Sådan har DR fejret sankthans med lyttere og seere gennem snart 100 år

Allerede i 1925 – under tre måneder efter starten – sendte DR sankthansbål, og i 1946 var Hitler på bålet i radioen. Shu-bi-duas version af ’Midsommervisen’ blev også skabt ved en DR-sankthans.

Torsdag aften sender DR for tredje gang ’Skt. Hans-Fællessang’, hvor seere over hele landet kan synge med på kendte og elskede danske sange sammen med de to værter, Katrine Muff og Jakob Fauerby, og flere danske musikere.

Sankthansaften, hvor vi i Danmark fejrer midsommeren med bål og taler, er den højtid, hvor danskere rykker sammen i lokale fællesskaber for at synge sammen og nyde de lyse nætter i skæret fra sankthansbålet.

DR har gennem tiden transmitteret fra adskillige store sankthansfejringer rundt om i landet, og i svære tider har denne aften været med til at samle folk om noget positivt og nationalt.

Fællessang-udsendelserne så dagens lys i DR, da coronavirussen sendte befolkningen hjem, og dirigenten for DR Pigekoret, Phillip Faber, fik seerne til at skråle løs hjemme i stuerne som en dejlig afveksling fra onlinemøder og computerskærme.

Da Danmark skulle fejre sankthans i 2020, var der forsamlingsforbud over 50 personer, og i det hele taget blev danskerne rådet til ikke at mødes med alt for mange mennesker. DR valgte da at sende en fællessangsudsendelse, hvor seerne både fik bål, båltale og sommerstemning ind i stuerne alligevel.

Se et klip fra sankthansudsendelsen den 23. juni 2020 med Mads Steffensen som vært, hvor Baunehøj Efterskole i Jægerspris synger fællessang:

DR’s fejringer går langt tilbage i tid

Sankthansaften er blevet fejret i århundreder i Danmark med bål, der skulle jage de onde ånder væk ved sommersolhverv den 21. juni. Senere kombinerede kirken festen med fejringen af helgenen Johannes Døberen den 24. juni, og traditionen voksede sig stærk. Derfor var det heller ikke mærkeligt, at Statsradiofonien allerede i 1925 få måneder efter oprettelsen transmitterede sin første sankthans-begivenhed ved både at sende fra Dyrehavsbakken og Tivoli i samme program. Her er programmet for udsendelsen:

Besættelsen

Under den tyske besættelse af Danmark 1940-1945 blev det især vigtigt at holde danske traditioner i hævd. Mange kender til de alsangsarrangementer, der blev arrangeret rundt om i Danmark, hvor danskere mødtes for at synge de danske sange sammen og på den måde mærke et fællesskab, som var truet på grund af tyskernes fremfærd. Trangen til at føle sig dansk skinnede også igennem i santkans-udsendelserne i Statsradiofonien i disse år. Hver eneste sankthansaften blev fyldt med dansk musik i radioen som en slags protest, som det var muligt at få igennem æteren, og noget tyder på, at tyskerne accepterede den danske skik. Det ser ikke ud til, at programmerne blev stoppet, som tyskerne ellers ofte gjorde under besættelsen.

Til gengæld var der noget mere vovemod i årene efter besættelsen. I ’Månedens Magasin’, der sandsynligvis blev sendt den 30. juni 1946, er reporter Aksel Dahlerup taget til kasernen i Kollund tæt på den tyske grænse, hvor man fejrer sankthansaften, og en helt særlig figur bliver brændt på bålet i stedet for en heks, nemlig selveste Hitler. Aksel Dahlerup er tydeligt berørt af situationen.

Hør et klip fra udsendelsen i 1946 her:

0:00

Hekseafbrænding

Traditionen med at sætte en heks på bålet er meget yngre end traditionen med bålet, den er muligvis kun cirka 100 år gammel. Men det nyere symbol på hekseafbrændinger af kloge koner i 1600-tallet på sankthansbålet er i dag kontroversielt og muligvis på retur i Danmark.

