(© Else Tholstrup)

Grisehandler, sur mand og cirkusdirektør på TV: Tirsdag ville Buster Larsen være fyldt 100 år

Den 1. september var det 100 år siden, Buster Larsen blev født. Mange husker ham for rollen som grisehandler i 'Matador', men han havde også mange andre i DR's TV-programmer gennem årene.

 • Buster Larsen var skuespiller i over 60 år, og i løbet af dem fik han en folkelig gennemslagskraft, som er sjældent set. Det var ikke mindst rollen som grisehandler Oluf Larsen - og ejer af hunden 'Kvik' - i DR's uopslidelige TV-serie 'Matador', at Buster Larsen for alvor gik i hjertet på danskerne. Her er det dog ikke Kvik, men derimod Vickis hund, han hilser på i 'Matador's 11. afsnit. Vicki blev spillet af Sonja Oppenhagen. (Foto: © Else Tholstrup)
  1 / 14
 • Da DR lancerede fjernsyn i Danmark i oktober 1951, havde Buster Larsen allerede godt gang i karrieren. Som barn var han med i forestillinger på Nørrebros Teater, Betty Nansen Teatret og Folketeatret, og i 1940 blev han optaget på Det Kongelige Teaters elevskole. Her virker Buster Larsen en smule opbragt i Gabriel Axels TV-spil 'Et spil', som DR's ene TV-kanal viste den 13. januar 1953. Da DR på det tidspunkt ikke kunne optage på bånd, blev TV-spillet sendt direkte. ''Et spil' var Buster Larsens første TV-rolle, man allerede fra 1928 var han med i flere spillefilm - i starten under navnet Axel Larsen, som han var døbt. 'Buster' var bare et kælenavn. (© DR arkiv)
  2 / 14
 • Buster Larsen fik sit helt store TV-gennembrud i 1959-1960, hvor en lang række danskere var ved at have fået fjernsyn. Da kunne han ses i serien 'Cirkus Buster', der i 1961 også blev til en spillefilm. Buster Larsen var selv medforfatter på serien, som Erik Balling instruerede. Det var også Erik Balling, der senere instuerede 'Matador'. (© DR TVarc)
  3 / 14
 • I 'Cirkus Buster' spillede Buster Larsen den flinke og rare cirkusdirektør og klovn, som ramler ind i økonomiske problemer. (© TVarc)
  4 / 14
 • Buster Larsen havde mange folkelige og hyggelige roller, men det var bestemt ikke tilfældet i flere af Leif Panduros TV-spil til DR. Her er Buster Larsen fra 'Farvel Thomas' i 1968, hvor han spiller Thomas Nielsen, der er blevet skilt og dermed hjemløs og rodløs. (© DR TVarc)
  5 / 14
 • 1968 var et stort TV-år for Buster Larsen, hvor han også var med i 'Københavnerliv' - en historie fra 1880'ernes København. Her havde Buster Larsen rollen som bagermesteren Hr. Madsen. (© Framegrab)
  6 / 14
 • I 1960'erne var Buster Larsen også sur. Det var han i DR's satireprogrammer 'Hov hov', hvor en af hans tilbagevendende figurer var en vred middelklassedansker, der kommenterede aktuelle forhold og altid endte med at udbryde 'Lorteland'. (Foto: © Dr arkiv)
  7 / 14
 • Buster Larsen var ligeledes kendt for at parodiere kendte danskere i 'Hov hov'-programmerne. Her giver han den som rejsekongen Simon Spies, og af og til dukkede han også op i satireudsendelserne som Cleo, Erhard Jacobsen og John Price. (Foto: © Dr arkiv)
  8 / 14
 • Buster Larsen og Poul Reichhardt spiller her sammen i musikfilmen 'Flagermusen', som John Price instruerede for TV-Teatret i julen 1968. På det tidspunkt var der tradition for, at DR hvert år sendte en ny operette i julen.
  9 / 14
 • I operetten 'H.M.S. Pinafore', som DR1 viste i julen 1970, spillede Buster Larsen kaptajnen på det gode skib Pinafore. Her spillede han blandt andet sammen med Christiane Rohde og Ulf Pilgaard. (Foto: © Dr arkiv)
  10 / 14
 • En af Buster Larsens absolutte glansroller - både på teater og film - var i 'Jeppe på Bjerget', som DR også har vist ved flere lejligheder. Rollen som fæstebonde i Ludvig Holbergs komedie indbragte Buster Larsen en Bodil-pris for bedste mandlige hovedrolle i 1981.
  11 / 14
 • Ebbe Kløvedal Reich og Morten Arnfred skrev tv-spillet 'Tjenstlig frihed'. som DR1 viste i 1984. Her spillede Flemming Jensen sammen med Buster Larsen. Ulla Jessen, Otto Brandenburg og Kirsten Rolffes havde nogle af de andre hovedroller. (Foto: © Valdemar Vedel)
  12 / 14
 • I 1980'erne blev der lidt længere mellem de store roller, men Buster Larsen havde blandt andet roller i filmen som 'Midt om natten', 'Pelle Erobreren' og 'Busters verden'. I 1985 blev Buster Larsen overrasket af DR's Gregers Dirckinck-Holmfeld, der 'kidnappede' ham til at være med i programmet 'Her er dit liv'. (© DR)
  13 / 14
 • Buster Larsen døde lige før jul i 1993, 73 år gammel - og rollen som Oluf Larsen i 'Matador' er og bliver nok den, flest husker ham for. Du kan se hele 'Matador' - og Buster Larsen som grisehandler - på DRTV lige nu, ligesom du også kan se en masse af de nævnte programmer i denne artikel på dr.dk/bonanza. Søg på Buster Larsen på siden. (Foto: © Rolf Konow, Type 2)
  14 / 14