BILLEDSERIE: 90 års DR-billeder: Der har været gang i musikken siden 1925

 • Ved Torsdagskoncerten den 5. februar uddelte DR SymfoniOrkestret Emil Holm-legatet - opkaldt efter DRs første chef - til enten et ungt talent, eller til et menneske, som i musikkens tjeneste har gjort en ekstraordinær indsats. Kammersanger Emil Holm havde som yngre sunget i Tyskland og været tilknyttet forskellige operahuse. (Foto: DR Arkiv)
 • Under mottoet "Det bedste, kun det bedste" grundlagde Holm orkestret i 1925. I begyndelsen var der ikke mange musikere ... (Foto: DR Arkiv)
 • ... men støt blev antallet af musikere hævet. Besætningen øgedes fra syv til omkring 30 faste musikere, der blev suppleret af assistenter ved koncerterne i Axelborg og Stærekassen. I 1927 spillede radiororkestret sin første offentlige koncert, og fra 1928 blev der spillet regelmæssige koncerter. I 1933 fik de navnet torsdagskoncerter - et navn der er blevet et brand for orkestret. I dag er der 106 faste musikere i orkestret. (Foto: DR Arkiv)
 • En lang række legendariske dirigenter har i årenes løb stået foran orkestret. Nicolai Malko er et eksempel. Han har blandt andet lagt navn til Malkokonkurrencen, der siden 1965 har været spingbræt for lovende, unge dirigenter. Malko kom i 1930 til København med den opgave at dirigere og instruere det unge radioorkester i det store symfoniske repertoire. Allerede året efter blev orkestret bragt op på, hav der denganv var normal symfoniorkesterstyrke, 58 medlemmer, og Malkos bestræbelser for at føre orkestret fremt til international standard intensiveredes. (Foto: DR Arkiv)
 • Orkestrets første egentlige chefdirigent var svenskeren Herbert Blomstedt fra 1967 til 1977. Han er i dag en af orkestrets æresdirigenter, der så sent som i oktober måneder skød gang i 2015's Carl Nielsen-fejring med nationalkomponistens 5. symfoni. Den snart 88-årige dirigent er netop valgt som modtager af Léonie Sonnings Musikpris 2016. (Foto: Gert Mothe)
 • Den flamboyante finne Leif Segerstam stod i spidsen for orkestret fra 1988 til 1995. Han fik som led i sit ansættelsesforhold indrettet en sauna ved koncertsalen i Radiohuset. For hvad er en finne uden sisu, Sibelius - og sauna? (Foto: PR-foto)
 • Fra 1999 til 2004 hed chefen Gerd Albrecht. Han blev blandt andet kendt for at kritisere den danske regerings deltagelse i Irakkrigen mod Saddam Hussein, hvilket han fra podiet gav udtryk for ved Torsdagskoncerten den 24. marts 2003. Det vakte en del mishag, der dog ikke direkte fik konsekvenser for hans ansættelse. (Foto: Martin Langkilde)
 • Rafael Frühbeck de Burgos stod i spidsen for orkestret fra 2012. Han blev elsket af både publikum og musikere, men døde i juni 2014. Fra 2017 tiltræder Fabio Luisi som ny chefdirigent. (Foto: Per Morten Abrahamsen)
 • Også den gamle, musikglade kong Frederik IX oplevede at stå i spidsen for orkestret. (Foto: DR Arkiv)
 • Fra 1945 til 2008 holdt orkestret til i Radiohusets Koncertsal. Ved den sidste koncert i november 2008 inden udflytningen til salen i DR Byen spillede orkestret Haydns symfoni nr. 45 med tilnavnet 'Afskedssymfonien'. Dagbladet Information skrev om koncerten: "I sidste sats udvandrer musikerne symbolsk fra scenen én efter én, efter at de har slukket lamperne på pultene. En gimmick, DR Symfoniorkestret spøgefuldt gentog i deres opførelse. Mens ovenlyset over scenen fadede, sivede musikerne ud, efterhånden som deres stemmer stoppede i partituret. Tilbage sad til sidst kun to violinister og et stort stearinlys, som koncertmesteren blæste ud efter sin allersidste tone." (Foto: DR Arkiv)
 • Den første torsdagskoncert i DR Byens koncertsal blev spillet den 29. januar 2009, hvor Per Nørgaards 7. symfoni blev uropført med daværende chefdirigent Thomas Dausgaard på podiet. (Foto: DR)
 • Fra den faste base drager orkestret også på turneer - de er netop hjemkommet fra en tur rundt i Tyskland og USA, hvor orkestret blandt andet spillede i den berømte new yorker-sal, Carnegie Hall. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
1 / 12

Samtidig med at DR kan fejre 90 års fødselsdag den 1. april, når DR Symfoniorkestret også den samme alder i år.