Fra DR's gamle fotoalbum: Da verdens første rummand besøgte DR

Den første mand i rummet var sovjetiske Jurij Gagarin, og i denne uge er det præcis 60 år siden., han tog turen. Bagefter blev han modtaget som en helt mange steder, og han var også forbi DR i den forbindelse.

 • I denne uge er det præcis 60 år siden, at den første menneske var i rummet. Det var sovjetiske Jurij Gagarin, der var den første, da han den 12. april 1961 var i kredsløb om Jorden i små to timer i rumkapslen 'Vostok 1'. Hvor vi normalt kalder mennesker i rummet for astronauter, kalder Sovjet dem kosmonauter, og efter sin rumtur blev Jurij Gagarin en slags ambassadør for Sovjetunionen, som rejste rundt og fortalte om oplevelserne. Foto: DR Arkiv.
  1 / 6
 • I september 1962 var Jurij Gagarin i Danmark, og udover et besøg på skibsværftet B&W, i Tivoli, i Odense og til skolernes idrætsdag i Gladsaxe, besøgte Jurij Gagarin også Radiohuset på Rosenørns Allé på Frederiksberg. Her medvirkende han både i radio og TV i programmet 'Møde med Gagarin'. Foto: DR Arkiv.
  2 / 6
 • - Der var god udsigt fra kabinen. Jeg kunne tydeligt se floder og skovmassiver, sagde Jurij Gagarin blandt andet til DR's lyttere og seere, hvor han også forklarede, at overgangen fra lys til mørke var meget brat, da han kom ind på natsiden. Spørgsmålene i programmet blev stillet af magister K.A.Thernøe og afdelingsmeteorolog Asger Lundbak, mens forfatteren Erik Horskjær tolkede. Foto: DR Arkiv.
  3 / 6
 • - Det var en stor psykisk anspændelse at vente på starten, men bagefter var jeg rede til at blive i rummet i flere døgn, forklarede Jurij Gagarin blandt andet. Her bliver han interviewet af DR's Peter Dalhoff Nielsen, der på det tidspunkt lavede udenrigsstof, blandt andet 'Horisont', som også fandtes dengang. Der var meget lidt plads i rumkapslen, og Jurij Gagarin var da heller ikke så høj: 1,57 meter. Foto: DR Arkiv.
  4 / 6
 • Selvfølgelig var interessen i Radiohuset også stor for at få et varigt minde og en autograf fra det første menneske i rummet. Foto: DR Arkiv.
  5 / 6
 • Udover besøget i blandt andet Radiohuset, var Jurij Gagarin og hustruen Valentina også i audiens hos Kong Frederik den 9. på Amalienborg. Allerede året efter blev Jurij Gagarin medlem af Den Øverste Sovjet - det øverste lovgivende organ i Sovjetunionen. Efter at have klaret turen i rummet, omkom Jurij Gagarin ved en flyveulykke under en træningsflyvning i 1968 - kun 34 år gammel. Han ligger begravet ved muren ved Kreml i Moskva og blev allerede, mens han levede, udnævnt til 'helt' af Sovjetunionen. (Foto: Per Pejstrup © Scanpix)
  6 / 6
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk