Fra DR's gamle fotoalbum: Niels Bohr var lærer, da DR skød 'Skole-TV' i gang for 60 år siden

I dette forår er det 60 år siden, DR havde premiere på Skole-TV, der blev - og stadig bliver - brugt som et supplement til undervisningen. En af lærerne var atomfysiker og nobelprismodtager Niels Bohr.

 • Lige nu viser DRTV og DR2 programserien 'Niels Bohrs hemmelighed'. Professoren og atomfysikeren spillede også en central rolle på skærmen for 60 år siden - i 1962. Det var samme år, som han døde i november, 77 år gammel. Foto: DR Arkiv.
  1 / 8
 • I slutningen af februar 1962 havde DR premiere på Skole-TV, og dermed gjorde fjernsynet også sin entré i landets klasselokaler. Lærerne i udsendelserne var nogle belærte folk, og som nobelprismodtager i 1922 var Niels Bohr en af de mest prominente af slagsen. Foto: DR Arkiv.
  2 / 8
 • Niels Bohr medvirkede i DR's tredje forsøgsudsendelse med Skole-TV, og programmerne blev sendt direkte klokken 9.15 - lige i skoletiden, for dengang fandtes DRTV og streaming ikke, så man bare kunne se et program, når man ville. Her gennemgår DR's senere mangeårige B&U-chef Mogens Vemmer dagens planer med Niels Bohr. Mogens Vemmer havde på det tidspunkt ansvaret for DR's skole-TV-programmer om naturfag, geografi og historie. Foto: DR Arkiv.
  3 / 8
 • Skolefjernsynets program med Niels Bohr hed 'Atomerne', og det var tilrettelagt for de realklasser, som havde atomfysik på læringsplanen. Professoren indledte programmet med at fortælle om atomet udnyttet i krigsførelse. Det havde været aktuelt blot 17 år forinden. Professor Torkild Bjerge inddrog blandt andet også forsøgsstationen Risø i undervisningen, og han fortalte om reaktor tre og dens opbygning og brug. Foto: DR Arkiv.
  4 / 8
 • Skole-TV, som for øvrigt har eksisteret lige siden, og som i dag kan følges via dr.dk/skole, blev flittigt omtalt på det tidspunkt. Dagen efter Niels Bohrs forelæsning havde dagbladet Politiken talt med skoleinspektører og fysiklærere om programmet, og den overordnede dom var, at 'det var en storartet udsendelse, instruktiv og pædagogisk godt tilrettelagt'. 'Skole-TV' er et nyttigt supplement til undervisningen lød det, mens enkelte skoler dog vurderede, at Bohrs time lå lige i overkanten af, hvad eleverne kunne kapere. Foto: DR Arkiv.
  5 / 8
 • Før Skole-TV kom, stod DR bag 'Danmarks Skoleradio', og også her var professor Niels Bohr underviser. Den 1. april 1949 talte han til gymnasieklasser i programmet 'Atomerne og vor erkendelse'. Foto: DR Arkiv.
  6 / 8
 • Tilbage i 1962 i TV-studiet var der selvfølgelig også tid til en pibe tobak. Det var trods alt 45 år før, at det blev forbudt at ryge indendørs i en offentlig bygning. Foto: DR Arkiv.
  7 / 8
 • Da Skole-TV i sin tid var direkte, og det dengang var svært at bånde TV, findes udsendelsen med Niels Bohr ikke længere. Det gør derimod Danmarks Skoleradio fra 1949 med ham. På dr.dk/bonanza kan du søge på Niels Bohr og finde mere med og om ham, og programserien 'Niels Bohrs hemmelighed' finder du på DRTV. Foto: DR Arkiv.
  8 / 8