Henriette fik stor overraskelse midt i arbejdet med DR’s digitale plan

Henriette Marienlund var med til at udvikle DR’s digitale plan, men undervejs fik hun at vide, at hendes direktørområde, DR Medier, ville lukke som en del af planen. Nu er hun i gang med at sætte retningen for DR’s dramaindhold som ny fiktionschef. Her fortæller hun om ’et vildt år’.

Henriette Marienlunds 2021 bød på et skifte fra direktør i DR Medier til fiktionschef i DR Drama. (Foto: © Agnete Schilchtkrull)

Henriette Marienlund ser eftertænksom ud, mens hun leder efter de ord, der bedst beskriver hendes 2021.

- Det har været et tumultarisk år. Der er sket virkelig meget. Vi begyndte året med at arbejde hjemme i lang tid på grund af corona, og så lavede vi en kæmpe digital plan, som vi fik igennem bestyrelsen. Derefter fik jeg nedlagt mit direktørområde og tænkte ’wauw’ – dét er en mavepuster. Og så til at sige: Så vender jeg kanoen og kigger et nyt sted hen og ser, hvad livet nu kan bringe. En karriere er foranderlig, og for mig handler det om at forblive nysgerrig og kunne bruge og udvikle forskellige sider af min faglighed.

Det nye sted, som den tidligere direktør i DR Medier, nu kigger mod, er DR Drama. Henriette Marienlund er blevet fiktionschef og chef for tværgående udvikling.

- Det er nyt land, siger hun.

Og det nye land vender vi tilbage til. Men først handler interviewet om arbejdet med den digitale plan, der sætter retningen for DR de kommende år, hvor medielandskabet bliver mere og mere digitalt.

- Det var en meget komprimeret og stor proces med mange analyser, indsigter, modige beslutninger og hårde valg. Det har fyldt tidsmæssigt og mentalt enormt meget. Man kan sige, at da vi lavede spare- og udviklingsplanen i 2018, havde vi et facit, der hed, at vi skulle spare en masse penge. Denne gang har der været tale om en markedsudvikling og en anden type brændende platform. Man skal som ledelse forklare tingene bedre i sådan en plan: Hvad er det, der rammer os, og hvad vil vi gøre ved det. Og der er meget mere plads til, at alle i DR kan engagere sig i sådan en plan end ved en spareplan.

Havde ikke set, at DR Medier skulle lukke

Direktionen, som Henriette Marienlund som mediedirektør var en del af, præsenterede planen i begyndelsen af oktober. Men Marienlunds eget direktørområde blev med planen nedlagt.

- Jeg fik det at vide i august, men skulle fortsætte med at arbejde med den digitale plan sammen med direktionen frem til præsentationen. Det er en helt speciel oplevelse at arbejde med en plan, der lukker en selv. Men det blev en god plan, der fører DR videre. Når man laver de her ting, så ved man, at der skal kigges på organisationen. Jeg var ikke i tvivl om, at planen ville forandre DR Mediers rolle, men jeg havde ikke set, at Medier skulle lukke.Om tiden fra august, hvor hun får at vide, at DR Medier skal nedlægges, til oktober, hvor planen bliver fremlagt, fortæller Henriette Marienlund:

- Det var i sagens natur til tider hårdt at gå på arbejde og vide, at lige om lidt holder det op. Men det handlede om at holde skruen i vandet, ikke mindst af hensyn til medarbejderne i Medier. Det var vigtigt for mig, at de fik besked på en ordentlig måde og først på et tidspunkt, hvor der lå en plan for den enkelte medarbejder.

'Man tager sig sammen'

Hvordan arbejder man videre med en stor plan, der lukker ens område?

- Man tager sig sammen. Hvis man bliver ked af det, tager man den, når man kommer hjem. Når man har en toppost, ved man, at det kan ske. Har man taget stillingen, må man også være klar til at miste den. Det er klart, at jeg kigger på, at jeg var i gang med noget i Medier, som blev afbrudt. Men der må man have en professionel tilgang, og det hjælper faktisk at sige det og have den indstilling, forklarer Henriette Marienlund.

Med visheden om, at DR Medier skulle lukke, stod det også klart for Henriette Marienlund, at hun ikke længere skulle være direktør efter fire et halvt år på posten.

- Maria Rørbye Rønn og jeg havde en længere dialog om, hvad jeg skulle arbejde med fremadrettet, og som kunne give mening for både DR og mig selv. Der var en fælles vilje til at prøve at se, om det kunne lykkes at finde et godt sted til mig, og det lykkedes. Som nævnt er stedet DR Drama som fiktionschef.- Jeg skal lige lande i jobbet. For det første har jeg det sådan, at DR’s drama og fiktion – det kan næsten ikke blive finere. Det er med ærefrygt og enorm respekt for den arv, og det afdelingen kan, at jeg er trådt ind i jobbet. Det er dygtige og dedikerede medarbejdere, og jeg er virkelig imponeret over dem. For det andet er det en afdeling, der har været igennem en stor udskiftning. Den har blandt andre mistet en chef (Christian Rank, red.) og skal op igen, og det kommer den også. Der er masser af godt indhold på vej, siger Henriette Marienlund og tilføjer:

- Jeg begynder at føle mig hjemme.

En helt vild udfordring

Hvad bliver din vigtigste opgave?

- Det allervigtigste for mig er at få sat et strategiarbejde i gang. Det er det, jeg er vant til at lave fra tiden i Medier. Alle kender dna’et og ved, hvad det er, DR Drama skal kunne, men vi mangler en strategi – ellers vælger du bare projekter, der er fede, men det er ikke strategisk. Vi skal blandt andet finde ud af, hvordan dna’et ser ud i en digital tid, hvordan vi stiller os til den stigende konkurrence, og hvad vores unikke ståsted er. Og hvordan laver man fiktion til yngre? Vi skal stadig lave noget, der samler og sikrer fællesskaber, men der er et helt vildt udfordringsbillede, siger Henriette Marienlund og fortsætter:

- Det er en enorm spændende opgave. Jeg elsker store fortællinger og at skulle arbejde med, hvordan vi laver store, vigtige fortællinger om Danmark og være et spejl af danskerne, det kan jeg virkelig godt lide. Så løfter jeg den opgave og gør den lige så stor som det, jeg kom fra.

Henriette Marienlund er desuden blevet chef for tværgående udvikling i Kultur, Børn og Unge.

- Jeg skal understøtte, at alle genrer i det område bliver omstillet digitalt, siger hun. 2021 sluttede altså med andre og helt nye opgaver for Henriette Marienlund, end dem året begyndte med.

- Det har været et vildt år, det er der ingen grund til at lægge skjul på. Men livet kan være godt alligevel. Det kan godt være hårdt undervejs i sådan en proces, men lande godt, smiler hun.