Hvad sendte DR? Søg løs i DR’s gamle programoversigter

DR’s gamle programoversigter fra 1925 til 1983 er flyttet ind på dr.dk, og du kan nu søge i dem her.

DR tog sig god tid til at præsentere programoversigten engang, hvor de også fremgik af skærmen i flere minutter. Foto: Framegrab.

Hvad sendte DR, lige da du blev født? Hvordan så radio- og TV-programmet ud under månelandingen i 1969? Hvad sendte DR i 1930’erne, eller hvordan så en nytårsaften ud på DR’s dengang ene TV-kanal, da kalenderen skiftede fra 1979 til 1980?

Det – og meget mere – er det nu meget lettere at blive klog på. For DR’s gamle programoversigter fra starten i 1925 og foreløbigt frem til og med 1983 er blevet tilgængelige på dr.dk. På den måde kan alle søge i dem lige her.

- Programoversigterne har ligget i DR i papirudgaver gennem alle årene. Derfor var det tidligere et stort arbejde at finde oplysninger, når fagfolk, studerende eller private spurgte. Det har en del gjort, og derfor giver vi nu alle muligheden for at søge selv via netstedet dr.dk/alletiders. Her formidler DR sin egen historie gennem snart 100 år, forklarer researcher og arkivar Louise Broch fra DR Research og Arkiv.

For nogle år siden blev programoversigterne tilgængelige via sitet Dansk Kulturarv, der er danske kulturinstitutioner og arkivers fælles projekt om formidling af digitaliseret kulturarv. Men DR har også ment, at dr.dk var et oplagt sted at stille oplysningerne til rådighed – ikke kun for forskere, men også for andre, der er nysgerrige efter, hvad DR har sendt gennem år og dag - eller måske husker noget bestemt og tænker: ’Hvornår var det nu, det var?’

Sjove og informative oplysninger

- Programoversigterne giver blandt meget andet et billede af, hvad DR sendte i de første år efter starten i 1925, og hvad DR sendte under Anden Verdenskrig. Man kan for eksempel også blive klogere på, hvad fjernsynet sendte lige efter starten den 2. oktober 1951, hvad P3 bød på efter starten i 1960’erne, eller hvordan en typisk tv-aften så ud i monopolets tid i 1970’erne, siger Louise Broch.

Hun er overbevist om, at mange af DR’s lyttere og seere kan få sjove og informative oplysninger ud af søgebasen, for de gamle programoversigter er ret detaljerede. I mange tilfælde kan man også se, hvad der blev spillet i radioen den pågældende dag eller finde oplysninger om programændringer, der skete i sidste øjeblik.

Nogle vil måske undre sig over, at man kun kan søge frem til og med 1983. Det skyldes, at programoversigterne alene fandtes i papirudgaver frem til da, og at programoversigterne fra de 58 år derfor blev digitaliserede på én gang.

Senere kommer flere programoversigter forhåbentlig til, så basen også kommer til at omfatte de seneste 35-40 års programudbud.

Du kan gå i gang med at søge i basen med det samme ovenfor. Da DR imidlertid ikke lavet programoversigterne på samme måde gennem alle årene, er der gode råd til søgningen i den lille instruktionsvideo, der også ligger på denne side.

God fornøjelse med søgningen.

VIDEOMANUAL: Sådan søger du nemmest og bedst i programoversigterne