Søg i 98 års programoversigter fra DR lige her: Hvad sendte DR for eksempel, da du blev født?

De seneste år har DR fået alle sine gamle programoversigter digitaliseret, og for dig betyder det, at du kan søge løs i gamle programoversigter fra 1925 og frem til nu. Du kan gøre det lige her.

  • Et kig i DR's database med programoversigter viser blandt andet, at der for præcis 40 år siden - den 18. marts 1983 - blev sendt Fredagsbio, der ikke mindst gjorde Anna og Lotte danmarkskendte. Her er de fra en senere lejlighed, hvor Kirsten Cenius også var kommet med. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • John Carlsen, Bo Damgaard og Ole Dreyer var andre, der var aktuelle på DR1 for præcis 40 år siden. Da gik alle og sagde 'Men nu til noget andet' til hinanden. Det var titlen på deres programmer, som blev sendt fredag i bedste sendetid. Her gav de eksempler på seriøse og kuriøse sider af livet i Danmark. Nogle var autentiske, andre det rene digt - og seerne blev opfordret til at gætte, hvilke der var hvad. (Foto: © Per Støhr)
1 / 2

Da undertegnede blev født, var der fransk barokmusik i radioen på P1, og kort tid efter præsenterede Jørn Hjorting et program med en titel, der lidt antyder, at det var en anden tid. Udsendelsen hed 'Formiddagsværtinden', som så for øvrigt blev afløst af 'Fiskerinoteringen' bagefter.

Men hvad sendte DR, lige da du blev født, eller hvad bød DR egentlig på i 1930’erne?

Hvordan så en nytårsaften ud på DR’s dengang ene TV-kanal, da kalenderen skiftede fra 1985 til 1986, eller hvad havde DR2 på programmet på sin første sendedag i 1996?

Alt det – og meget mere – er det blevet meget lettere at blive klog på de seneste år. I første omgang blev alle DR's gamle programoversigter fra 1925 til 1983 digitaliserede, og i løbet af de seneste år er også programoversigterne fra de seneste 40 år kommet med. Dermed kan alle søge i dem og dykke ned i, hvad DR har sendt i sin snart 98-årige levetid. For den 1. april i år har DR - atter - fødselsdag. Du finder DR’s gamle programoversigter på www.dr.dk/alletidersprogramoversigter - og i boksen yderst til venstre på siden her.

Forskere og studerende spørger

Ikke mindst forskere og studerende efterspørger tit oplysningerne om, hvornår DR sendte hvad. Andre brugere husker for eksempel nogle bestemte udsendelser og tænker: ’Hvornår var det nu, det var?’, eller vil gerne fordybe sig og søge i særlige emner i basen.

Programoversigterne giver blandt meget andet et billede af, hvad DR sendte i de første år efter starten i 1925, eller hvad DR sendte under Anden Verdenskrig. Man kan også se, hvordan en typisk tv-aften så ud i monopolets tid i 1970’erne, hvilke musikprogrammer, der var i radioen i 1980’erne, eller hvad DR gjorde i anledning af månelandingen i 1969. Der er virkelig meget, man kan fordybe sig i.

Du kan gå i gang med at søge i basen med det samme ovenfor. Da DR imidlertid ikke har lavet programoversigterne på samme måde gennem alle årene, kan du få hjælp ved at skrive til postkassen danskkulturarv@dr.dk, hvis du har problemer med søgningen.

  • Programoversigterne fra efter 1983 er nu blevet digitale, så alle kan søge i dem. Man kan både se de originale dokumenter og det hele sat op i ens design. (Foto: © (C) DR)
  • Sådan præsenteres programoversigterne i den nye base. (Foto: © Dr arkiv)
  • De originale dokumenter kan man også klikke sig ind til i basen. (Foto: © (C) DR)
1 / 3