Willumsen og stemmen bag Kaj, Kjeld Nørgaard, givet fælles koncerter sammen. Her er de fra 2016, hvor de gav fire koncerter i DR Koncerthuset, hvor Kaj og Andrea mødte 'Peter og Ulven'. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  1 / 12
 • I sine cirka 40 år i DR har Hanne Willumsen også brugt rigtig mange timer på at lægge stemme til og være dukkefører på Anna fra Anna og Lotte. Programmerne blev lavet i over 25 år til først Søndagsbio og senere Fredagsbio. Lotte blev spillet af Iben Wurbs, og de to - eller fire - havde en central rolle i 90-års-fødselsdagsshowet for DR i april 2015. Nussede Georg var selvfølgelig også med. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  2 / 12
 • Hanne Willumsen har oprindeligt en uddannelse som væver, men det er mest som dukkefører, vært og manuskriptforfatter, hun har arbejdet gennem årene. Her er hun godt i gang med arbejdet i en ung udgave i 1960'erne - sammen med vært og tilrettelægger Finn Bentzen og Bob Goldenbaum, der gennem flere år lagde stemme til Lillebror fra 'Ingrid og Lillebror'. (Foto: (DR))
  3 / 12
 • Hanne Willumsen var både med til at skrive manuskriptet og lave dukkerne, ligesom hun spillede Frede i dukkeserien 'Sørøver Sally', som havde premiere på DR for præcis 50 år siden i denne måned. Selv om det kan være svært at se på billedet, var serien faktisk den første serie, som DR lavede i farver. (Foto: (DR))
  4 / 12
 • Da DR i 1970'erne sendte børnetime - eller 'Legestue', som det hed, var det af og til Hanne Willumsen, der bød velkommen om formiddagen klokken 9.30, når udsendelserne blev sendt. Her ses hun sammen med Thorkild Demuth, Povl Kjøller og et barn, som vi desværre ikke har navnet på. (Foto: (DR))
  5 / 12
 • Nogle vil også huske, når Hanne Willumsen var vært for 'Legestuerne' med fru Knudsen, der havde noget i sin knold. Her viste hun ofte også et afsnit med en anden - og måske nu om dage lidt glemt - DR-dukke, Syvsoveren. (Foto: (DR))
  6 / 12
 • Man taler ligefrem om, at DR havde en dukkeæra i 1970'erne, hvor ikke færre end tre store julekalendere var med dukker. I 1973 var det 'Vinterbyøster', som billedet her stammer fra. Hanne Willumsen var med til at skrive manuskriptet og designe dukker til julekalenderen. Hun var også inde over julekalenderne 'Jullerup Færgeby' i 1974 og 'Kikkebakkeboligby' i 1977. (© Helge Jensen)
  7 / 12
 • Anna og Lotte blev bragt til verden i 1979. Hanne Willumsen, der er stemmen bag Anna, fik dengang at vide, at der skulle laves et børneprogram med indkøbte film, en dukke og en kendt vært. På den måde blev Anna født, og sammen med blandt andre Jens Okking blev hun ugentlig inventar på de danske tv-skærme. Snart efter kom Lotte - spillet af Iben Wurbs - til, og programmerne blev produceret helt frem til 2006. I alt er der lavet over 1000 udsendelser med de to dukker, Georg og alle de andre. (Foto: Ulla Voigt © Ulla Voigt)
  8 / 12
 • Hanne Willumsen har også haft en del af æren for manuskripterne til Bamse-programmerne - sammen med Bamses mor, Katrine Hauch-Fausbøll. Hun var blandt andet med til at skrive 'Bamses Julerejse' i 1996. (Foto: Ulla Voigt © Ulla Voigt)
  9 / 12
 • Hanne Willumsen og Iben Wurbs har lavet så mange ting sammen, at der var rigeligt at øse af, da de sammen medvirkede i programserien 'Monopolets Helte' på DR2. (© Foto fra bånd)
  10 / 12
 • I alt har Hanne Willumsen og Kjeld Nørgaard lavet omkring 200 Kaj og Andrea-udsendelser gennem årene, så selvfølgelig er der også fans, der gerne vil have en selfie med én. Billedet her blev taget, da Kaj og Andrea optrådte live i DR Koncerthuset i 2016. Stemmen med Andreas flade A'er og Amager-accenten kopierede Hanne Willumsen fra en kunde i sin fars købmandsbutik, og det at sige 'Pænt goddag' og 'Pænt farvel' er der stadig mange, der går og siger den dag i dag. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  11 / 12
 • - Efter årtier som dukkefører i DR savner jeg ikke skærmen. Beslutningen er taget, og jeg nyder pensionisttilværelsen, sagde Hanne Willumsen til dr.dk/omdr, da hun i forbindelse med Kaj og Andreas 'Peter og Ulven'-koncerter i 2016 - berettede om de mange år med DR's dukker. Seerne kan til gengæld glæde sig over, at hun fortsat jævnligt er på skærmen. For meget af det, hun lavede, holder fortsat. På Ramasjang er der hver formiddag ved 11.30-tiden et afsnit med Kaj og Andrea. Det er der også på Hanne Willumsens 80-års-fødselsdag den 5. december, hvor Kaj og Andrea leger Robin Hood. På DRTV og dr.dk/bonanza er der ligeledes meget mere at finde med Hanne Willumsen. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  12 / 12