'Matador', 'Forbrydelsen' og 'Fiskerne': Bent Mejding har haft fremtrædende DR-roller i over 50 år

Fredag den 14. januar fylder skuespilleren Bent Mejding 85 år. Siden 1960'erne har han haft fremtrædende roller i DR's tv-dramatik, og han har også instrueret en serie undervejs.

 • Det er ikke mindst for rollen i 'Matador' som juristen og folketingskandidaten Jørgen Varnæs - lillebroren til Hans Christian Varnæs, at rigtig mange husker Bent Mejding. Fredag den 14. januar fylder han 85 år. I serien havde han et forhold til Gitte Graa - spillet af Susse Wold i midten af billedet her. De blev selv gift i det virkelige liv senere i 1980'erne - 'Matador' blev sendt fra 1978 til 1982. Bent Mejding medvirkede i 13 afsnit af 'Matador', men han har også medvirket i en lang række øvrige DR-serier i prominente roller gennem seks årtier. Foto: Else Tholstrup. (© DR)
  1 / 15
 • Bent Mejding, der faktisk hed Bent Jensen i de første tre år af sit liv, indtil familien skiftede navn, var fra Svendborg, og han blev uddannet som skuespiller på Teaterdirektørforeningens Skuespilskole, der holdt til på Det Ny Teater i København, hvor Bent Mejding i 1990'erne for øvrigt selv var direktør. Her ses han som 23-årig i en af sine absolut første TV-roller, nemlig i TV-spillet 'Gamle melodier' i marts 1960. Skuespilleren i forgrunden er Henry Nielsen. Foto: DR Arkiv.
  2 / 15
 • I 1961 var Bent Mejding bogstavelig talt 'En tur i byen' i sendefladen. Det var han i TV-spillet af samme navn. Det var instrueret af Palle Kjærulff-Schmidt, og skrevet af Harry Pinter. Her spillede Bent Mejding karakteren Horne. Foto: DR Arkiv.
  3 / 15
 • I 1963 og 1964 var Bent Fabricius-Bjerre vært for lørdagsunderholdningsprogrammerne 'Blå time', og her var en af gæsterne såmænd også Bent Mejding. Foto: DR Arkiv.
  4 / 15
 • I 1970 var Bent Mejding med i TV-Teatrets opførelse af 'Et godt liv' - skrevet af Leif Panduro. Her havde Louis Miehe-Renard hovedrollen, mens Mejding spillede desperadoen Olafson. Foto: DR Arkiv.
  5 / 15
 • Én af de helt store serier på DR's ene tv-kanal i 1970'erne, før 'Matador' kom til, var 'Fiskerne'. Det var en tv-føljeton i seks dele af Leif Petersen efter Hans Kirks roman. Her havde Bent Mejding rollen som Pastor Brink. (Foto: Valdemar Vedel)
  6 / 15
 • Bent Mejding har også haft flere roller i Radioteatret, da DR stadig havde det, Her ses han fra prøverne på 'Ingen følelser, tak' i 1980. Radiospillet modtog for øvrigt Dansk Blindesamfunds radiospilpris. (Foto: Bent Paulsen)
  7 / 15
 • Bent Mejding og Susse Wold fik en tur på sofaen som Jørgen Varnæs og Gitte Graa i 'Matador', og siden hen har de spillet sammen mange hundrede gange - udover i privatlivet. Det har de i Noel Coward-forestillingen 'Privatliv'. (© DR)
  8 / 15
 • I 1982 gik lystspilserien 'Én stor familie' over skærmen med blandt andre Lene Poulsen og Helle Hertz (billedet) i nogle af hovedrollerne. Her sås Bent Mejding i en helt ny TV-rolle - nemlig som instruktør af serien. Den handlede om folk på et kontor, og seerne mødte de ansatte i 4. division i Holly-koncernen, der - sit amerikansk klingende navn til trods - startede som sæbefabrik på Nørrebro. (© Rolf Konow)
  9 / 15
 • En af DR's store dramaserier i år 2000 var 'Edderkoppen', som foregik i efterkrigstidens København i 1949. Hovedpersonerne var de to journalister Bjarne Madsen - spillet af Jakob Cedergren - og Vissing af Bent Mejding. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Bjarne Bergius Hermansen)
  10 / 15
 • I 2003 spillede Bent Mejding blandt andet sammen med Waage Sandø under indspilningen af 'Rejseholdet', hvor Bent Mejding havde en mindre rolle som Stefan Clemmensen, der var advokat. (Foto: Ulla Voigt)
  11 / 15
 • I DR's dramaserie 'Forbrydelsen', der har gået verden rundt og blev vist fra 2007 til 2011, spillede Bent Mejding overborgmester Bremer. (© Tine Harden, DR)
  12 / 15
 • En af de sidste store TV-roller hos DR havde Bent Mejding i 2014, da DR sendte Ole Bornedals dramaserie '1864'. Her spillede han Severin - og her ses han sammen med Sarah Sofie Boussnina - Claudia i serien. (© Per Arnesen, Miso Film)
  13 / 15
 • Her er Bent Mejding også fra '1864'. På dr.dk/bonanza kan du lige nu og her se eller gense flere af de serier, som Bent Mejding har spillet med i, og som er nævnt her. (© Per Arnesen, Miso Film)
  14 / 15
 • Og på DRTV kan du lige nu se Bent Mejding som Jørgen Varnæs, Susse Wold som Gitte Graa og alle de andre i 'Matador'. (Foto: Bror Bernild, DR)
  15 / 15
FacebookTwitter