’I 2022 fik de unge det sex-program, de så længe har efterspurgt’

I oktober 2022 havde de første 10 programmer af programserien ’Sex med P3’ premiere. Josefine Gerber er et af hovederne bag ideen til det anmelderroste program, der på tværs af medier er blevet kaldt både ’en sejr for public service’ og ’en lille genistreg’.

Josefine Gerber er én af de to idemagere bag 'Sex med P3', og hun har haft travlt i 2022. (Foto: © Lone Mogensen)

Josefine Gerber er redaktør og idemager bag ’Sex med P3’. Det er hendes hjertebarn, og i 2022 har hun lagt enorme kræfter, tårer og hjerteblod i det projekt, som hun selv manglede, da hun var ung.

- Jeg synes jo, at det er vigtigt, at vi tager sex og forholdet til vores krop og køn alvorligt, og sætter det på dagsordenen, ligesom vi gør med politik, sport og økonomi. Sexlivet har en kæmpe betydning for vores alles livskvalitet, så det er vigtigt for mig, at vi tager det seriøst og laver indhold, som seerne virkelig kan bruge til noget, siger hun.

Ideen opstod i sommeren 2021 og i januar 2022 var Josefine Brüel Gerber og redaktionen i gang med de første optagelser. Hun fortæller, at der hele vejen igennem har været stor kreativ frihed og tillid fra cheferne til, at ’de selv løb med den’. Og sammen med sin med-idékvinde, Maria Bülow Bach og resten af redaktionen, fik hun det frie ansvar til at skabe det bedst mulige resultat.

- Det har jo været et projekt, hvor der ikke har været en fast skabelon fra start af. Vi vidste at vi ville have en anden tilgang til at lave tv om sex, end de programmer der tidligere er lavet om emnet. Det har været en konstant kreativ smeltedigel. Vi vidste hvilken stemning og tilgang vi gerne ville have, og at vi ville kombinere viden med humor og en helt masse menneskelighed. Samtidig var det vigtigt, at vi tog emnerne sex, krop og køn seriøst - og til et nyt niveau. Vores egne forventninger til hvad vi ville levere, var skyhøje, så det har været en proces, hvor vi lagde skinnerne, mens vi kørte, siger hun, og forsætter:

- Det første vi gør, er at lave en undersøgelse af hvilke emner målgruppen gerne vil have at vi laver programmer om. Det er vores udgangspunkt at give de unge det, de vil have. Og hele vejen igennem tester vi programmerne på unge, så vi rammer så rigtigt som muligt.

Vinteren går med optagelser, og over sommeren bliver programmerne klippet færdige i en intens proces, der går frem og tilbage mellem optagelser, manuskriptskrivning og klipperummet.

- Vi klipper indtil få dage før vi sender og det er først, da vi afleverer de første programmer, at vi forstår, hvordan formatet er, og hvilke ingredienser der skal bruges. Vi er meget opmærksomme på, at vi leverer reel public service, og vi arbejder med at ramme balancen mellem humor, oplysning og medmenneskelighed, siger Josefine Brüel Gerber.

’Det giver så meget mening at gå på arbejde’

’Sex med P3’ er en ægte og virkelighedsnær programserie om sex, krop og køn, der forsøger at imødekomme det behov, som unge længe har efterlyst. Den første sæson kommer omkring emner som ’Fissens orgasme’, ’Herpes’, ’Transkrop’ og ’Analsex’.

Josefine Brüel Gerber har lagt alle årets arbejdstimer i programserien, der er skabt i samarbejde med over 300 unge, og når vi snakker om ’Sex med P3’ vender hun igen og igen tilbage til det samme emne: de medvirkende. Det væltede ind med beskeder og mails fra unge i hele landet, der gerne ville stille op og bidrage til projektet.

- De her programmer, de eksisterer ikke uden alle de superseje og helt vildt modige unge mennesker, der stiller sig frem i vores programmer og deler ud af deres tanker og oplevelser. De har virkelig lyst til at være her. De har selv meldt sig, og de har en mission: at skabe et længe tiltrængt trygt rum hvor man kan tale åbent om sex og spejle sig i hinanden, forklarer hun.

I programmerne har en lang række modige unge stillet op til optagelser, hvor de fortæller anekdoter fra deres egne seksuelle erfaringer – nogle står frem med ansigt, mens andre viser deres nøgne krop.

