Knas, quiz og morgennisser: Sådan har DR julehygget i radioen gennem årene

Hvordan har julen set ud i DR gennem årene? ’Alle tiders DR’ har været i arkiverne og ledt efter julen, som den blandt andet har set ud i radioen gennem tiden.

Jørn Hjorting og Georg Julin var blandt mange andre morgennisser i radioen, hvor de samlede ind til Dansk Radiohjælpefond.

Vi er forbi den 1. december, og DR har skruet op for julehyggen med både juleklassikere og en stribe nyskabelser, der skal være med til at sikre julestemningen i de danske hjem – trods corona.

I radioen er der masser af julemusik, og blandt nyskabelserne er for eksempel 'Julies Julestue' fredag eftermiddag på P4, mens P1 sender julekalenderen 'Julen er smerternes fest'. Men hvordan har DR i grunden markeret julen i radioen gennem årene? 'Alle Tiders DR' har været på hovedet i arkivet og ser her på noget af det, der er blevet sendt - og som en del måske husker fra deres barndom eller yngre år. Her er noget af det, du måske hørte dengang i juletiden:

DR har julehygget med ’Knas & Quiz’ i 50 år

Jørn Hjorting, Ann-Britt Mathisen og Keld Heick stod for 'Knas & Quiz' i 1995. Programmet har en meget længere historie. (Foto: Jan Persson, DR)

Dette billede stammer fra 1995, hvor Jørn Hjorting, Keld Heick og Ann-Britt Mathisen de sidste tre dage inden jul julehyggede i radioen i programmet ’Knas & Quiz’,direkte fra Radiohuset på Frederiksberg.

Lytterne kunne ringe ind og svarede på en quiz om gamle danske ords betydning, mens julestemningen bredte sig.

'Knas & Quiz' har en lang historie i DR. Programmet blev sendt første gang i dagene op til jul 1971 på P1 med værterne Lars E. Christiansen, Jørn Hjorting og Arne Honoré og med Radiounderholdningsorkestret dirigeret af Grethe Kolbe, der spillede live fra studiet.

Programmet har også ligget på P3 og i de senere år på P4, hvor udsendelsen kan høres igen i år - den 22. og 23. december - fra klokken 18.05-21.00. I år er Lotte Friis, Knud Lind og Sanne Nyland værter. Med andre ord har programmet i år eksisteret i 50 år.

Christian Flagstad og Iørn Piø inviterede P3’s lyttere i nostalgisk julestue

Christian Flagsted og Iørn Piø i P3's julestue, der både blev sendt i 1970'erne og 1980'erne. (Foto: Anne-Grethe Brixvall)

Iørn Piø (til højre i billedet) var folkemindeforsker og ansat som arkivar i Dansk Folkemindesamling. I slutningen af 1970’erne samt i 1984 og 1985 blev han hvert år inviteret ind i ’Julestuen’ på P3, hvor han sammen med vært Christian Flagstad underholdt lytterne med juleideer og juletraditioner.

Lytterne blev opfordret til at ringe ind til programmet og fortælle om deres helt egen juletradition, som andre kunne få glæde af.

Christian Flagstad døde alt for ung i en alder af 51 år i julen 1987. Han var en af de mest kendte stemmer på P3 i 1970’erne og 1980’erne, blandt andet i programmerne ’Hej P3’ og ’Fanfare’.

Rasmus Radiomus holdt jul i æteren med båndsalat

Rasmus Radiomus holdt jul for lytterne gennem flere år i 1990'erne. (Foto: Bent Paulsen)

Rasmus Radiomus optrådte første gang i DR på P3 mandag den 7. januar 1990.

Den lille mus elskede båndsalat og hadede ost, og den var en fast bestanddel af børneradioprogrammet ’Lille P3’ op igennem 1990’erne.

Fra 1992-1998 blev der hver morgen sendt julekalender med Rasmus Radiomus, hvis stemme var en forvrænget udgave af den nyligt afdøde skuespiller Hans Henrik Bærentsens stemme.

Rasmus Radiomus dannede makkerpar med værten Christian Winnem, og han blev ikke mindst kendt for at udbryde ’10-i-syv’, fordi udsendelsen blev sendt klokken 6.50 hver morgen.

Radioen var fyldt med morgennisser i årevis

Jørn Hjorting og Georg Julin som morgennisser i 1985 (Foto: Dr arkiv)

Igennem en lang årrække - fra 1969 til 1996 - samlede 'Morgennisserne' ind til Dansk Radio-Hjælpefond, der hjalp syge og ældre med at få stillet et radio- eller tv-apparat til rådighed. Donationerne foregik ved hjælp af overfrankering på breve fra lytterne med løsninger på spørgsmål, der blev stillet i radioprogrammet, og programmerne blev sendt på først P1 og siden hen P3 allerede fra ved 6-tiden om morgenen.

På billedet er det Jørn Hjorting og Georg Julin, der er morgennisser i 1985, og blandt de mange andre, der var det, var for eksempel Hans Otto Bisgaard, netop afdøde Michael Bundesen, Gunnar 'Nu' Hansen, Birthe Kjær, Ann-Britt Mathisen og mange flere.

FacebookTwitter