Skikken kom sandsynligvis til Danmark via tyske håndværkere. Bloksbjerg, som man i folketroen siger, heksene flyver til, når de farer af sted på deres koste, ligger da også i Harzen i Tyskland, hvor bjerget hedder Brocken.

Men selv om man mange steder som tradition har sat en dukke på sankthansbålet, så var børn heller ikke altid så glade for skikken tilbage i tid. Det hører man i indslaget fra 1985 med en 3. klasse fra Ankermedets Skole i Skagen, som har lavet den flotte heks til sankthansbålet. Læreren fortæller, at klassen har valgt at lave en sød heks, for de kloge koner tilbage i tiden var ikke onde.

Se klippet fra Skagen i 1985 her:

DR var til stede ved mange store sankthansfejringer fra 1980’erne og frem. DR sendte OB-vognen af sted til forskellige steder i landet, hvor man sendte indslag, interview og båltaler fra et mobilt studie. Således var DR for eksempel i de første år til stede i Skagen i 1985, ved fejringen af Holbæks 700-års jubilæum sankthansaften i 1986, ved Sorø Akademis sankthansfest i 1987, og i 1988 sendte DR fra herregården Gl. Estrup, hvor dronning Margrethe holdt båltalen i forbindelse med 200-året for Stavnsbåndets ophævelse.

Se et klip med talen her:

Midsommervisen

De fleste i Danmark kender ’Midsommervisen’, som altid bliver sunget sankthansaften i forskellige versioner, men for det meste som fællessang, og ofte akkompagneret af et kor. Teksten til ’Midsommervisen’ blev skrevet af Holger Drachmann til skuespillet ’Der var engang’ i 1885 i den nationalromantiske periode. Musikken var oprindeligt af P. E. Lange-Müller.

Det vides ikke, hvornår det blev skik at synge ’Midsommervisen’ ved sankthansfejringer, men det første spor af sangen i en udsendelse finder man sankthansaften i 1926, hvor kongelig operasanger Holger Bruusgaard sang seks sange fra ’Der var en gang’, deriblandt ’Midsommervisen’. Også året efter blev visen fremført af en skuespillerinde Magna Andersen.

Men i 1928 sker der en ændring. Statsradiofonien sender en transmission fra Rådhuspladsen i København sankthansaften i anledning af en mindefest for byens grundlægger Absalon. 2500 korsangere i alle aldre deltager, og alle synger med på ’Midsommervisen’ med orkesterledsagelse. Det må have været stemningsfuldt at høre denne fremførelse i radioen, og også i årene derefter hørte man ’Midsommervisen’ sunget af flere kor i samlet flok transmitteret i radioen. Den tidligste bevarede optagelse af ’Midsommervisen’ sunget som fællessang stammer fra 1946:

0:00

Der er det problem med ’Midsommervisen’, at den ikke blevet skrevet som fællessang, og mange synes, den er svær at synge. Som man hører i klippet, var danskerne gode til at synge sangen tilbage i tid, men den har i nyere tid voldt mange kvaler ved sankthansbålet.

I 1980 skrev Shu-Bi-Dua en ny melodi til ’Midsommervisen’. Den blev spillet live af bandet selv i DR’s underholdningsprogram ’Kanal 22’ direkte fra TV-Byen sankthansaften, og den blev hurtigt populær, fordi den var nem at synge med på.

Alle, der har oplevet sankthans i 1980’erne, har været med til at synge melodien. Den oprindelige melodi forsvandt dog ikke helt, og i de senere år er den oprindelige melodi vendt tilbage ved mange sankthansfester.

I ’Fællessang’-program nummer 100 den 23. juni 2020 sang DR Pigekoret sammen med Phillip Faber ’Midsommervisen’ som optakt til sankthansaften, og som Phillip Faber sagde:

- Så svær er den heller ikke.

  • Louise Broch er arkivar og researcher i DR Arkiv.