De små streamer: Børn under tre år er flittige brugere af video- og TV-indhold

Omkring hvert tredje danske barn under tre år streamer indhold fra DR ugentligt, mens omkring halvdelen bruger YouTube, fremgår det af DR Medieforsknings kommende rapport, ’Medieudviklingen 2019’.

De mindste ser blandt andet en del Gurli Gris. Det viser DR Ramasjang og DRTV for eksempel, men de mindste ser også grisene på YouTube. (Foto: Dr arkiv)

Når analysevirksomheden Kantar hver uge laver sine seerundersøgelser, er det kun vanerne hos befolkningen over tre år, der bliver undersøgt. Men de alleryngste børn under tre år er også flittige brugere af video- og TV-indhold, og de streamer i vid udstrækning.

For eksempel bruger børn under tre år op mod en halv time dagligt på at se indhold i form af streaming og traditionelt fjernsyn fra DR, ligesom de også ser en del indhold fra YouTube og Netflix. Det fremgår af en undersøgelse, som er at finde i rapporten ’Medieudviklingen 2019’, som DR Medieforskning udgiver i slutningen af januar.

- Nybagte og unge forældre er typisk født i slutningen af 1980’erne eller starten af 1990’erne. I deres udvikling fra barn til voksen spillede den hastige teknologiske udvikling en central rolle, og derfor er det også ofte nærliggende for dem at præsentere de alleryngste for streamingindhold. Streaming af TV- og videoindhold på YouTube, DRTV og andre streamingtjenester fylder en del i forældrenes medieforbrug, mens deres relation til traditionelt fjernsyn er svagere end tidligere forældregenerationer, konkluderer medieforskerne Sanna Byrresen, Katrine Green og Lene Heiselberg fra DR Medieforskning i rapporten.

Forældrene giver vanerne videre til deres børn. De sætter rammerne for de alleryngste børns medie- og skærmbrug, og omkring hvert tredje danske barn under tre år streamer indhold fra DR ugentligt, mens omkring halvdelen bruger YouTube, fremgår det af undersøgelsen. Den bygger blandt andet på tal fra Kantar og en undersøgelse af 1-8-åriges interesser, foretaget af DMA Research for DR Medieforskning.

Adspredelse i en travl hverdag

Når de mindste bruger op til en halv time dagligt på at se video- og TV-indhold fra DR, er det – måske ikke helt overraskende – Ramasjangs indhold, de især kaster sig over.

Sveriges svar på DR, SVT, har set nærmere på, hvad forældrenes motiver er for at eksponere de 0-3-årige for streamingindhold. Her lød svaret, at de gerne vil stimulere deres børn og føle, at de gør noget godt for børnenes udvikling. Indholdet kan også fungere som adspredelse eller distraktion i en travl hverdag, hvor forældrene måske har brug for fred til at lave aftensmad eller få lidt ro på bagsædet af bilen.

I forbindelse med sin undersøgelse har DR Medieforskning også set nærmere på, hvad børn under tre år er optaget af. Og de har klare præferencer, når man vel at mærke spørger deres forældre.

- Overordnet er både piger og drenge under tre år optaget af motorisk leg, dyr, kreativitet og konstruktion. Det ligger fint i forlængelse af, hvad de alleryngste kan lide at se på YouTube – nemlig tegnefilm som Gurli Gris og Peter Pedal, videoer med dyr og dyrelyde samt kreative videoer med farver, former og børn, der maler. Et andet stort indholdsområde er børnesange og musik, noterer de tre medieforskere i den kommende ’Medieudviklingen 2019’.

I meget af det, de alleryngste kan lide at se, er der fokus på tydelige ansigter, stemmer og smil, og for at de kan forstå indholdet, skal det være let genkendeligt, simpelt og langsomt.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO’s anbefalinger bør børn under fem år højst se på en skærm en time om dagen, mens babyer under et år anbefales slet ikke at gøre det. Flere danske og udenlandske forskere på området fremhæver dog, at der ikke er forskningsmæssigt belæg for, at børn trives dårligere, hvis de bruger skærme, og de mener, at det er vigtigere, at forældrene holder øje med, hvad børnene bliver eksponeret for.