DR-dokumentar sikrede sig den første Cavling til en podcast: ’Podcasts kan få mange flere nuancer med’

Missionen er lykkedes med at løfte dokumentarer fra flowradio til podcast, mener DR Dokumentars chef Mikala Krogh, der sammen med podcastredaktør Jens Vithner Hansen her fortæller om arbejdet med undersøgende journalistik på lyd.

Frederik Hugo Ledegaard Thim fra DR Dokumentar modtog Cavlingprisen 2022 i starten af januar i år på Arbejdermuseet i København. Han blev den første nogensinde, der har fået prisen for undersøgende journalistik på podcast. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Da journalist Frederik Hugo Ledegaard Thim fra DR Dokumentar på årets første fredag fik overrakt journalisternes fornemste hæderspris, Cavlingprisen 2022, blev der samtidig skrevet historie. Det historiske var, at det var første gang, at Cavlingprisen gik til en podcast og til afslørende journalistik på netop dét medie.

Prisen modtog Frederik Hugo Ledegaard Thim for DR-dokumentarserien ’Det levende bevis’, hvor hans afdækning har fået flere eksperter til at pege på, at et forældrepar har været udsat for et justitsmord i en sag, hvor de ved tre instanser er blevet idømt og har afsonet fængsel for at have omskåret deres døtre.

- Jeg ser Cavlingprisen som en blåstempling af podcastmediet. Det her viser, at formatet egner sig til kritisk, undersøgende journalistik. Podcasts giver plads til at udfolde flere nuancer, end vi har kunnet i dokumentarer på radio hidtil. Lytterne føler, det er grundigt - og det er det også, siger podcastredaktør Jens Vithner Hansen fra DR Dokumentar, mens redaktionschef Mikala Krogh fra DR Dokumentar tilføjer:

- Cavlingprisen var samtidig også kulminationen på, at det er lykkedes os at løfte dokumentarer fra flowradio til podcast, siger hun.

Forvandling har været undervejs i flere år

Den forvandling er et arbejde, som DR Dokumentar har haft gang i de seneste tre-fire år – og også allerede var i gang med, inden DR præsenterede sin plan for digital udvikling i 2021. Den beskriver, hvordan DR over tid foretager et skifte, så DR’s indhold først og fremmest bliver udviklet og produceret til at udkomme på digitale platforme. DR Dokumentar gjorde de første podcasterfaringer i efteråret 2017 i dokumentarserien ’Det perfekte offer’, der igennem flere sæsoner fortæller om sundhedspersonale og behandlere, der forgriber sig på patienter, men hvor systemet gang på gang svigter ofrene.

- Vi kunne se, der var potentiale i det, og konkret har det betydet, at vi er gået helt væk fra de enkeltstående halvtimes-dokumentarer til fordel for podcastserier, forklarer Jens Vithner Hansen.

Mikala Krogh er redaktionschef for DR Dokumentar, hvor Jens Vithner Hansen er podcastredaktør. Foto: Agnete Schlichtkrull og Bjarne Bergius Hermansen. (Foto: © (C) DR)

Fordelen er, at alle afsnit i en dokumentarserie på podcast kan udkomme samtidigt på DR Lyd, og at DR Dokumentar kan udgive dem, når kvaliteten er, som man ønsker den – samt af de ikke præcis skal være færdige til torsdag klokken 13.03, som var det gamle sendetidspunkt for ’P1 Dokumentar’.

- Lytterne sad ikke klar på det tidspunkt, og de serielle dokumentarer var ikke specielt egnede til flowradio. Vi skulle bruge relativt lang tid på at lave resumeer i hvert afsnit, og måske kom lytterne først med ved afsnit tre eller fire, og så var de lidt fortabt. Nu kan de høre podcastene, når det passer dem, siger Jens Vithner Hansen.

Mikala Krogh kalder podcast-dokumentarer for en videreudvikling af montagen, som DR har stolte traditioner med.