- Jeg tror, vi alle sammen var helt ’blown away’ over, hvor modige de unge mennesker er. De har virkelig understreget, hvor vigtig de synes det er, at vi laver de her programmer, og når man bliver mødt på den måde, giver det så meget mening at gå på arbejde. Det her program er til unge, men personligt synes jeg at det har en værdi for alle unge og voksne. Jeg ville virkelig ønske, at jeg selv havde haft sådan et program at spejle mig i, da jeg var ung, siger Josefine Brüel Gerber.

Den 9. oktober 2022 kulminerer et hektisk, travlt og ’fuldstændigt vanvittigt’ år, da de første seks programmer får premiere på DRTV.

- Jeg forstår det nærmest ikke. Jeg er lettet, træt og pissenervøs for hvordan, de bliver modtaget. Der er så meget på spil, både for os, men jeg er især nervøs for alle vores medvirkende. Vi skylder dem så meget, og det allerværste ville være, hvis de ryger ind i en shitstorm, siger hun og forsætter:

- Det har været så rørende at have denne her idé på papiret og så i praksis være så afhængig af de unges nåde, for at det kunne lykkes. Og så er de bare hoppet direkte med på rejsen, og er hele essensen af at ’Sex med P3’ eksisterer i dag. Vi har fået så meget positiv feedback retur fra de medvirkende og fra seerne - og de medvirkende fortæller også at de har fået så mange søde henvendelser fra folk der har set dem i programmerne.

'Sex med P3' er skabt i samarbejde med over 300 unge. Josefine Gerber fortæller, at både hende og redaktionen har været fuldstændig 'blown away' over, hvor modige de medvirkende har været. (Foto: © Framegrab)

’Jeg havde lyst til at tude’

I ugerne efter premieren modtager ’Sex med P3’ den ene flotte omtale efter den anden. Både Politiken, Soundvenue, Information og Berlingske skriver roser på roser, og programmet bliver kaldt ’En sejr for public service'og 'En lille genistreg’. Josefine Brüel Gerber er selvfølgelig glad og lettet, men den bedste anmeldelse kommer en uge inden premieren, hvor redaktionen har inviteret alle de medvirkende til forpremiere i DR Byen.

- Vi havde inviteret dem alle sammen ind for at se programmerne med os, og jeg var simpelthen så nervøs for deres reaktion. Jeg så ikke et sekund på skærmen, men kiggede kun på deres reaktioner. Og da de så grinte første gang, hujede, klappede og heppede på hinanden, dér havde jeg lyst til at tude. Og hele redaktionen var så lettede. Det var jo lige præcis det vi havde håbet på. Det er jo dem og deres generation vi lavet det for, siger hun.

Efter de første seks programmer er lagt på DRTV, udkommer ekstra fire afsnit i løbet af oktober og november. Programmerne er eksplicitte og kunne nemt få kritik for det, men den shitstorm, som Josefine Brüel Gerber frygter for, kommer aldrig.

- Vi rider bare på en bølge af kærlighed de kommende uger, jeg forstår det nærmest ikke. Oktober var virkelig intens. Programmerne lever på at ramme den helt perfekte balance i indholdet. Hele redaktionen har knoklet, flere af os har fældet en tåre undervejs, og vi har virkelig kæmpet for at få det til at lykkes, fortæller hun.

Alle de første programmer er ude. Anmelderne er glade, de unge er glade, og redaktionen kan ikke være andet end glade og stolte. Men selvom premieren og de færdige programmer burde betyde, at der var lidt ro og plads til at trække stikket, kører redaktionen fortsat i højt tempo.

- Vi er allerede i fuld gang med sæson to, hvor der kommer 10 nye, vigtige programmer i starten af februar.

- Jeg håber da meget på, at vi får lov at lave en sæson 3. Jeg synes slet ikke, at vi er færdige med ’Sex med P3’ - vi er først lige gået i gang. Og de her programmer har en virkelig lang levetid, så forhåbentlig kan de også bruges af mange af de kommende generationer, siger Josefine Brüel Gerber og smiler.

  • Du kan se hele første sæson af ’Sex med P3’ på DRTV. De nye 10 programmer i sæson 2 har premiere i starten af februar 2023.