Det sker i ultra:bit

En millionbevilling fra Industriens Fond gør det muligt, at op mod 100.000 børn i 4., 5. og 6. klasse i 2019-2020 kan deltage i det storstilede læringsprojekt ’ultra:bit’ om kodning, teknologi og digital dannelse. Ambitionen er at inspirere børn til at blive mere end teknologibrugere, nemlig til selv kreativt at kunne skabe med teknologi og tage stilling til den. Indsatsen er støttet af Industriens Fond og sker i samarbejde med Centre for Undervisningsmidler (CFU). Læs mere om ultra:bit her.

Nye årgange bliver en del af ultra:bit

ultra:bit har oplevet en overvældende tilslutning siden lanceringen af indsatsen i 2018.

1450 skoler ud af 1600 tilmeldte sig ultra:bit i løbet af bare et halvt år, og 60.000 børn i 4. klasse har allerede haft fingrene i en mikrocomputer på størrelse med en tændstikæske.

Nu gør en millionbevilling på 12,6 mio. kroner fra Industriens Fond det muligt, at op mod 100.000 børn i 4., 5. og 6. klasse over de næste år får mulighed for at kode – og afkode – den teknologi, som de omgiver sig med.

I 2019-2020 bliver skoler nu tilbudt at modtage ultra:bit-sæt med BBC micro:bits, som skolerne kan beholde og anvende til undervisning af børn på hele mellemtrinnet (4., 5. og 6. klasser) sammen med undervisningsmateriale fra DR Skole.

Det er muligt for skoleledere at tilmelde hele mellemtrinnet fra skoleåret 2019/2020.

Læs mere om tilmelding her.

CFU tilbyder undervisere på mellemtrinnet kompetenceudvikling, og op mod 10.000 børn får tilbud om at deltage i ultra:bit camps, ligesom landets biblioteker og en hel række samarbejdspartnere laver arrangementer om digital dannelse.

ultra:bit vil gøre børn til skabere af teknologi

Børn er storforbrugere af teknologi. Men de skal ikke blot være gode til at forbruge teknologi. De skal også selv kunne skabe med teknologi og tage stilling til teknologien.

Ambitionen med ultra:bit er at løfte børnenes forståelse for teknologi og gøre dem i stand til at bruge deres naturlige nysgerrighed og skaberkraft til at være skabende med teknologi.

Det sker gennem en perlerække af aktiviteter, som DR og en lang række stærke samarbejdspartnere i undervisningsverdenen står bag.

ultra:bit på DR Ultra

Børnenes egen TV-kanal DR Ultra sætter fokus på teknologi. De 7-12-årige børn vil opleve, at deres yndlingsprogrammer kommer til at handle om teknologi i børnehøjde.

DR Ultra vil fortsætte de næste år med en stribe fakta- og fiktionsprogrammer og initiativer, der skal inspirere børn til at udnytte deres veludviklede fantasi, nysgerrighed og kreativitet til at bygge fremtiden med teknologi – og samtidig tage aktivt stilling til den.

Følg med på DR Ultra her og find alt det digitale ultra:bit-indhold.

ultra:bit knækker klimakoden

Både i skolen og i fritiden er ambitionen, at ultra:bit-indsatsen kan bidrage til, at børnene både prøver at kode og ikke mindst afkode teknologien, de omgiver sig med i hverdagen.

I efteråret 2019 kan alle børn, der går i 4. -. 6. klasse, være med i ultra:bits landsdækkende konkurrence om at finde på de mest fantastiske, anderledes og sjove teknologi-idéer, der kan gøre forældre mere klimavenlige.

Konkurrencen 'Knæk klimakoden' sætter fokus på FN’s Verdensmål og opfordrer børn i 4., 5. og 6. klasse til at bruge kreativitet og teknologi til at give de voksne baghjul og finde på seje idéer, som de gamle hoveder måske ikke engang havde drømt om. Ingen idéer er for skøre eller for fantasifulde til Knæk Klimakoden.

Læs mere om konkurrencen her.

ultra:bit – et stærkt tilbud i undervisningen

DR Skole har udgivet en digital læringsplatform til ultra:bit med et stort udbud af konkrete undervisningsforløb, som sætter teknologi og kodning i spil i flere forskellige fag, fx matematik, natur/teknologi, dansk og håndværk og design.

DR Skole udvider ultra:bits læringsplatform med flere forløb og spændende undervisningstiltag.

Op mod 4000 lærere og undervisere har allerede fået kompetenceudvikling gennem skræddersyede lærerkurser, som Center for Undervisningsmidler (CFU-Danmark) har udviklet til ultra:bit. I 2019-2020 vil mere end 3000 lærere og undervisere få tilbud om nye ultra:bit-kurser.

Læs mere om CFU's gratis lærerkurser her.

ultra:bit camp

Hele 10.000 børn fra ’årgang ultra:bit’ deltog i 2018 i DR's ultra:bit camps, som foregik i Odense, Aalborg og København.

I efteråret 2019 kører ultra:bit camp igen og kommer i år til Aarhus og København.

ultra:bit camp er en læringsevent med fokus på kreativitet og teknologi under ledelse af vært Sofie Østergaard. Eleverne bliver kastet ud i en totimers event med højt tempo.

Hjemmefra skal klassen have gennemført det forberedende undervisningsmateriale, hvor de lærer at kode med BBC micro:bit. Alt sammen løfter elevernes forståelse for, hvad der er muligt med teknologi og kreativitet som værktøj.

ultra:bit i et 3-årigt perspektiv

ultra:bit blev lanceret ved skolestart i 2018 og fortsætter i en treårig periode med at skabe masser af indhold og læring om teknologi til børn i DR Ultras målgruppe - alle Danmarks 7 til 12-årige børn.

Børn vil over de næste år møde helt nye vinkler på teknologien på DR Ultras indholdsplatforme. Der vil blandt andet være stærkt fokus på innovation og skaberkraft.

Samtidig vil der komme fokus på, at børnene skal tage stilling til teknologien, bl.a. ud fra etiske og moralske perspektiver. De skal stille spørgsmål til, hvorfor vi bruger teknologi, og hvad teknologien gør ved os som mennesker.

Kodning er et vigtigt værktøj til at forstå skabelsesprocessen af kreative løsninger med teknologi. Mikrocomputeren ’BBC micro:bit’ er derfor et vigtigt omdrejningspunkt for undervisning og leg, men ultra:bit vil de kommende år også inddrage andre teknologier.

Udviklingen af læringsindsatsen for ultra:bit sker fortsat i tæt samarbejde med partnere i undervisningsverdenen, og DR Skole vil tilbyde endnu flere undervisningsforløb.