(Foto: (C) DR)

Mærkedag for Voldborg: 'En rigtig vejrmand' fylder 85

Gennem årtier leverede Henrik Voldborg vejrudsigter samt spøjse udtryk og striksweatre i DR. Den 7. april fylder han 85 år.

 • 'En rigtig vejrmand' hedder en serie, som DR2 og DRTV viser netop nu. Det kan man vist rolig kalde meteorolog Henrik Voldborg, der i en årrække var vejrvært i DR - allerede inden det udtryk var opfundet. Onsdag den 7. april fylder han 85 år, og det fik os til at tage et dyk i DR's og billedbureauet Scanpix' fotoarkiv. Foto her; DR Arkiv.
  1 / 15
 • Henrik Voldborg har selv sagt, at en bog, han fik i 1947 blev udslagsgivende for, at han blev meteorolog. Det var bogen 'Hvordan bliver vejret?', som lå til ham under juletræet dét år. Det vakte hans nysgerrighed, og han blev uddannet som meteorolog fra universitetet i 1961. Kort tid efter blev Henrik Voldborg ansat hos Danmarks Meteorologiske Institut. Allerede fra 1963 til 1965 dukkede Henrik Voldborg jævnligt op på DR-skærmen med sine vejrforudsigelser. På det tidspunkt havde DR typisk en meteorolog i studiet lørdag til at fortælle om søndagsvejret. Det blev imidlertid afskaffet, da TV-Avisen så dagens lys i oktober 1965, og værterne her selv læste vejrudsigten op. (Foto: Egon Engmann © Scanpix)
  2 / 15
 • Selv om Henrik Voldborg i 1970'erne mest arbejdede på Danmarks Meteorologiske Institut og var udsendt i Afrika, var han ikke en ukendt herre for seerne. Han blev ikke mindst kendt for sine langtidsprognoser, og i 1972 bliver han her interviewet om, hvor forårsvejret dog bliver af. Der er masser af sne, selv om det er marts. (Foto: Dr arkiv)
  3 / 15
 • Fra 1988 kom meteorologerne tilbage på DR-skærmen, og her er Henrik Voldborg i gang med at forberede en vejrudsigt i TV-Byen i Søborg, hvor TV-Avisen blev sendt fra i den periode, han var 'vejrvært'. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Bjarne Bergius Hermansen)
  4 / 15
 • Henrik Voldborg har bidraget til, at folk forstod vejret og mekanismerne idet - og udtryk som 'snurrebasser' og 'æblerystere' er nogle, han har brugt om store skyformationer og heftigt blæsevejr. Her er han i en vejrudsigt fra 1988, hvor han sagde: - Hos os der er det jo sådan, at vejret er godt, når det bliver, som det er forudsagt. Og sådan blev det i det sydlige Danmark i dag, nemlig gråt og trist. (Foto: Dr arkiv)
  5 / 15
 • Her er Henrik Voldborg i gang med at lære seerne om global opvarmning i 1988.
  6 / 15
 • Henrik Voldborg oplevede at få klager over at dække for meget over Bornholm i vejrudsigterne, men han havde bestemt også sine beundrere - og nogle kastede sig ligefrem ud i at strikke vejrtrøjer til ham. (Foto: (DR))
  7 / 15
 • Forfatteren Isabella Smith valgte ligefrem at kalde sin kat Voldborg. Den ses hun med her for omtrent 20 år siden. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)
  8 / 15
 • En del af Henrik Voldborgs popularitet kom også, fordi han stillede op i andre sammenhænge end vejret. Her medvirker Voldborg-familien i DR's 'Familiequiz' i 1983. (Foto: John Carlsen)
  9 / 15
 • Her er Henrik Voldborg med i panelet i 'Fup eller fakta'-quizzen i 1988 med Erling Bundgaard (øverst til venstre), som vært. På billedet ses også Bent From, Sonja Oppenhagen, Søren Pilmark, Ida From og Per Pallesen. (Foto: Anne-Grethe Svendsen)
  10 / 15
 • Henrik Voldborg startede allerede med at spille cello, da han var teenager, og lysten til musik er fortsat gennem hele livet. I 2000 deltog han også i DR's musikalske quiz, 'Hit med sangen', hvor Amin Jensen var vært - og Sascha Dupont og Sigurd Barrett var holdkaptajner ved klavererne. De to dystende hold bestod ved den lejlighed af Palle Andersen og Henrik Voldborg samt Liselotte Norup og Jannie Faurschou. Bobby Ricketts var med til at levere musikken. (Foto: Kirsten Ellebæk © Kirsten Ellebæk)
  11 / 15
 • I 2001, da Henrik Voldborg fyldte 65 år, gik han på pension. Inden han helt forlod skærmen stod han bag baren på DR's store 'Året, der gik'-show, som det år blev sendt fra Hotel d'Angleterre i København. (© Henrik Dithmer)
  12 / 15
 • Bag baren ved 'Året, der gik' havde Voldborg blandt andet selskab af Mr. News, Steen Bostrup, som han dannede makkerpar med i TV-Avisen adskillige gange. (© Henrik Dithmer)
  13 / 15
 • Den 11. juni 2001 var Henrik Voldborg til audiens hos dronningen. Det var han, fordi han fik ridderkorset, da han stoppede i DR og hos DMI i 2001. (Foto: Bjarne Luthcke © Scanpix)
  14 / 15
 • Selv om Henrik Voldborg aldrig nåede at komme til at arbejde i DR Byen, der først blev taget i brug i 2005, har han været der - og han havde taget vejrudsigten med i trøjeform, da TV-Avisen i 2015 fejrede sin 50-års-fødselsdag i DR Koncerthuset. Nu er det ham selv, der har noget at fejre 7. april. Du kan se flere klip og programmer med Henrik Voldborg ved at søge på hans navn på dr.dk/bonanza. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen. © Type 1)
  15 / 15
FacebookTwitter