- I podcastserierne er dramaturger og lyddesignere med at bygge fortællingen op og formidle historien dramaturgisk. Undersøgende journalister er gode til at grave, men ikke nødvendigvis de bedste til at fortælle den. Det lægger vi et stort arbejde i ved at arbejde med dokumentarerne som podcast, og det har givet stærkere lytteoplevelser, mener hun.

Undersøgende og afslørende lag

Mikala Krogh har været dokumentarchef i DR siden den 1. februar 2022, og hun er det for både dokumentar på TV og på lyd. Dokumentarerne, redaktionen kaster sig over, skal have et undersøgende, afslørende lag og helst kunne fungere på flere platforme. - De skal have potentiale til at ramme DR’s nyhedsudsendelser og måske også andre medier. Hellere lidt færre, men gode historier, som Mikala Krogh formulerer det.

- Ja, det er blevet sværere at råbe folk op, siger Jens Vithner Hansen, der tilføjer:

- Du kan ikke være sikker på, at folk opdager det, du laver, og derfor prøver vi at arbejde på så mange plan som muligt og med at finde sidehistorier, der kan dyrkes.

Hvor serien ’Mørklagt – Agent Samsam’ om den terrordømte Ahmed Samsam er startet på podcast, bliver den til efteråret også til en TV-dokumentar. Og i flere tilfælde gennem de senere år har der både været en TV- og en podcastdel til DR’s dokumentarer.

- Vi prøver i høj grad at arbejde med projekter, og så vurderer vi, hvor de egner sig bedst. Nogle gange fungerer noget bare bedst på TV, mens vi i andre tilfælde oplever, at kilder ikke vil stille op til levende billeder, men godt vil være med på lyd, siger Jens Vithner Hansen.

Aftalen er, at DR Dokumentar udkommer med seks store podcastserier om året. Og selv om dokumentarerne ofte handler om kriminalitet og tvivlsomme sager i en eller anden afskygning, er ambitionen, at podcastserierne skal være ’godt selskab’. Sådan vil podcastlytterne også helst have det, viser analyser af danskernes podcastvaner.

Taler til den enkelte

- Hvor flowradio har talt til lytterne bredt, taler podcasts til den enkelte. Og selv om ’Det levende bevis’ er en alvorlig sag, føler du dig i godt selskab med Frederik Hugo Ledegaard Thim som fortæller, siger Jens Vithner Hansen.

De seneste år har DR Dokumentar blandt andet stået bag podcastserier som ’Det brændte bordel’, ’LSD-kælderen’, ’Bitcoin-bedraget’, ’Dronekrigeren’ og ’Det perfekte offer’ – udover de allerede nævnte, Cavling-modtageren ’Det levende bevis’ og ’Mørklagt – Agent Samsam’, som lige har fået tilføjet endnu en episode. Det er også en mulighed i podcast, når der sker en ny udvikling i en sag.

Efter at være gået over til at producere dokumentarerne på podcast, ser Jens Vithner Hansen og Mikala Krogh helt nye forbrugsmønstre på dokumentar på lyd.

- Dokumentar-podcasts har mere fået karakter af at være et værk, og selv flere år efter, at de er blevet offentliggjort, finder folk dem. Det er anderledes med TV-dokumentarer, hvor de peaker 1-2 uger, efter de har været sendt, siger Mikala Krogh.

Jens Vithner Hansen forklarer, at DR Dokumentar også tænker over de forskellige forbrugsmønstre, når man producerer dokumentarerne.

- Folk får podcast anbefalet, og måske anbefaler de dem også selv videre. Derfor har en podcastserie ’flere haler’. For eksempel har den første, DR Dokumentar lavede, ’Det perfekte offer’, stadig pænt med lyttere over fem år efter, at vi lavede den. Det er noget helt særligt, vi har fået ud at gå over til podcast, siger han.

Mikala Krogh er enig:

- Ja, det har skabt en kæmpe merværdi, og det passer rigtig godt ind i medievirkeligheden, som den ser ud nu, siger hun.