Selv om hver dansker - ligesom de foregående år - bruger godt syv timer på medier dagligt, kommer 2022 alligevel til at skrive sig ind i dansk mediehistorie som et helt særligt år.
Det konkluderer medieforskerne Janne Bjørsted-Tandrup, Henrik Gregor Knudsen og Dennis Christensen i den status, de har lavet i rapporten ’Medieudviklingen 2022’. Det er DR Medieforsknings årlige rapport om udviklingen i danskernes brug af elektroniske medier, som udkommer torsdag.
- 2022 er det første år, hvor danskerne har brugt mere tid på de såkaldt nye medier end på traditionelle medier som flow-tv, traditionel radio og trykte aviser og blade. I og for sig er det ikke overraskende, da udviklingen har bevæget sig i denne retning længe. Men alligevel føles det, som om noget er forandret, noterer medieforskerne.
Forbruget af levende billeder tegner sig for godt halvdelen af danskernes tidsforbrug på medier hver dag, men streaming er nu større end traditionelt tv.
- Den traditionelle tv-sening faldt med yderligere 10 minutter pr. dansker i 2022. Dermed er der barberet halvanden time af det daglige tv-forbrug de seneste 10 år. Mens det traditionelle tv-forbrug fortsat falder, har vi med en ny Nielsen-tv- og streamingmåling i 2022 fået et bedre indblik i danskernes streamingforbrug. Og hvor danskerne i snit bruger 103 minutter dagligt på traditionelt tv, er forbruget af streaming nu oppe på 112 minutter, noterer medieforskerne i deres statusartikel.
Ikke overraskende er der store forskelle på tværs af alder, men det er kun blandt de modne voksne og ældre, at traditionelt tv fortsat er størst. Og også i disse målgrupper bliver der brugt lang tid på at streame end førhen.
Færre radiominutter, men 89 procent lytter på en uge
En af de større ændringer i medieforbruget i 2022 har været, at radioforbruget er dalet forholdsvis meget. Godt nok har forbruget af radio været støt faldende siden 1990’erne – typisk med et par minutter om dagen, men sidste år dalede hver danskers radiolytning med 10 minutter om dagen. Fra 102 minutter til 92.
- Det er især public service-radiokanalerne, der har mistet lyttere, og en del af forklaringen kan formentlig være, at corona-nedlukningerne har givet ekstralytning til public service-kanalerne i årene forud, vurderer Janne Bjørsted-Tandrup, Henrik Gregor Knudsen og Dennis Christensen i ’Medieudviklingen 2022’.
Det er dog ikke sådan, at folk totalt skrotter at høre radio. Andelen af danskere, som hører radio i løbet af en uge, ligger ret stabilt på 89 procent, og dermed er radioen en af de medietyper i Danmark, der når bredest ud. DR’s P4 er fortsat et af landets absolut største medietilbud, hvor 2,9 millioner lytter med hver uge.
- I gennemsnit lytter en dansker 40 minutter til P4 hver dag. Det er næsten fire gange mere tid end gennemsnitsdanskeren bruger på Netflix dagligt – bare for at sætte tallet i perspektiv, noterer DR’s medieforskere i rapporten.
Øget forbrug af podcasts
Mens lytningen til radiokanaler langsomt siver, stiger lytningen til podcasts. I 2022 lyttede 32 procent af befolkningen til podcasts hver uge. Det er en stigning på tre procentpoint i forhold til 2021. De tre mest downloadede og streamede podcastserier i Danmark sidste år var ’Genstart’, ’Mørkeland’ og podcasten fra ’Sara & Monopolet’.
En af de ting, som rapporten ’Medieudviklingen 2022’ samtidig peger på, er, at stadig flere danskere - efter en lang periode med corona og krig, hvor nyhedsinteressen har været stor, er blevet nyhedstrætte, og mere eller mindre fravælger nyheder.
Andelen af danskere med denne adfærd er i stigning, og tal fra Reuters Institute Digital News Report viser, at 20 procent af danskerne ofte eller indimellem aktivt undgår nyhederne. I 2019 var tallet 15 procent, og ifølge rapporten er det især de unge, der er holdt op med at opsøge nyheder aktivt.
Facebook og Twitter i lille fald
Facebook, Messenger, Instagram, Youtube og Snapchat er de sociale medier, der i nævnte rækkefølge er dem, som den danske befolkning som helhed bruger mest i løbet af en dag.
- Sociale medier er en stabil del af vores medieforbrug, og overordnet set ser vi intet fald i den daglige dækning hos befolkningen over 15 år. Dog lige undtagelse af Facebook og Twitter, der er gået en lille smule tilbage og nu bruges af henholdsvis 65 og 8 procent hver dag. Derimod er nyere sociale medier som Snapchat og TikTok voksende. Især de unges brug af TikTok er bemærkelsesværdig, og med sin daglige dækning på 47 procent blandt de 15-24 procent udfordrer TikTok på nogle punkter YouTube, som ellers står vildt stærkt i målgruppen, konkluderer medieforskerne i ’Medieudviklingen 2022’.
Hele statusartiklen kan ses her – og hele rapporten ’Medieudviklingen 2022’ er at finde på dr.dk/medieforskning.