Nyhedsbrev december 2018

Jeg synes ikke, det er meget mere end et par uger siden, jeg sendte en sommerhilsen ud til jer allesammen, men der er sket meget i DR og ikke mindst i DR Panelet siden juli – og tiden er bare fløjet afsted.

Julepynt til gadeophængning gøres klar hos Juleministeriet i Fredensborg, tirsdag den 23. oktober 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

DR har, som mange nok har bemærket, været underlagt en række organisatoriske ændringer i forbindelse med det nye medieforlig. Det kommer imidlertid ikke til at betyde større ændringer i den måde, DR Panelet fungerer på – hverken for dig som deltager eller for den måde, dine svar og input bliver brugt på. For netop brugernes synspunkter betyder alt for os i vores bestræbelser på at lave det bedste indhold på tværs af tv, radio og net.

Og netop begrebet ”på tværs” er et af de områder, vi har fokuseret meget på i 2018, og som også vil komme til at præge de undersøgelser, du vil blive inviteret til i det nye år.

Nyheder fra flow til stream

DR Medieforskning har de seneste måneder kigget nærmere på, hvordan man kan konvertere de nyhedsprogrammer, man typisk finder på vores flow-kanaler, til også at fungere i ny tv-virkelighed hvor vi ikke nødvendigvis alle sammen sidder bænket foran TV-Avisen kl. 18.30, men vælger at få vores nyheder, når det passer bedst ind i vores hverdag. Vi har derfor sammen med jer testet en pilot-version af et nyt nyhedsformat til DRTV, der koger dagens vigtigste nyheder ned til en komprimeret suppeterning. Der blev generelt taget rigtig pænt imod nyhedsformatet – både hvad angår form og indhold - og med de mange konstruktive kommentarer og input, vi fik ud af testen, glæder vi os til at folde formatet ud i løbet af 2019.

Et andet aktualitetsformat, der også har været under luppen i løbet af efteråret, er magasinet Horisont, der er kendt for sine dybdegående historier fra verdens brændpunkter. Redaktionen bag Horisont har på samme måde som nyhederne arbejdet på at udvikle en kortere version af programmet, som er hurtigere at konsumere – ikke som en erstatning, men som et selvstændigt alternativ til de brugere, der måske ikke har tiden til at se hele programmet hver uge.

Fælles for såvel testen af nyhedsformatet som den kortere udgave af Horisont har været, at det korte format generelt er faldet i god jord – særligt blandt de yngre brugere - men at det selvfølgelig aldrig må blive på bekostning af den gode historie og den dybdegående research, som begge formater er kendt for.

”DR, fortæl mig mere om…”

Men én ting er at få serveret sine nyheder i et kort format, når det passer ind i brugernes hverdag – en anden ting er selv at kunne styre, hvilke nyheder man vil høre – og ikke mindst hvor meget man vil vide om nyhedshistorien. Stemmestyrede højtalere som Siri, Alexa, Echo og Google Home er endnu forholdsvis små fænomener på det danske mediemarked, men vi har i DR alligevel leget med teknologien og i løbet af november måned sammen med 15 brugere fra DR Panelet taget de første spæde skridt mod såkaldte stemmestyrede nyheder.

Ideen med stemmestyrede nyheder er, at brugeren via stemmekommandoer selv styrer hvor meget, man ønsker at høre om en enkelt nyhedshistorie – skal det fx bare være en overskrift og et par hurtige facts eller vil mange gerne helt til bunds i historien? Udviklingen er stadig på det helt spæde stadie og teknologien endnu ikke langt nok fremme til at vi kan teste alle tænkelige scenarier, men vi fik med jeres hjælp et rigtig godt billede af hvilke potentialer, der ligger i den nye stemmestyrede teknologi.

Juleferie i DR Panelet

Med disse ord vil vi takke af for i år.

Der kører ikke flere undersøgelser i DR Panelet på denne side af nytår, og vores hotline holder juleferie frem til onsdag d. 2. januar, men du kan altid finde svar på en lang række af de oftest stillede spørgsmål om DR Panelet her.

Skulle du komme til at savne os i mellemtiden, kan du følge DR Medieforskning på Twitter twitter.com/DRforskerne, hvor vi løbende udsender nyt om hvad der rører sig på tv, radio og nettet. Og så glæder vi os selvfølgelig også til at præsentere dig for en dugfrisk udgave af vores årlige rapport Medieudviklingen, som udkommer d. 24. januar.

Vi glæder os til at gennemføre en masse nye, spændende undersøgelser sammen med dig i 2019.

Rigtig god jul og et godt nytår.

Mange hilsner

Michael Oxfeldt DR Panelet