Fjernsynet sagde ’dong’ lørdag eftermiddag i årevis

Fredag er det præcis 50 år siden, DR sendte det legendariske tipsfodboldprogram med engelske kampe for første gang. Det blev en integreret del af enhver fodboldinteresseret drengs liv i årevis, og de engelske fodboldhold fik fans fra Danmark i massevis.

  • Tommy Troelsen var vært for tipskampene i årevis. Her er han sammen med tidligere landsholdsmålmand Ole Quist. Foto: DR Arkiv.
  • Svend Gehrs, Klaus Hansen, Jørgen Herbert og Niels-Christian Niels-Christiansen var nogle af de markante navne bag tips-transmissionerne. Foto: DR Arkiv.
  • Billedet stammer godt nok fra VM-fodbold i 1982, men mange af navnene her - Paul-Erik Hansen, Frits Ahlstrøm og Tommy Troelsen - havde også en central rolle i Tips- og Sportslørdage. Foto: DR Arkiv.
1 / 3

I 1948 blev Dansk Tipstjeneste stiftet, og året efter kom den første tipskupon med 12 kampe fra den danske 1. division (nu Superligaen) på gaden. Danskerne tog snart præmiespillet til sig, og fodboldfeberen begyndte at få magt. Jo mere man vidste om fodbold, jo større sandsynlighed var der for at vinde. Men selv helt uerfarne danskere tippede det, som blev kaldt sypigetips; tilfældige krydser, hvor man kunne være heldig alligevel at ramme nok korrekte kampresultater til en gevinst.

Danmarks Radio læste hver uge tipsresultaterne op, så folk kunne finde ud af, om de havde vundet, men selve kampene var man nødt til at tage ud på lægterne for at se. Det var sjældent, at der blev sendt fodboldkampe i fjernsynet; Gunnar ’Nu’ Hansen rapporterede fra de engelske pokalfinaler i London gennem mange år, og nogle gange sendte DR en landskamp eller en kamp med et dansk hold mod et europæisk hold. Men egentlige programserier med klubfodbold fandtes ikke før et nyt tipsprogram så dagens lys i 1969:

Det nye tipsfodboldprogram

Tipskampe fra den engelske fodboldliga blev sendt første gang den 29. november 1969, og de skabte interesse for engelsk fodbold som aldrig tidligere. England havde vundet VM i fodbold i 1966, og de engelske klubhold var uden tvivl langt dygtigere end de danske og mere egnede til at blive vist på fjernsyn.

En tidligere kollega i DR Arkiv, Henrik Frost, som i halvdelen af sine 40 år i DR fungerede som sportsarkivar, fortæller her om sine ungdomsoplevelser med tipsprogrammet:

- Personligt var jeg 13 år, da tipskampene gik i luften. Jeg boede i provinsen, langt ude på landet, før sportshallerne skød op som paddehatte, så vintersæsonerne var idrætsmæssigt noget af et dødvande. Tipsfodbold med de engelske fodboldkampe på højeste professionelle niveau i uforkortet version blev derfor en kæmpe inspirationskilde for os knægte, og rigtig megen leg gik med idoldyrkelse af de engelske stjerner, og hvor George Best og Bobby Charlton var fuldt på højde med både The Beatles og Rolling Stones.

Tipsprogrammet tiltrak unge og gamle fodboldfans i alle afkroge af Danmark og forstærkede interessen og folks viden om spillet. En kamp fra tipskuponen blev udvalgt til at blive vist, og undervejs blev seerne orienteret om, hvordan det gik med de andre kampe på kuponen, så de kunne følge med i, om de havde vundet en tipspræmie.

De første udsendelser

De første udsendelser af de engelske kampe var meget skrabede, fortæller Svend Gehrs i jubilæumsbogen ’Det begyndte med Tipslørdag’ fra 2009. At det overhovedet lykkedes at få råd til at sende dem, skyldtes, at Danmark, Norge og Sverige slog sig sammen om at købe rettighederne til kampene, og de fik kun lov til at sende kampe fra Midlands-området. Der var slet ikke råd til et fancy tv-studie i starten.

