(© Else Tolstrup)

I det virkelige liv var fru Fernando Møhge yngre end Misse

Fredag er det 115 år siden, at Karen Berg blev født. Ikke mindst i slutningen af sin karriere gjorde hun sig stærkt bemærket i både 'Matador' og 'Huset på Christianshavn' på DR.

 • Det gav ærligt talt forviklinger i Korsbæk, da byens ældste borger, fru Fernando Møhge, havde stor, rund fødselsdag. Alle troede, det var 100 år, hun fyldte - men senere skulle det vise sig, at enkefruen kun blev 90, og at det hele var en fejl. Derimod vil det ikke være en fejl, hvis nogen fredag den 28. maj sætter 115 lys i lagkagen og sender hende en kærlig tanke. For da er det præcis 115 år siden, at skuespilleren Karen Berg, der gjorde rollen som fru Fernando Møhge til sin mest markante, blev født i København. Her er hun i forbindelse med fejringen af 100-års-dagen i 'Matador', men på et helt særligt 'bag-om'-foto. For manden øverst i højre hjørne er instruktør Erik Balling, der er i gang med at instruere den legendariske scene i 'Matador'. (Foto: Else Tholstrup, DR)
  1 / 10
 • I serien var Misse Møhge datter af fru Fernando Møhge, hvis egentlige navn var Wilhelmine Edvarda Møhge. Misse blev holdt i yderst kort snor af moderen, som hun kørte rundt i kørestol. I det virkelige liv var der det spøjse, at Karin Nellemose, som spillede Misse Møghe, faktisk var ældre end sin mor, spillet af Karen Berg. Nellemose var nemlig født i august 1905 - altså næsten et år før sin mor i serien. (Foto: Rolf Konow © Type 2)
  2 / 10
 • Karen Berg havde mange uddannelser, før hun fik sin glansrolle til sidst i karrieren. Hun var balletbarn og udgik fra Det Kongelige Teaters balletskole i 1918. Senere uddannede hun sig til gymnastik-, danse- og svømmelærerinde i 1924, inden hun kom ind på Det Kongelige Teaters elevskole i 1926. Det var skuespilkarrieren, hun holdt fast - og i mange årtier var hun tilknyttet Det Kongelige Teater. Her er hun og Misse igen til selskab hos Maude og Hans Christian Varnæs. Tante Møhge var gudmor til Hans Christian. (Foto: Else Tholstrup, DR)
  3 / 10
 • Karen Berg var med i 'Matador' indtil afsnit 17, der foregår i årene 1941-1942. Fru Fernando Møhge vil i banken og bryder gennem afspærringen. Imidlertid kommer hun i klammeri med en tysk soldat, hun får et hjertestop og dør. For Misse betød det, at der blev plads til mænd i livet. (Foto: Else Tholstrup, DR)
  4 / 10
 • Mens Karen Berg allerede havde premiere på film i 1940 i Svend Methlings film 'Sommerglæder', var det først i 1960, hun kunne ses på TV. TV-premieren havde hun i Edvin Tiemroths 'Man kan aldrig vide'. Karen Berg, der her ses som nummer to fra venstre, spillede Valentins tjenestepige, og blandt de øvrige på rollelisten var Lise Ringheim, Berthe Quistgaard og Henning Moritzen. (Foto: Dr arkiv)
  5 / 10
 • I 1970 kunne DR's seere se Karen Berg i en af hovedrollerne i TV-spillet 'De unge på 80', som Ole Brandstrup instruerede. Her spillede hun blandt andre sammen med Palle Huld og Jørgen Kiil.
  6 / 10
 • I 'Huset på Christianshavn', som Nordisk Film producerede i 84 afsnit for DR fra 1970-1977, spiller Karen Berg en fornem dame, der flytter ind på kvisten. Her havde hun rollen som majorinde Dagmar Hammerstedt. (Foto: Rolf Konow © Type 2)
  7 / 10
 • Selvfølgelig får hun også Meyers (Arthur Jensens) opmærksomhed i 'Huset på Christianshavn'. For øjeblikket vises serien med to afsnit hver fredag mellem 19.00 og 20.00 på DR2, så dermed kan Karen Berg stadig ses på DR-skærmen i ny og næ. (Foto: Rolf Konow © Type 2)
  8 / 10
 • På årets sidste dag i 1986 præsenterede Sascha Amarasinha og Erling Bundgaard nytårs-underholdningen i 'Nytår i gadespejlet'. Her spillede Karen Berg, Else Marie og Karen Lykkehus stamgæsterne. (Foto: Dorrit Thomsen)
  9 / 10
 • En af de sidste TV-optrædender havde Karen Berg i 1990, hvor hun medvirkede i DR's programserie 'For lang og tro tjeneste'. Her fortalte hun om sit over 60 år lange liv på scenen - med start som balletbarn og en karriere, der bød på nogle af de største roller til sidst. Ikke mindst som enkefru Fernando Møhge med den store appetit. Karen Berg døde i Charlottenlund i november 1995, men hendes klassiske sætninger som 'Hva' siger han, Misse', 'Kan han så få hænderne væk, svinske mandsperson' og 'Fremad, Misse' stadig lever videre. Fru Fernando Møhge og alle de andre kan lige nu ses i 'Matador' på DRTV, ligesom du også kan se Karen Berg i en række andre TV-optrædender på dr.dk/bonanza. (Foto: Klaus Kurup)
  10 / 10
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk