Hold sommer med DR's gamle billeder og programoversigter

DR har for nylig lagt DR’s gamle programoversigter fra 1925-1983 på nettet, så du kan søge i dem. Du kan hjælpe DR med at tagge historiske billeder, hvis du får lyst og tid til det i ferien.

  • Billederne til denne artikel viser noget af det, som DR sendte i sommerfjernsynet for præcis 60 år siden - nemlig i sommeren 1961. Ét af programmerne hed for eksempel 'Vil De lære at trylle?', og her bød Mr. Amos på tryllerier og tricks, for eksempel mandag den 3. juli. Du kan se mere om, hvad DR sendte den sommer på dr.dk/alletidersprogramoversigter. (Foto: Dr arkiv)
  • Sommeren 1961 bød også på Fjernsynsteatret, der onsdag den 5. juli havde skuespillet 'En inspektør ringer på' på programmet. Her er det Ebba With og Mogens Brix-Pedersen. (Foto: Dr arkiv)
  • Poul Jørgensen, der her ses foroverlænet, er her i gang med optagelserne til 'Internationalt landbrugsmagasin', som blandt andet blev sendt i juli 1961 - altså for præcis 60 år siden. Poul Jørgensen blev senere hofreporter og vært for TV-Avisen. (Foto: Dr arkiv)
1 / 3

Hvis du trænger til en dag i skyggen i sommerferien, eller regnen bare står ned, så du må søge i dækning, er der sjove og interessante ting, du kan give dig til på dr.dk/alletiders – DR’s netsted om DR’s egen historie.

I foråret blev DR’s gamle programoversigter fra 21.393 dage – nemlig årene 1925 til 1983 - lagt på nettet, så du selv kan søge i dem på dr.dk/alletidersprogramoversigter.

Hvad sendte DR for eksempel, lige da du blev født? Hvordan så radio- og TV-programmet ud under månelandingen i 1969? Hvad sendte DR i 1930’erne, eller hvordan så en nytårsaften ud på DR’s dengang ene TV-kanal, da kalenderen skiftede fra 1969 til 1970?

Det er bare noget af det, du kan sidde og granske i søgedatabasen. Her kan du for eksempel også se i mange tilfælde, hvad DR spillede, hvem, der var værter, hvordan radioaviserne blev sendt, hvad sommerfjernsynet bød på for 40, 50 og 60 år siden - og meget, meget mere. Nogle vil måske undre sig over, at man kun kan søge frem til og med 1983. Det skyldes, at programoversigterne alene fandtes i papirudgaver frem til da, og at programoversigterne fra de 58 år derfor blev digitaliserede på én gang.

Senere kommer flere programoversigter forhåbentlig til, så basen også kommer til at omfatte de seneste 35-40 års programudbud.

Se gamle billeder og hjælp selv med

De gamle programoversigter er måske især til din egen, familie og venners fornøjelse. Men du har også muligheden for at hjælpe DR’s arkiv i sommerferien.

Hen over de seneste fire år har DR lagt næsten 138.400 historiske DR-billeder på nettet, og dem kan du både se og søge i HER

DR har faktisk et fotoarkiv med omkring 1,8 millioner fotografier, men ikke alle er lige velforsynede med data på billederne, og det er derfor DR siden 2016 drypvis har lagt titusindvis af billeder på nettet uden såkaldte metadata. Billederne er fra DR’s store samling af historiske billeder, pressebilleder til DR-produktioner og billeder af værter og programmedarbejdere fra perioden 1950 til 1997.

Du kan være med til at tagge billeder, hvis du pludselig genkender en gammel tv- eller radio-vært, en skuespiller, en gammel kollega eller nabo eller en ting på billederne. Du gør det inde på siden HER

I skrivende stund har befolkningen hjulpet til med at skrive ikke færre end 397.600 tags på billederne, hvilket blandt andet gør dem meget lettere at finde, ligesom de dermed bedre kan indgå i produktionen af DR-programmer med arkivstof eller i billedserier på DR’s hjemmeside. En stribe af billederne kan du se brugt i historier og billedserier på dr.dk/alletiders.

Trænger du ærligt talt til ’kun’ at slappe af og tage en pause, er der også råd for det. På dr.dk/pausefisk kan du få din skærm til at ligne et akvarium og få DR’s pausefisk fra 1980’erne ud af svømme igen.

VIDEOMANUAL: Sådan søger du nemmest og bedst i programoversigterne

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk