Hr. Skæg

Univers

Hr. Skæg-programmerne er indtil videre lavet i fem sæsoner; Skæg med Tal (x2), Skæg med Bogstaver, Skæg med Ord og Skæg med Matematik. Programmerne er sat i den del af tv-fladen, som henvender sig til de 3-6-årige, men appellerer også til både yngre og ældre børn. Programmerne er lavet som ”edutainment” – læring på en sjov måde, for børn i førskolealderen. Det er børnenes første møde med alfabetet, talrækken op til ti, sammensætning af enkle ord, simpel matematik mm. Med programmerne oplever børnene, at læring kan ske gennem leg, fantasi, sang og musik.

Hr. Skæg rejser rundt i sin luftballon i et tidløst og ”ikke-larmende” univers. Han er ofte i naturen, men besøger også locations såsom en butik, hvor enkelte scener udspiller sig. Derudover besøger Hr. Skæg danske børn i deres hjem, og ligeledes er børnene ofte med Hr. Skæg på tur ude i naturen. I Hr. Skægs univers er der børn og ingen voksne – kun de specifikke karakterer, som han møder hver for sig på de specifikke locations (eksempelvis Persille i Gaveboden).

Hr. Skæg optræder ofte til live events som Cirkus Summarum samt koncerter, hvor han spiller og synger sine sange fra programmerne. Her medbringer Hr. Skæg ofte nogle af de elementer, som også er med i programmerne.

Karakter

Hr. Skæg er en meget høj mand i rødt jakkesæt med sort hår, sort overskæg formet som et cykelstyr og et langt sort skæg – det når næsten helt ned til gulvet. Hr. Skæg er en energisk og glad mand, som elsker tal og bogstaver. Han har altid en opgave, et mål eller noget han skal finde ud af. Ofte er det lidt svært for ham, men så møder han nogle kloge og seje børn, som kan hjælpe ham. Sammen med børnene holder han også fest, tager på skovtur, laver mad eller andre sjove ting. Hr. Skæg laver ikke ulykker eller ballade. Han er altid sød og venlig. Hr. Skæg tænker altid det bedste om folk og bliver aldrig uvenner med nogen. Hr. Skægs mantra er ”Du kan ikke gøre noget forkert”. I alle programmer synger og danser Hr. Skæg.

Hr. Skægs kostume

 1. 1

  Rødt jakkesæt

 2. 2

  Sort skjorte

 3. 3

  Prikket slips (mørkerødt med hvide prikker)

 4. 4

  Sorte sko

 5. 5

  Stribet pyjamas i bordeaux og lyseblå

 6. 6

  Rød og hvid stribet badedragt med shorts (under tøjet)

Kun til reference brug

Illustreret figur

Farvepalette

6 point illustration

Poses

Animation

Rekvisitter

Få adgang til karakterens illustrationsfiler fra en ekstern computer ved at skrive til designmanager Anna Nyvang (annp@dr.dk).

Tilgå filerne via en DR-computer på DR_DESIGN-serveren her:

PC:

\\net.dr.dk\nle\950_ISILONX\DR_MASTERDESIGN\DR_DESIGN\DR_Basis\ DESIGNPAKKER\RAMASJANG\KARAKTERER

MAC:

smb://net.dr.dk/nle/950_ISILONX/DR_MASTERDESIGN/DR_DESIGN/DR_Basis/ DESIGNPAKKER/RAMASJANG/KARAKTERER

Locations

Hr. Skæg optræder altid på generiske locations i et naturalistisk miljø. Han er oftest i naturen; i sin luftballon, ved havet, i skoven, på marker, enge osv. Solen skinner altid, der er blå himmel og træerne er grønne. Der er altid godt vejr i Hr. Skægs verden. I enkelte scener er Hr. Skæg på en øde ø. Her er ikke andet end en palme, en krabbe og nogle muslinger.

Hr. Skæg i sin luftballon OBS: Screenshots egner sig ikke til tryk og findes ikke i høj opløsning.

I alle programmer besøger Hr. Skæg en butik af en art; Alt-mulig-butikken, Skiltemageren, Gaveboden, Købmandsbutikken, Det Lille Storcenter osv. Alle steder er forskellige, men oftest optræder Hr. Skæg i en scenografi, der er tidløs, klassisk og ikonisk. Ofte er butikkerne indrettet i en simpel og analog stil med mange rene farver.

Hr. Skæg tager desuden på tur og besøger mange børn hjemme i deres egne hjem. Her optræder Hr. Skæg og barnet i de naturlige omgivelser på barnets værelse, i køkkenet eller i haven. Omgivelserne er dog altid renset for øvrige brands, så de ikke står ved siden af Hr. Skæg.

Fra Skæg med Ord

Elementer

Hr. Skæg har først og fremmest sin luftballon, som han rejser rundt i. Luftballonen har en stor kurv for neden, og ballonen er stribet i farverne lilla og sandfarvet. Derudover ses Hr. Skæg i alle programmer sammen med ca. 2 meter høje store hvide tal eller bogstaver, som både kan stå i naturen, flyve forbi på himlen, gemme sig i skoven el.lign.

Screenshot fra Skæg med Matematik OBS: Screenshots egner sig ikke til tryk og findes ikke i høj opløsning.

I hver sæson indgår forskellige rekvisitter og elementer som går igen som et tema gennem programserien:

SKÆG MED BOGSTAVER

Bogstav-lyttemaskine Gave/stavemaskine fra Gaveboden Hemmelig vennebog Ordkløver

SKÆG MED ORD

Madkurv pakket med rød/hvid-ternet dug, fine glas, porcelæn, saftevand mm. til skovtur Store blå pile i lyseblå med hvid outline (hvorpå der står ord som bus, skib, tag m.fl.) Ordklaver

SKÆG MED MATEMATIK

Festkasse/kuffert fyldt med ting til den perfekte fest

Derudover

Klassisk campingvogn Orange telt Gammeldags sort postkasse med påmalet ”Hr. Skæg” Blå/hvid stribet dyne Globus Alle rekvisitter er klassiske, ikoniske og analoge versioner. Ingen mærker eller brands på rekvisitterne.

Typografi

Til titler bruges den håndtegnede og specielt udviklede Hr. Skæg skrifttype. Her findes både alle programtitler samt alfabetet med versaler og talrækken fra 0-9. Materialet kan sendes efter forespørgsel hos DR Salg: drsales@dr.dk

Hr. Skæg programtitel
Skæg med Tal programtitel
Skæg med Bogstaver programtitel
Skæg med Ord programtitel
Skæg med Matematik programtitel

Primær typografi

Ved større tekstmængder bruges en sammensætning af forskellige typografier: Ved underoverskifter bruges versaler fra den særligt udviklede Hr. Skæg typografi ”Skaeg Condensed”

Ved brødtekst bruges VAG Rounded, i de 4 vægte, Thin, Light Bold og Black. Ved tal bruges Helvetica Bold

Materialet kan sendes efter forespørgsel hos DR Salg: drsales@dr.dk

Hr. skæg skrift Findes i versaler og talrække fra 0-9. Skriften er ikke en skriveskrift
Skaeg Condensed Anvendes ved underoverskrifter og udelukkende som versaler
Helvetica Bold disse tal skal bruges eksempelvis på en forside eller titler

Sekundær typografi

VAG Rounded Thin Anvendes ved brødtekst
VAG Rounded Light Anvendes ved brødtekst
VAG Rounded Bold Anvendes ved brødtekst
VAG Rounded Black Anvendes ved brødtekst

Logo

Desuden findes alle titler fra programmerne i en grafisk udviklet 3D opsætning. Disse programtitler kan også bruges som titler på diverse produkter.

Logo regler

Det er ikke tilladt at:

Ændre på farverne

Ændre på delenes størrelse

Skille delene ad

Ændre på delenes form

Fotos

Man må ikke bruge fotos af Hr. Skæg uden separat godkendelse fra DR Salg: drsales@dr.dk

Diverse pressebilleder Brug af alle billeder skal godkendes på forhånd af DR Salg.
Diverse pressebilleder Brug af alle billeder skal godkendes på forhånd af DR Salg.