Nyhedsbrev juli 2016

En sommerhilsen fra DR Panelet

(Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Svingende temperaturer, vekslende skydække og uforudsigelige lokale byger er traditionen tro et sikkert tegn på, at sommeren er kommet til landet – og sommeren 2016 er ingen undtagelse.

Som altid vil vi benytte lejligheden til at ønske alle deltagere i DR Panelet en god sommer og give en lille status på nogle af de undersøgelser, der har præget første halvdel af 2016.

Alle mod 1 – Når seer-involvering giver mening

En af forårets store satsninger på tv - underholdningsshowet Alle mod 1 på DR1 - er et af de programmer, der har fået opmærksomhed i DR Panelet i løbet årets første måneder.

I april inviterede vi en række paneldeltagere til at teste en dummy-udgave af programmet før det blev sendt i tv for at trykteste de enkelte typer af udfordringer i programmet. Redaktionen bag Alle mod 1 var interesserede i at vide mest muligt om, hvilke slags lege seerne fandt mest underholdende og spændende at følge med i – og som samtidig var engagerende nok, til at man som seer også havde lyst til selv at gætte med undervejs. For netop inddragelsen af seerne er hele præmissen for Alle mod 1. Konceptet baserer sig på ideen om wisdom of the crowd, hvor tesen er at gennemsnittet af alle deltagernes viden vil komme tættere på det rigtige resultat eller udfald af en udfordring, end en enkelt persons gæt.

Resultatet af dummy-testen viste, at det var afgørende for seernes engagement i programmet, at udfordringerne indeholdt to essentielle byggesten: For det første må der ikke være tale om rent gætteri. Det skal altså være muligt for deltagerne at give et kvalificeret bud baseret på enten faktuelle oplysninger eller beregninger – og ikke bare et tilfældigt gæt. For det andet skal udfordringen indeholde et element af fascination. Her efterspurgte seerne specielt udfordringer, som enten overgik fantasien - eller mindede om noget, man altid selv havde ønsket sig at prøve. Som fx da programmets medvært Joakim Ingversen skal teste, hvor mange balloner fyldt med helium, der skal til for at få pigen Vilma til at svæve.

Takket være DR Panelets hjælp fandt programredaktionen på en lang række skæve, sjove og overraskende udfordringer, som involverede seerne af Alle mod 1 – ikke bare som tv-program, men også gennem muligheden for selv at gætte med via programmets app, som seerne i høj grad tog til sig. Vi kiggede i DR Panelet senere hen nærmere på, hvad brugerne synes om brugen af app’en, og det var tydeligt at se, at det med Alle mod 1 var lykkedes at skabe involvering og engagement i et underholdningsshow for hele familien.

Værts-vurdering som et vigtigt udviklingsværktøj

Et tv- eller radioprogram består af mange forskellige elementer, der alle skal spille sammen for at skabe den bedst mulige oplevelse for seerne og lytterne – det være sig fx programmets indhold, stemningen i studiet, værtens evne til at kommunikere sit budskab, baggrundsmusikken, klipningen etc. På samme måde indeholder DR Panelets undersøgelser af vores programmer også en række forskellige elementer, som vi er interesserede i at høre brugernes mening om.

Hvor det umiddelbart kan virke ligetil at give sin mening til kende om mere objektive elementer som fx programmets indhold, eller hvordan studiet ser ud, kan det straks være anderledes svært, når det kommer til at skulle vurdere værtens rolle og personlighed – ikke bare fordi vurderingen oftest er baseret på meget personlige holdninger, men også fordi man kan være bange for, hvilken betydning en eventuel dårlig vurdering kan have for værtens arbejde.

DR’s værtstræner Tina Bilsbo fortæller om arbejdet med DR’s værter: ”Som det gælder for alle fagligheder, kan en vært jo ikke være god til alt”. Man kan ikke bare sætte en hvilken som helst vært i spidsen for et program og så tro, at det kører af sig selv, men er i stedet nødt til at identificere, om der er sammenhæng eller forskelle på brugernes opfattelse af et program, og så den energi, viden, stemning eller noget helt fjerde, som værten bibringer med sin person og faglighed.

Rollen som vært kan være meget isoleret, når man står der bag mikrofonen eller kameraet, og man får ikke en umiddelbar reaktion fra seerne og lytterne – i hvert fald ikke før programmet har været sendt, og det måske er for sent. Tina Bilsbo fortsætter: ”Jeg har set eksempler på, at værter har været så bange for lytternes dom, at de har holdt alt det tilbage, der ellers gjorde dem til gode værter”. Det er derfor et afgørende element i værternes udviklingsarbejde, at få reel og konstruktiv feedback på akkurat samme måde, som man får det i andre faglige sammenhænge – og hvem er bedre til at give den feedback end dem, der ser og lytter til programmerne – nemlig lytterne og seerne.

Men det kræver på samme tid, at brugernes tilbagemelding er konstruktiv og formaliseret, for at få det optimale udbytte ud af den, og det er netop her, at DR Panelets værts-vurderinger kommer ind i billedet og kan fungere understøttende for værternes egen udvikling. Jeres input er med andre ord med til at sikre, at værtens ageren på den ene side er i overensstemmelse med brugernes opfattelse af programmets profil, samtidig med at den giver værten frihed og råderum til at bringe sin egen person i spil i de bedst mulige rammer.

DR Medieforskning på Twitter

DR’s medieforskningsafdeling har fået deres egen profil på det sociale medie Twitter, hvor vi jævnligt deler aktuelle tal og historier om danskernes brug af medier. Nogle af disse historier er blandt baseret på undersøgelser i DR Panelet, og vi håber derfor, du vil følge os og læse med på twitter.com/drforskerne.

Så er der blot tilbage at ønske dig og din familie en rigtig god sommer. På trods af ferietid vil der fortsat være undersøgelsesaktivitet de næste uger, og du kan sagtens deltage i vores undersøgelser, selvom du ikke lige er ved din computer - alle vores undersøgelser kan også besvares fra din smartphone eller tablet. Vi er tilbage fra ferie og helt oppe i gear i starten af september.

Har du spørgsmål til os i mellemtiden, kan du altid skrive til vores hotline.

Med venlig hilsen

Michael Oxfeldt DR Panelet