DR i 2019: Ny strategi, massiv valgdækning og et meget mere digitalt DR

DR har netop fremlagt årsrapporten og public service-redegørelsen for 2019. Det blev et begivenhedsrigt år med fokus på den digitale omstilling.

DR har netop offentliggjort årsrapporten og public service-redegørelsen for 2019. 2019 var et begivenhedsrigt år for DR med lancering af ny strategi, massiv valgdækning og en gradvis implementering af spare- og udviklingsplanen fra 2018, som over en bred kam rammer tilbud på både radio og tv. Det afspejler sig i 2019-tallene, som fremgår af public service- redegørelsen.

Ny strategi bringer danskerne sammen om det vigtige

DR vil bringe danskerne sammen om det vigtige. Det var ét af de helt centrale budskaber, da DR i september 2019 offentliggjorde sin strategi frem mod 2025.

Udover ambitioner for public service på områderne demokrati, kultur og fællesskaber, præsenterede DR også en ny tilgang til at måle succes: Værdi over volumen. Det er stadig afgørende for DR at bringe danskerne sammen og nå alle dele af befolkningen. Men fremfor seertal og seerandele vil DR i højere grad fokusere på, om brugerne oplever værdi af DR’s indhold.

Et mindre og mere digitalt DR

2019 var også året, hvor DR tog de første skridt mod et markant mindre og mere digitalt tilbud fra DR som led i spare- og udviklingsplanen, der udspringer af seneste medieforlig og de politisk besluttede besparelser på DR.

I efteråret 2019 lancerede DR en helt ny version af streamingtilbuddet DRTV, hvor det danske indhold står stærkt. Som led i den digitale omstilling sidestilles DRTV med DR1 som hovedindgang til DR’s tv-indhold. Ved årsskiftet rykkede DR’s tv-kanaler DR Ultra og DR3 over på DRTV som rene digitale kanaler. Alt sammen som led i rejsen mod et mindre og mere digitalt DR.

- 2019 var et omstillingsår – både til et mindre økonomisk fundament og til et mere digitalt DR. Vi har haft fokus på at tilpasse organisationen til en mindre økonomisk ramme, men samtidig har vi formået at udvikle DR i en endnu mere digital retning til gavn for både traditionelle og digitale brugere, og det er jeg meget tilfreds med, siger DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

(Foto: Uffe Weng)

Styr på økonomien

Årsrapporten viser, at der er styr på økonomien i DR. På grund af de politisk besluttede besparelser i DR og en ekstraordinær gældseftergivelse i 2018 faldt DR’s indtægter samlet set med 345,8 mio. kr. fra 2018 til 2019. DR’s udgifter er reduceret tilsvarende, og DR endte i 2019 med et resultat på den almindelige drift på 7,6 mio. kr., hvilket flugter med budgettet fra årets start med et forventet overskud på 5 mio. kr.  

Opgjort inklusive et ekstraordinært højt inddrivelsesniveau i SKAT i 2019, ender resultatet på 76,3 mio. kr. i 2019. Den forbedrede inddrivelse indebærer i 2019 merlicens på i alt 89,4 mio. kr. til Kulturministeriet. For DR’s vedkommende betyder inddrivelsen i SKAT en stigning i engangsindtægter fra licens, renter og gebyrer, som DR har til gode fra tidligere, med en samlet positiv effektDR’s regnskab på 68,7 mio. kr.

- Selv med de store omstillinger og omprioriteringer. som DR har gennemført, så viser 2019, at der er styr på økonomien. DR rammer det ønskede resultat meget præcist med et overskud på 7,6 mio. kr. på den almindelige drift opgjort uden den ekstraordinære inddrivelse i SKAT i 2019. Det er jeg meget tilfreds med, siger DR’s bestyrelsesformand Marianne Bedsted.

Dobbelt op på valg

Ganske usædvanligt bød 2019 på to valg nærmest oveni hinanden: Et Europa-Parlamentsvalg den 26. maj og et folketingsvalg den 5. juni. Med en ambition om at understøtte demokratiet var DR’s klare ambitioner for de to valg at skære igennem støjen. DR dækkede valgene på tværs af tv, radio og digitale platforme til alle målgrupper. På begge valgaftener samlede DR befolkningen og fejrede demokratiet ved at trække på alle DR’s bedste kræfter i både Europa og hele Danmark.

Vi er med, når vælgere over hele landet afgiver deres stemme, og vi følger de politiske dramaer helt tæt på. Direkte fra DR's valgcenter er værterne Johannes Langkilde, Ask Rostrup og Stéphanie Surrugue. De har selskab af de to tidligere statsministre Helle Thorning-Schmidt og Anders Fogh Rasmussen. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Masser af kultur og oplysning til børn, unge og voksne

DR dækkede igen i 2019 kulturen fra mange vinkler og til alle målgrupper. Med litteraturtemaet ’Med andres ord’ satte DR fokus på litteraturen på tværs af DR’s platforme for at styrke danskernes læseglæde. ’Med andres ord’ blev til i samarbejde med Litteratursiden og 67 biblioteker landet over, og samlet set var 1,4 mio. danskere i kontakt med litteraturtemaet.

2019 var også 10-året for DR Koncerthusets åbning. Antallet af årlige aktiviteter i huset er mere end tredoblet på 10 år, og musik i alle genrer og udtryk fyldte koncerthuset med over 400 arrangementer i 2019.

Børnene har også i 2019 været et kerneområde for DR. I projektet ’Motor Mille redder havets dyr’ har Ramasjang med tv-shows, interaktive spil i appen og fysiske events engageret børn i hele Danmark til at samle skrald og sortere affald.

Hos de større børn blev 'Ultra Nyt' honoreret med UNICEF-prisen for 'på formidabel vis' at skabe relevante nyheder til børn, som engagerer dem i verden og gør dem til globale borgere fra barnsben. 'Ultra Nyt' modtog desuden hæder fra EBU Youth News Exchange Awards samt en ‘Tv-pris’.

- 2019 var et begivenhedsrigt år, hvor DR eksekverede flot på den strategi, der blev vedtaget i efteråret. DR står stærkt og godt rustet til fremtiden med 'Sammen om det vigtige', der er ambitiøs, har klare mål og er borger-fokuseret. Den kigger fremad og sætter retning for DR og den digitale omstilling, som er så vigtig for, at DR kan skabe værdi for den enkelte og for samfundet, siger DR’s bestyrelsesformand Marianne Bedsted.

Hent public service-redegørelsen og årsrapporten her