'Sørøver Sally' fylder 50: Det var DR's første serie i farver

Nogle husker serien 'Sørøver Sally' for sangen 'Jeg går og hedder Frede', mens andre husker dukkefilm-serien for at være DR's første serie i farver. Den 28. december fyldte 'Sørøver Sally' 50 år.

 • 'Jeg går og hedder Frede, hva' hedder du?' Selv om du måske ikke selv fulgte DR's dukkefilm-tv-serie 'Sørøver Sally' tilbage i 1969 og 1970, kan det godt være, at du kender sangen. For 'Sørøver Sally' er stadig kendt og husket af mange, og lørdag den 28. december var det præcis 50 år siden, at seerne mødte Sørøver Sally, drengen Frede, Fredes lillebror Filimus, Sallys usynlige giraf Valdemar og Sallys moster Molly, for første gang. (Foto: Dr)
  1 / 7
 • Det var Hanne Willumsen og Finn Bentzen (billedet), der havde udtænkt serien, mens 'Sørøver Sally' blev instrueret af Per Nielsen, som også selv var en del på skærmen i børnetimerne i de år. (Foto: Dr)
  2 / 7
 • Udover at serien blev populær blandt de yngste, var der også noget andet, der var helt specielt ved 'Sørøver Sally'. Serien var nemlig den første rigtige farve-TV-serie i Danmark. Der var blevet lavet forsøg med enkeltprogrammer, som blev lavet i farver, i efteråret 1969, men 'Klar i studiet' - som programmet hed, blev sendt direkte. Dengang gemte DR ikke direkte udsendelser, og derfor er 'Sørøver Sally' det bedst bevarede fra farvefjernsynets start, som DR i dag har. (Foto: Dr)
  3 / 7
 • Serien 'Sørøver Sally' var i høj grad med til at starte den såkaldte dukkeæra i DR, hvor der ikke mindst i 1970'erne blev lavet masser af dukkeprogrammer. Kaj og Andrea startede i 1971, Anna og Lotte startede i 1979, og så var der ikke mindst store dukkejulekalendere som 'Vinterbyøster' (1973), 'Jullerup Færgeby' (1974) og 'Kikkebakkeboligby' (1976). Scenograf Jørn Matthiassen, der her ses med Sørøver Sally, havde en stor hånd med i mange af dem.
  4 / 7
 • Her er produktionen af 'Sørøver Sally' i gang i 1969, og som det kan ses arbejdede dukkeførerne nede under det hele. (Foto: Dr)
  5 / 7
 • Alle de medvirkende i 'Sørøver Sally' var dukker, men der var mennesker, der lagde stemmer til dem. Hanne Willumsen var Frede, Annelise Alexandrovitsch spillede Sørøver Sally, Nete Schreiner spillede Filimus, Gotha Andersen var Moster Molly, og Thorkild Demuth lagde stemme til Pling-Plang. (Foto: Dr)
  6 / 7
 • 'Sørøver Sally' er still going strong, og hun tilbragte fødselsdagen den 28. december på slotsferie. Sammen med flere andre DR-dukker er hun frem til den 5. januar udstillet på Frederiksborg Slot i Hillerød, der kører udstillingen Børne-TV's historie. Her kan man også høre om tilblivelsen af DR's mange dukker. Du har også mulighed for at se eller gense seriens 13 afsnit på dr.dk/bonanza lige nu. (Foto: Dr)
  7 / 7
Facebook
Twitter