Den første udsendelse, der blev sendt, var Premier League-kampen mellem Wolverhampton ved Birmingham mod Sunderland uden for Newcastle, vundet 1-0 af hjemmeholdet.

Udsendelsen hed blot Tipskamp, og Danmarks Radio havde sendt en journalist og en radiotekniker til det engelske stadion for at kunne afvikle kampen. Det var slet ikke så let dengang, og at seerne overhovedet fik kampen at se, var helt eventyrligt.

Se Niels Christian Niels-Christiansen fortælle om den første transmission fra Molineux Stadium her i 1999:

Programmet hed faktisk ikke officielt ’Tipslørdag’ før fra 1992, selv om de fleste seere nok vil mene, at programmet var kendt under det navn gennem de 30 år, hvor der blev sendt engelsk fodbold om lørdagen. I programteksten til udsendelsen den 21. november 1992 hed det:

- Nu er det ikke bare lørdag, nu er det TIPSLØRDAG. Vinterens program lørdag eftermiddag er døbt om, men hovedingrediensen er den samme: den engelske tipskamp, der står mellem Leeds og Arsenal.

Sportslørdag og jinglerne

Tilbage i 1969 hed den anden udsendelse nogensinde ’Fodboldkamp fra Tipskuponen’, derefter hed tipsprogrammerne ’Tips-fodbold’. Fra starten af 1978 blev tipskampen en del af sendefladen ’Sportslørdag’, hvor der også var nyheder fra andre sportsgrene.

Introerne til ’Sportslørdag’ var i begyndelsen et sammenklip af forskellige sportspræstationer, og kendingsmelodien var fra 1983 til 1991 det funky og iørefaldende nummer ’Reach Out’ med George Duke, som mange, der er vokset op med ’Sportslørdag’, vil kunne huske. I 1982/1983-sæsonen havde man forsøgt sig med et andet mere poppet musikstykke med Ray Martin & his Orchestra, hvor billederne viste fjollede episoder fra diverse sportsgrene og sågar tre bævere på vandski. Men den intro var åbenbart lidt for useriøs, for den holdt kun den sæson. Her er den elskede og mest huskede intro, som den så ud i november 1983:

Dong-lyden

I 1982 opstod den berømte ’dong’-lyd, der tilkendegav, at der var scoret i andre tipskampe.

Lyden blev ’opfundet’ af lydtekniker i DR Jens Peter Pihl. Det var et bearbejdet klokkeslag fra en kendingsmelodi (med tre klokkeslag) til et radioteaterprogram i den jugoslaviske statsradiofoni Radio Beograd. Lyden blev brugt første gang i ’Sportslørdag’ den 13. november 1982, og den var en del af ’Tipslørdag’ helt frem til programmet lukkede. Hør Jens Peter Pihl fortælle om ’dong’-lyden her:

Den kendte studievært

Et andet element i ’Tipslørdag’, som blev en fast og elsket del af programmet, var Tommy Troelsen, som allerede før han blev vært i ’Tipslørdag’ var en legendarisk fodboldkommentator i Danmarks Radio. Han var særdeles anerkendt som fodboldekspert, fordi han selv havde spillet topfodbold og haft en plads på landsholdet.

Det var ikke sket tidligere, at en fodboldspiller blev kommentator i Danmarks Radio, og nogle kaldte ham fodboldprofessoren. Tommy Troelsen havde en naturlig charme på skærmen, og han var god til at interviewe. Hør ham først tale med Brian Laudrup om landsholdets chancer for at komme til VM i 1994 og dernæst høfligt og med glimt i øjet interviewe to unge kvinder, Bonny Madsen og Karina Sefron fra kvindelandsholdet, som har kvalificeret sig til EM i Italien:

’Tipslørdag’ lukker

I 1998 lukkede og slukkede Tommy Troelsen ’Tipslørdag’-studiet. Men ’Sportslørdag’ fortsatte med en engelsk kamp om lørdagen frem til slutningen af 1999, hvorefter en æra sluttede.