Mangeårig DR-vært kommer på frimærke

Tine Bryld, som i næsten fire årtier stod for DR’s ’Tværs’-udsendelser for unge, kommer nu på frimærke.

Tine Bryld kommer fra torsdag den 19. maj på frimærke. (Foto: © PostNord/Thit Thyrring)

Fra denne uge bliver det muligt at sætte en mangeårig DR-medarbejder og -vært på konvolutten, hvis du skal sende et brev.

Torsdag udgiver PostNord et 12-kroners frimærke med socialrådgiveren og radioværten Tine Bryld (1939-2011). I over 36 år gav hun unge gode råd om alt fra seksualitet over mobning og venskaber til kærlighedssorger i DR’s radioprogram ’Tværs’.

Tine Bryld kommer på frimærke som et led i en frimærkeserie, som PostNord har kaldt ’Markante kvinder’. Det betyder, at 10 særligt udvalgte kvinder, der har haft en stor betydning for kvinders rettigheder og ligestilling, nu kommer på mærkerne. Det er kvinder, som indenfor deres fag og felt har markeret sig og efterladt markante aftryk, som det hedder.

At der overhovedet kommer en velkendt person på et frimærke, er i sig selv specielt. I PostNords næsten 400-årige historie har der kun været bragt 60 frimærker med ’almindelige’, navngivne mennesker. Blandt dem har de 50 været af mænd, og kun 10 hidtil har været kvinder.

De kommer også på mærkerne

Udover Tine Bryld kommer Danmarks første kvindelige student og læge Nielsine Nielsen, billedhuggeren Anne Marie Carl Nielsen, konditor Karen Volf, verdens første kvindelige minister Nina Bang, rytteren Lis Hartel, Danmarks første kvindelige ambassadør Bodil Begtrup, seismolog Inge Lehmann, digteren Inger Christensen og sangeren Natasja Saad nu på frimærke.

Tine Bryld trak sig tilbage fra ’Tværs’ i 2008, og hun døde i påsken 2011, 71 år gammel. På grundlovsdag 2015 gennemførte DR en afstemning, hvor Tine Bryld - af brugerne - blev kåret til århundredets mest betydningsfulde kvinde, og også andre steder har hun sat sig varige spor. Foran det gamle radiohus på Frederiksberg, hvor Tine Bryld sendte hundredvis af udsendelser ligger Tine Brylds Plads i dag.

Hvert år i oktober uddeles Tine Bryld Prisen blandt andre DR, Trygfonden og Foreningen for uddeling af Tine Bryld Prisen.

Kunstneren bag portrættet af blandt andre Tine Bryld er Thit Thyrring.