(Foto: Else Tholstrup, DR)

Per Pallesen 80 år: Han har spillet Boldt i 'Matador', instrueret 'Nissebanden' og leveret 'Dansk Naturgas'

Lørdag fyldte Per Pallesen 80 år. Gennem årene har han haft en lang række forskellige opgaver for DR. Én af glansrollerne var i 'Matador', men han har også været sjov mand og instrueret DR-julekalendere.

 • Tjener Boldt med fornavnet Severin er her i gang med at servere for grisehandleren og Røde på Jernbanerestauranten i dramaserien 'Matador'. Og Per Pallesen, der spillede Boldt og var med i 22 af de 24 afsnit af den populære serie, får måske også brug for sine evner udi udskænkning lørdag, når han fylder 80 år og fejrer dagen i Korsbæk på Bakken i Klampenborg.. Gennem årene har han stået for en lang række opgaver i DR - både som skuespiller, instruktør og 'sjov mand'. (Foto: Else Tholstrup, DR)
  1 / 13
 • Rollen i 'Matador' var virkelig med til at gøre Per Pallesen kendt i den bredere offentlighed, da 'Matador' blev sendt fra 1978 til 1982. Her lagde han ud med at være kærester med tjenestepigen Agnes, men det varede som bekendt ikke ved. (Foto: Rolf Konow)
  2 / 13
 • Per Pallesen, der blev født i Aars, blev i sin tid uddannet sparekasseassistent. Men lysten til de skrå brædder fik ham til at søge ind på skuespillerskolen på Aalborg Teater fra 1962 til 1966. I 1968 kunne han ses i DR Underholdningsafdelingens sommerserie 'Tragedie på Kronborg' , hvor han spillede sammen med blandt andre Ejnar Hans Jensen, Kirsten Peüliche, Lykke Nielsen og Stig Hoffmeyer,
  3 / 13
 • Lykke Nielsen arbejdede Per Pallesen også sammen med i 1970 i 'Hvorfor bliver alting anderledes altid anderledes?' Det var en kortfilm af Frits Raben, som kun varede fire minutter. Kortfilmen var en novellefilm om unge i en provinsby. 'Et ungt par forelsker sig og venter barn - men hverdagen er ikke altid lutter idyl', som der står i teksten om filmen. (Foto: (C) DR)
  4 / 13
 • I 1978 var Per Pallesen med til at lave P3, der dengang også sendte lystspil. Kanalen bød på 'Ministeriernes tænkeboks'. Det var fire fordanskede lystspil, købt hos britiske BBC, og produceret af Leif Plenov og Dick Platt. Lystspillene blev optaget med publikum i studiet, hvor der skete de mest skrupskøre ting i Fælleskontoret for Særlige Anliggender. Her ses fra venstre Jesper Langberg, Jess Ingerslev, Per Pallesen og Ulrik Neumann. (Foto: Anne-Grethe Brixvall)
  5 / 13
 • I 1979 spillede Per Pallesen sammen med Ghita Nørby, da DR sendte' Sanct Hansaften-spil', instrueret af Jørgen Leth. Det var et 100 minutter langt. poetisk spil af Adam Oehlenschläger med musik af Emil Reesen og Henning Christiansen. (Foto: Valdemar Vedel)
  6 / 13
 • Gennem årene har Per Pallesen også medvirket af og til i DR's quizzer og underholdningsprogrammer. Her gælder det quizzen 'Fup eller fakta', som først blev bestyret af Otto Leisner - og som her af Erling Bundgaard. De øvrige medvirkende i gættelegen var Marianne Mortensen, Nis Bank-Mikkelsen, Elin Reimer, Bjørn Tidmand og Søren Pilmark. (Foto: Bent Paulsen)
  7 / 13
 • Fra oktober 1981 og frem til 1987 - i en tid, hvor Per Pallesen lige var blevet voldsomt kendt fra 'Matador', kunne seerne også møde ham i crazykomik, sketches og absurde ordspil i 'Dansk Naturgas'. Her medvirkede Per Pallesen selv, men han var også instruktør på satireprogrammerne, hvor først Niels Jørgen Steen og senere Poul Godske leverede musikken. Per Pallesens daværende kone, Kirsten Peüliche, var ligeledes på skuespillerholdet, og det samme var Tommy Kenter. (Foto: Bent Paulsen)
  8 / 13
 • Per Pallesen spillede butiksejer Mathisen i 'Dansk Naturgas', mens Tommy Kenter var den legendariske Fru Kristoff. I mange år efter 'Dansk Naturgas' havde været sendt, gik folk rundt og sagde fraserne herfra, som for eksempel 'osse li'e på en studs', 'Yes, my boys' og 'What does you have in your tæjsk today?' (Foto: Bent Paulsen)
  9 / 13
 • Ligesom Per Pallesen var instruktør på 'Dansk Naturgas', har han også instrueret to julekalendere, som er kendt af rigtig mange - nemlig 'Nissebanden' og 'Nissebanden i Grønland'. Her ses han til højre fra præsentationen af 'Nissebanden' på et pressemøde i 1984, hvor DR's daværende klippe-klistre-guru Jørgen Clevin også var med. 'Nissebanden' blev sendt første gang i 1984, mens 'Nissebanden i Grønland' blev vist i 1989. (Foto: Valdemar Vedel)
  10 / 13
 • I 1980'erne dannede Per Pallesen musikalsk par med Søren Pilmark. De lavede blandt andet 'Pallesen Pilmark Show' og vandt Montreux-festivalens sølvrose med et af deres shows. Per Pallesen er en af de få nulevende danskere, der har en vej eller plads opkaldt efter sig, for siden 2008 har der været en Per Pallesen Plads i fødebyen Aars. (© Framegrab)
  11 / 13
 • Søren Pilmark og Per Pallesen arbejdede også sammen i dramaserien 'Gøngehøvdingen, som DR sendte i 1992. Serien efter Carit Etlars roman var på daværende tidspunkt DR's hidtil største dramaproduktion. Søren Pilmark spillede Svend Poulsen, mens Per Pallesen havde rollen som Ib Abelsøn. Serien tog sin begyndelse i 1658, hvor Danmark var i krig med Sverige. (Foto: Ulla Voigt)
  12 / 13
 • Fra 2001 til 2007 var Per Pallesen chef for Nørrebro Teater, og de senere år har han - ved siden af pensionistlivet - ernæret sig som vinkender og -skribent samt foredragsholder. På DRTV og dr.dk/bonanza kan du se eller gense Per Pallesen i nogle af de mange roller, der er nævnt i fotofeaturen her. 'Matador' ligger for eksempel fortsat tilgængelig på DRTV, så du kan se den lige nu. (Foto: Rolf Konow)
  13 / 13