Nyhedsbrev december 2019

Så er vi så småt ved at nå til vejs ende i 2019, og det er som traditionen byder tid til at se tilbage på året, der er gået.

Foto: Kim Matthäi Leland (Foto: Kim Matthai Leland)

I DR Panelet har en betydelig del af årets aktivitet handlet om det nye DR – altså alt det, der kommer til at ske på tværs af DR’s kanaler, når vi sammen går ind i et 2020, hvor vi på baggrund af de politisk vedtagne besparelser siger farvel til DR K, men også goddag til det nye DR2+. Samtidig flytter DR3 ”hjemmefra”, og skal sammen med de store børn på DR Ultra til at leve et fuldbyrdet digitalt liv på DRTV. På radiosiden mistede P8 Jazz tidligere på året desværre en af sine største personligheder, Master Fatman, men selve kanalen har sammen med P6 Beat på trods af lukkeplaner fået et år mere til at fylde vores ører med det bedste fra rock- og jazzscenerne.

Vejen til det gode indhold er brolagt med… mere indhold

Samtidig med de forandringer der sker i DR, bliver mediemarkedet stadig mere digitalt, og vores måde at bruge medier på bliver i højere og højere grad en personaliseret oplevelse, der ikke nødvendigvis finder sted på samme tidspunkt og i samme tempo som hos vores nabo.

En stor del af årets undersøgelser i DR Panelet – senest et stort dagbogsstudie - har handlet om netop vores brug af streamingtjenester, og hvordan vi som brugere navigerer i de tilsyneladende uendelige mængder af film, serier, videoer, podcasts og musik, der ligger tilgængelige for os.

Og konklusionen er klar! Vi streamer i stor stil på tværs af hele befolkningen – og vores motivation for at streame er rettet mod samme mål: At vi kan se og høre præcis det indhold, vi gerne vil på præcis det tidspunkt, der passer os bedst. Dykker vi et lag ned i data og deler streamerne op i aldersgrupper, ser vi en tendens til, at de yngste brugere opfatter streamingtjenesterne som deres naturlige indgang til indholdet, og særligt benytter tjenesterne som et sted, hvor man kan slappe af og blive underholdt, mens de modne brugere i højere grad bruger streaming som en mulighed for at samle op på det, man ikke nåede at se og høre i tv og radio, da indholdet rent faktisk blev sendt. Af samme grund jonglerer de unge streamere da også næsten imellem dobbelt så mange tjenester som de ældre.

Én ting er at finde ud af, hvilke streamingtjenester man gerne vil benytte – en anden er at finde frem til det rigtige indhold. Det åbenlyse svar er selvfølgelig, at vi bare følger vores egen personlige smag, vores interesser, vores vaner og det indhold, vi følger fast – men faktisk viser undersøgelsen, at en række eksterne faktorer har stor betydning for, hvordan og hvilket indhold vi vælger. Tiden er en vigtig faktor – både når det kommer til, hvad tid på dagen, vi skal vælge indhold, men også hvor meget tid, vi har til rådighed. Vi vælger fx typisk ikke indhold, der kræver vores fulde opmærksomhed, når skærmen kører i baggrunden under madlavningen. Samtidig har det stor betydning, om vi ser indholdet alene eller sammen med andre. Alene kan vi navigere efter vores eget humør, mens vi i højere grad skal gå på kompromis foran skærmen i selskabet med børn, familie og venner.

Vi kommer til at arbejde meget mere med at blive klogere på vores streamingvaner på tv og radio i 2020, men du kan allerede til januar læse om de første resultater af vores dagbogsstudie, når vi udgiver vores årlige status i Medieudviklingen 2019. Den kan du læse fra d. 23. januar på www.dr.dk/medieforskning.

Tak for i år

Med mere end 50 undersøgelser i løbet af 2019, som har handlet om så forskellige emner som DR’s dækning af folketingsvalget over brugernes interesse for tv-trailere til test af vores nye tv-serier om blandt andre Dronning Margrethes far, Kong Frederik d. 9. og Sprinter Galore fra Ramasjang, har din deltagelse i DR Panelet været med til at danne grundlag for mange af de beslutninger, der er blevet truffet om vores programmers og kanalers fremtid.

Vi kan ikke gøre det uden dig – og vi håber derfor, at du også næste år vil være med og hjælpe os med at gøre DR’s indhold endnu bedre – til glæde for os alle sammen.

Med de ord vil vi fra DR Panelet ønske dig og din familie en rigtig glædelig jul og et godt nytår – og på gensyn i 2020.

Mange hilsner

Michael Oxfeldt DR Panelet