Hold jul med DR's gamle programoversigter

DR lagde tidligere i år sine gamle programoversigter fra 1925-1983 på nettet. Du kan søge i dem, hvis du får lyst og tid til det i julen.

  • Billederne til denne artikel viser noget af det, som DR sendte i julefjernsynet for præcis 60 år siden - nemlig i julen 1961. Her er det fra programmet 'Glædelig jul - Juleaften omkring træet i fjernsynsstudiet' den 24. december 1961 - altså for 60 år siden i år. Fra venstre er Birgitte Price med en ung James Price på armen, Lise Ringheim og Ellen Winther med børn. Du kan se mere om, hvad DR sendte den jul på dr.dk/alletidersprogramoversigter. Foto: DR Arkiv.
  • Her er fra 'Husmoderens TV-magasin' den 23. december 1961, hvor Ellis Tardini (med mikrofonen) og Lis Groes lærte seerne at dække det perfekte julebord og nytårsaftensbord. (© DR arkiv)
  • Mogens Vieth og Grethe Mogensen havde nogle af hovedrollerne i Fjernsynsteatrets opsætning af H.C. Branners 'Søskende', som DR's ene TV-kanal viste juledag i 1961. (Foto: DR Arkiv.)
1 / 3

Hvis du trænger til en dag væk fra julemaden, eller regnen og sneen bare står ned, så du må søge i dækning, er der sjove og interessante ting, du kan give dig til på dr.dk/alletiders – DR’s netsted om DR’s egen historie - i juledagene, eller hvornår det ellers passer dig.

I foråret blev DR’s gamle programoversigter fra 21.393 dage – nemlig årene 1925 til 1983 - lagt på nettet, så du selv kan søge i dem på dr.dk/alletidersprogramoversigter.

Hvad sendte DR for eksempel, lige da du blev født? Hvordan så radio- og TV-programmet ud under månelandingen i 1969? Hvad sendte DR i 1930’erne, eller hvordan så en nytårsaften ud på DR’s dengang ene TV-kanal, da kalenderen skiftede fra 1969 til 1970?

Det er bare noget af det, du kan sidde og granske i søgedatabasen. Her kan du for eksempel også se i mange tilfælde, hvad DR spillede, hvem, der var værter, hvordan radioaviserne blev sendt, hvad sommerfjernsynet bød på for 40, 50 og 60 år siden - og meget, meget mere. Nogle vil måske undre sig over, at man kun kan søge frem til og med 1983. Det skyldes, at programoversigterne alene fandtes i papirudgaver frem til da, og at programoversigterne fra de 58 år derfor blev digitaliserede på én gang.

Senere kommer flere programoversigter til, så basen også kommer til at omfatte de seneste 35-40 års programudbud.

Tag en pause med fisk

Trænger du ærligt talt til ’kun’ at slappe af og tage en pause, er der også råd for det. På dr.dk/pausefisk kan du få din skærm til at ligne et akvarium og få DR’s pausefisk fra 1980’erne ud af svømme igen.

VIDEOMANUAL: Sådan søger du nemmest og bedst i programoversigterne

FacebookTwitter