(Foto: Bent Paulsen)

Fy fy skamme skamme: DR's børneklassiker fylder 40 år og rører på sig igen

Den 17. april var det 40 år siden, at Jess Ingerslev og Tom McEwan tonede frem på skærmen med 'Nu er det ikke sjovt længere'. De udødelige sange kan også snart høres i en hyldestkoncert.

 • Jess Ingerslev og Tom McEwan står her klar med flag og balloner i tv-serien og 'børnetimen' 'Nu er det ikke sjovt længere'. Det er der også god grund til, for påskedag - søndag den 17. april, var det præcis 40 år siden, at DR havde premiere på serien i otte afsnit. Det var Ulla Raben, som instruerede, og Jess Ingerslev og Tom McEwan havde skrevet manuskript og var på skærmen. (Foto: Bent Paulsen)
  1 / 7
 • I 'Nu er det ikke sjovt længere' var Tom McEwan og Jess Ingerslev to børn i 'voksenforklædning', som undersøgte børneting. De hentede blandt andet inspiration i 'Den Store Voksenbog', og de kastede sig for eksempel straks over sjove lyde, ligesom de sang og spillede, når de kunne se deres snit til det. (Foto: Bent Paulsen)
  2 / 7
 • Det var sangeren og filminstruktøren Søren Kragh-Jacobsen, der skrev sangene, og der gik ikke længe, før ikke mindst nummeret 'Fy fy skamme skamme' var på manges læber. Det har den stort set været lige siden, hvor også mange festsange er blevet skrevet på sangen. Det er sangen, der starter: 'Må man male sig med øllebrød? Må man kaste rundt med sutter? Må man tegne på tapetet? Må man slå en masse prutter?' Og til sidst slutter den så: 'Fy fy skamme skamme fy fy slut forbudt! Men hvad må vi så?' (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Ritzau Scanpix)
  3 / 7
 • Skuespilleren Morten Lützhøft er en af dem, der husker programmerne tydeligt - også selv om han dengang gik i gymnasiet og måske var lidt uden for programmets målgruppe. I anledning af 40-års-fødselsdagen er han selv (idémand og guitar), Marie Louise von Bülow (bas), Christian Berg (keyboard og klaver), Anne Kirstine Winkler (trommer) og instruktør Birgitte Næss-Schmidt gået sammen om hyldestkoncerter på Bellevue Teatret i Klampenborg fra den 27.-29. maj. Her planlægger holdet, der alle synger og spiller, at fejre en af alle tiders største tv-børneklassikere med både skolekoncerter og en hyldestkoncert, som alle kan komme til. Holdet spiller sangene i egne udgaver. Billedet her er plakaten til forestillingen på Bellevue. (Foto: Bellevue Teatret)
  4 / 7
 • - En del børn og unge kender måske 'Fy fy skamme skamme'-sangen, men der var også så mange andre fremragende sange i 'Nu er det ikke sjovt længere'. Derfor vil vi gerne hylde Søren Kragh-Jacobsens tossede og udødelige sange med familiekoncerten. Voksne kan grine af teksterne endnu engang, og deres børn og børnebørn kan måske lære dem at kende, siger Morten Lützhøft. Koncerterne på Bellevue Teatret bliver holdt efter aftale med DR og blandt andre Søren Kragh-Jacobsen, og Morten Lützhøft håber, at holdet kan komme endnu mere ud at spille sangene fra 'Nu er det ikke sjovt længere' - gerne rundt omkring i Danmark, hvis interessen er der. (Foto: Bent Paulsen)
  5 / 7
 • 'Nu er det ikke sjovt længere' blev et hit hos både børn og voksne, og i 1987 fik den en efterfølger - 'Omsen og Momsen'. (© DR, tvarc)
  6 / 7
 • Det er fortsat muligt at se Jess Ingerslev og Tom McEwan og høre alle sangene på dr.dk. Du finder dem på dr.dk/bonanza ved at søge på 'Nu er det ikke sjovt længere'. (Foto: Flemming Ravn)
  7 / 7