DR’s database med 98 års sendeplaner er blevet nemmere at søge i

Efter en opdatering af dr.dk/alletidersprogramoversigter er det nu blevet lettere at søge i sendeplansdatabasen, hvor du kan se, hvad DR har sendt siden 1925.

I oktober 1933 - altså for 90 år siden i næste måned - gæstede Louis Armstrong København, hvor han gav radiokoncert og interview i radioen til Harald Grut. Det - og meget andet - kan du blive klog på i DR's gamle programoversigter.

Den kan fortælle dig, hvad der blev sendt på din fødselsdag, eller den kan hjælpe dig med at afklare væddemål i familien om, hvornår yndlingsserien blev sendt.

Sidste år blev alle DR’s gamle programoversigter fra 1925 og frem til i dag tilgængelige på dr.dk, hvor alle kan søge i dem på dr.dk/alletidersprogramoversigter.

Gennem de næsten 100 år har DR lavet sine programoversigter på forskellige måder. Derfor har det også i visse tilfælde givet brugerne af sendeplansbasen visse udfordringer at finde de helt rette oplysninger.

Det burde være lidt nemmere fremover, for nu er systemet blevet opdateret og gjort lidt nemmere at arbejde med.

- Som bruger vil du fremover have mulighed for at søge mere præcist på det, du leder efter med den forbedrede søgefunktion. Samtidig er der blevet lavet nye hjælpetekster, så du kan læse mere om dine søgemuligheder på siden, forklarer researcher og arkivar Louise Broch fra DR Research og Arkiv.

Sjove og informative oplysninger

Hun oplever, at DR’s brugere generelt får mange sjove og informative oplysninger ud af sendeplansbasen. Nogle bruger den til at løse forsknings- og skoleopgaver, mens andre bare bruger den ’for sjov’ og måske studerer, hvad der blev sendt i radio eller TV, da de var små, i monopoltiden eller på særlige mærkedage.

Der er da også meget, man kan finde ud af ved hjælp af basen, forklarer Louise Broch: - Programoversigterne giver blandt meget andet et billede af, hvad DR sendte i de første år efter starten i 1925, og hvad DR sendte under Anden Verdenskrig. Man kan for eksempel også blive klogere på, hvad fjernsynet sendte lige efter starten den 2. oktober 1951, hvad P3 bød på efter starten i 1963, eller hvordan en typisk tv-aften så ud i monopolets tid i 1970’erne, siger hun.

Specielt de ældste programoversigter er ret detaljerede. I mange tilfælde kan du også se, hvad der blev spillet i radioen den pågældende dag eller finde oplysninger om programændringer, der skete i sidste øjeblik.

I perioden fra 1925-1983 var alle DR’s programoversigter skrevet på papir. De blev først scannet ind til sendeplansbasen, som så senere blev udbygget med programoversigterne fra 1. januar 1984 og frem, som alle var tilgængelige digitalt.

I dag er alle sendeplaner samlet på dr.dk/alletidersprogramoversigter, som løbende opdateres med de seneste oversigter, når programmer har været sendt.