Nyhedsbrev juli 2018

En sommerhilsen fra DR Panelet

(Foto: Philip Davali © Scanpix)

Uanset om du er gået på ferie eller holder skansen på arbejdet, om du er til sol og varme eller foretrækker at holde dig i skyggen – eller om du jubler over mængden af fodbold i medierne eller synes, at VM fylder alt for meget, så er det for alvor blevet sommer og en god anledning til at sige tak for din deltagelse i DR Panelet i årets første måneder.

Foråret i DR Panelet har som altid været travlt og spændende, og vi har med jeres hjælp fået dyrebar viden om en lang række forskellige programmer og produkter fra DR; vi har blandt andet bedt om at høre jeres mening om P3 programmerne Danskerbingo og Den sorte boks, vi har sammen testet den nye Ramasjang app, vi har kigget nærmere på P4’s musikflade, testet pilotafsnit af så forskellige tv-programmer som Øgendahl på læsehesten, Herrens Veje og årets nye julekalender – og senest har vi sammen med jer kigget nærmere på DRTV, Kandidattesten til det kommende folketingsvalg og ikke mindst hvilken farve, man forbinder med DR’s nyheder.

Sol og varme har betydning for vores tv-sening

Såvel sport som vejret er ting, der kan sætte sindene i kog, og vi er derfor dykket ned i, hvad sommervejret – og ikke mindst VM i fodbold - har af betydning for vores tv-forbrug.

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at vi ser mindre tv om sommeren end resten af året. Men hvor meget betyder temperaturer, solskinstimer og nedbør i grunden for, om man vælger at tilbringe en sommeraften foran tv-skærmen eller tager ud i det gode vejr? Vi har sammenholdt vejrdata fra DMI med seertallene fra Kantar Gallup og konklusionen er, at særligt temperaturen har betydning. Mere præcist falder tv-forbruget i snit med 2,5 minutter for hver grad temperaturen overstiger gennemsnitsniveauet. Med andre ord vil vi på sommerens allervarmeste dage tilbringe helt op til 20-25 minutter mindre i selskab med tv’et end normalt.

Men hvad skal der så til for at samle nationen foran skærmen i løbet af sommeren? Umiddelbart skulle man mene, at et godt regnskyl kunne lokke os indenfor igen, men meget tyder på, at ikke engang nedbør kan få os til at søge ly i fjernsynets skær. Det kan til gengæld et stort live-event som VM i fodbold - sommergrader eller ej.

På trods af denne sommers mange solskinstimer og høje temperaturer, er tiden, der er brugt foran tv’et undervejs i VM, steget med 3 % på tværs af befolkningen. Stigningen skal primært findes blandt den mandlige del af seerne, der på daglig basis i snit har brugt 13 minutter ekstra foran skærmen siden det første dommerfløjt, mens kvinderne omvendt har set 3 minutters mindre tv sammenlignet med samme periode sidste sommer. Denne forskel udjævner sig dog kraftigt, når spillerdragten er rød og hvid, og ved Danmarks afsluttende kamp mod Kroatien, der neglebidende blev fulgt af godt 2,1 millioner danskere, var lidt under en million af seerne kvinder.

Vi passer godt på dine personlige oplysninger

Et andet fænomen, der nok er gået de færrestes næse forbi i løbet af foråret, er EU’s nye persondataforordning – også kaldet GDPR. De nye regler, der trådte i kraft d. 25. maj, har blandt andet til formål at sikre, at dine personoplysninger i DR Panelet - uanset om de er indsamlet som svar i et spørgeskema, som trafikdata i en app, du har testet, eller om det bare er en henvendelse, du har sendt til os – bliver håndteret forsvarligt.

Vi er i DR Panelet 100% afhængige af dine svar og input til vores undersøgelser, og vi har derfor altid taget din datasikkerhed meget alvorligt. Den nye persondataforordning betyder derfor ikke store ændringer i vores datapolitik, men enkelte ting er blevet implementeret for større sikkerhed:

  • DR har som offentlig institution ansat en dedikeret databeskyttelsesrådgiver, der har ansvaret for DR’s generelle håndtering af persondata.

  • DR Panelet har indgået juridiske databehandleraftaler med vores eksterne datasamarbejdspartnere – som fx den virksomhed, der håndterer vores spørgeskemaværktøj.

  • DR Panelet har indført en grænse for, hvor længe vi må opbevare dine personhenførbare oplysninger. Fremadrettet gemmer vi dine besvarelser på spørgeskemaer i op til 5 år, hvorefter de anonymiseres og dermed ikke længere kan sammenkobles med dine øvrige oplysninger.

Du finder DR Panelets opdaterede datahåndteringspolitikker her.

Har du specifikke spørgsmål til DR’s håndtering af dine persondata, kan du skrive direkte til vores databeskyttelsesrådgiver på dpo-mail@dr.dk.

Sommerferie i DR Panelet

Med disse ord ønsker vi alle medlemmer af DR Panelet en rigtig god sommer. Vi holder også selv sommerferie, og der vil derfor være stille på spørgeskemafronten frem til starten af august. Du er selvfølgelig altid velkommen til at skrive til os, hvis du har spørgsmål eller kommentarer til DR Panelet.

Mange hilsner

Michael Oxfeldt DR Panelet