Jørgen de Mylius sprænger alle skalaer: Fejrer 57 år i DR

Onsdag var det 57 år siden, Jørgen de Mylius sendte sit første radioprogram i DR. Her fortæller han, hvordan det blev til, ligesom du kan høre klip fra udsendelsen takket være Mylius’ mor.

Jørgen de Mylius, som han så ud, da han startede i DR i 1963. Hør klip fra hans første udsendelse her. (Privatfoto)

Med jævne mellemrum er der medarbejdere, der runder 25 år eller 40 år i DR. En sjælden gang 50 år. Men 57 år er helt unikt. Det er ikke desto mindre, hvad Jørgen de Mylius kan fejre onsdag. Den 29. januar 1963 havde han sit første program på P3.

- Den 22. januar 1963 blev jeg interviewet i radioen af Hemming Hartmann-Petersen, efter jeg havde skrevet et brev til P3-redaktionen, fordi jeg var skuffet over valget af musik på den nye kanal. Ugen efter, tirsdag den 29. januar, var jeg så vært sammen med ham på ’Mellem lektierne’. Det tilbud fik jeg uventet midt under den direkte udsendelse ugen før, fortæller Jørgen de Mylius.

I programmet den 29. januar 1963 skulle han præsentere en liste over de 20 mest solgte plader i Danmark.

- Jeg havde udregnet min første top-20-liste lørdagen før udsendelsen. Jeg gik i 2. g, og om lørdagen gik man i skole, men med færre timer end en almindelig skoledag. Så da jeg havde fri, tog jeg ind til Radiohuset og sad ved siden af skuespilleren Ebbe Langberg, som havde programmet ’For teenagere’ om lørdagen – et program jeg på sigt kom til at overtage. Jeg sad og ringede rundt til 20-25 pladeforretninger for derefter at lave et gennemsnit og finde en Danmarks Top-20.

Lytterstorm efter første udsendelse

Da det blev tirsdag, og Jørgen de Mylius skulle præsentere sin første top-20, gik det ikke helt som ventet for den 16-årige gymnasieelev.

- Hartmann-Petersen havde samlet de 21 plader sammen, så alt var parat. Der var nemlig to sange på 20. pladsen. Jeg vidste stadig ikke, om jeg selv skulle speake, men da vi kom til den direkte udsendelse, bad han mig tage plads. Undervejs kom jeg i tanker om, at der jo ikke kunne være 21 sange på en halv time, som programmet varede. Jeg foreslog så med det samme, at jeg blot nævnte nogle af titlerne og sprang hurtigt videre. Det, syntes han, var fint.

- Efter programmets afslutning kom chefen Kaj Bruun farende og råbte: ’Jørgen, Jørgen, der er telefonstorm. Nej, nej, du skal ikke være nervøs. Folk ringer og siger, at du nævner en række dejlige sange, men uden at spille dem’. Jeg forklarede sammenhængen. Han kiggede på mig og sagde så: ’Jamen den sag ordner jeg nu og her - du har en hel time fra næste uge’.

  • Jørgen de Mylius i en noget nyere udgave. Onsdag har han sendt radioprogrammer i DR i 57 år. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • Jørgen de Mylius’ håndskrevne top-20 fra hans første udsendelse den 29. januar 1963. (Foto: © (privatfoto))
  • Spillelisten fra den første ’Mellem lektierne’ med Jørgen de Mylius som medvært den 29. januar 1963. Her kan man se, at der kun var plads til at spille 10 sange fra top-20. (Foto: © (DR))
1 / 3

Rækkefølgen blev vendt om

I den første udsendelse begyndte Jørgen de Mylius sin Top-20 med at spille sangen på 1. pladsen, fordi Hemming Hartmann-Petersen havde forberedt det sådan, at nummer 1 lå klar hos teknikeren. Men allerede ugen efter var det ændret: ’Og så forsøger vi noget nyt denne gang, nemlig at begynde bagfra. Det vil sige, at vi starter med nummer 20 og ender med, om jeg så må sige, rosinen i pølseenden, nemlig nummer 1’, som han forklarede i det andet program. Og herfra gik det stærkt.

- Programmet fik i løbet af 60'erne over en million lyttere og blev flyttet til søndag eftermiddag fra 1966. Ingen sagde, hvor mange uger de ville have mig, men nu har det altså foreløbig varet i 57 år, smiler Jørgen de Mylius.

Du kan høre uddrag fra Jørgen de Mylius’ første top-20 fra den 29. januar 1963 herover. DR havde ikke bevaret den, men Jørgen de Mylius’ mor havde optaget udsendelsen, og således kunne den på et senere tidspunkt komme i DR’s arkiv.

Onsdag den 29. januar klokken 18.03 markerede Jørgen de Mylius jubilæet i ’Hithouse’ på P5 ved at spille uddrag fra den første top-20-liste fra 1963. Du kan høre programmet her

Der er ’Hithouse’ hver dag hele ugen klokken 18.03 på P5. Desuden præsenterer Jørgen de Mylius ’Eldorado’ hver lørdag klokken 14.03-16.00 på samme kanal - med genudsendelse fredag fra klokken 19.03-21.00.