’Jeg har fået et nyt blik på DR ved at skifte job’

Thomas Kofoed Poulsen har taget hele vejen fra journalistelev til chef hos DR Bornholm. Det sidste blev han i sommer i et år, hvor der også har været et særligt internationalt fokus på øen. Det har han også mærket.

Nogle af de største ændringer, der er sket for mig ved at blive chef, er, at jeg har fået en større kontaktflade til hele DR-huset, siger redaktionschef Thomas Kofoed Poulsen fra DR Bornholm. (Foto: © Justine Hoegh, mail@justine-hoegh.dk)

Thomas Kofoed Poulsen har rundet arbejdsåret 2022 lidt usædvanligt af. Han har netop ansat den redaktionsleder for DR Bornholm, der skal sidde i dét job, han selv havde frem til i sommer. For da blev Thomas Kofoed Poulsen udnævnt til redaktionschef for DR Bornholm.

DR i Rønne har nu været hans faste arbejdsplads længe. Og man kunne faktisk godt skrive historien om, hvordan Thomas Kofoed Poulsen har taget hele vejen fra at være journalistpraktikant til i dag at være øverste chef på stedet. Han har dog ikke taget den lige vej, for undervejs har han eksempelvis haft Bornholm skiftet ud med Bruxelles som kommunikationschef for Det Syddanske EU-kontor i tre år.

- Det har været et ret vildt 2022, hvor dagsordenerne til tider har ændret sig lynhurtigt. Flere har nok allerede glemt, at der i januar stadig var masser af coronarestriktioner, og at tusindvis af danskere stadig sad hjemme. Det var et emne, der fyldte i mit arbejde på dét tidspunkt som redaktionsleder. Men det var også noget, der lynhurtigt var pist væk i februar, hvor langt de fleste corona-restriktioner blev ophævet, og hvor der blev krig i Ukraine, siger Thomas Kofoed Poulsen.

Da Rusland invaderede Ukraine den 24. februar, havde Thomas Kofoed Poulsen morgenvagt, hvor han var mødt ind klokken fem. Snart stod det dog klart, at det blev en helt utraditionel dag på bornholmerkontoret. For hvor P4 Bornholm normalt på en torsdag ville sende i fire timer fra klokken 6-10, besluttede redaktionslederne fra DR’s distrikter i fællesskab med cheferne fra DR Nyheder, at programmerne fra distrikterne den dag skulle vige for en landsdækkende samsending med alt det seneste om krigen.

To afgørende ting på kort tid

- Faktisk skete der to ting i løbet af en uges tid, som har haft stor betydning for mit år i DR. Ukraine var den ene, og den anden var, da vi i starten af marts fik besked om, at den hidtidige chef på DR Bornholm stoppede. Det satte nogle tanker i gang hos mig, om jeg skulle søge stillingen. I praksis har jeg nok bevæget mig i den retning gennem flere år, hvor jeg har fået mere og mere ledelsesansvar. At jeg undervejs var på ledelseskursus hos DR HR, skubbede mig også i den retning, beretter Thomas Kofoed Poulsen.

Han var til samtale i DR Byen om redaktionschef-stillingen i april, og i midten af juni – få dage før Folkemødet på Bornholm – blev det officielt, at Thomas Kofoed Poulsen blev ny chef for DR Bornholm og de cirka 20 medarbejdere på stedet.

At han kendte arbejdsgangene og kollegerne på DR Bornholm i forvejen, ser han kun som en fordel. Alligevel oplever Thomas Kofoed Poulsen, at han fået ny viden ved at rykke et step op i DR-hierarkiet.

- Nogle af de største ændringer, der er sket for mig ved at blive chef, er, at jeg har fået en større kontaktflade til hele DR-huset. Pludselig har jeg fået meget mere at gøre med flere afdelinger af DR Nyheder og andre afdelinger i huset, som for eksempel DR Kommunikation, Økonomi og HR.

Som chef møder jeg mange flere mennesker, end jeg gjorde som redaktionsleder. Det er også noget af det sjove ved at have skiftet arbejde, og det har givet mig et nyt blik på DR, siger Thomas Kofoed Poulsen.

Centrum for verdensbegivenheder

DR’s distrikter fungerer blandt andet som indlandsredaktion for DR Nyheder, og derfor har redaktionen på DR Bornholm også en væsentlig rolle med at levere nogle af sine bedste og almene historier til hele Danmark. Med planerne om at gøre Bornholm til energi-ø, en stor strømafbrydelse på klippeøen, russiske militærfly, der fløj tæt på Bornholm, folkemøde og udstationeringen af danske F16-fly på Bornholm har der været meget at fortælle om.

En af de store historier var også, om Ruslands ambassadør i et år med krig ville dukke op på Den Russiske Kirkegård i Allinge, hvor der traditionelt hvert år i dagene omkring den russiske sejrsdag den 9. maj kommer russiske repræsentanter og nedlægger en krans for de døde soldater i forbindelse med, at Bornholm var besat af russerne i 1945-1946. Ambassadøren kom også i år, og DR Bornholm var på pletten med et interview til DR’s nyhedsudsendelser.

- En af de særlige ting ved 2022 og Ukraine-krigen har også været, at området omkring Bornholm har været centrum for verdensbegivenheder. Sagen om sabotage på Nord Stream 1 og 2-gasledningerne ud for Bornholm har fyldt rigtig meget. Det var højspændte uger og en sag, der havde alles bevågenhed, fordi havet er Bornholms nærmeste nabo, og fordi mange bornholmere fra land kunne se de både, der foretog undersøgelser ved lækagerne, forklarer Thomas Kofoed Poulsen.

- Det har været et ret vildt 2022, hvor dagsordenerne til tider har ændret sig lynhurtigt, siger redaktionschef Thomas Kofoed Poulsen, som her er fotograferet i DR Bornholms studier. (Foto: © Justine Hoegh, mail@justine-hoegh.dk)

Faktisk har flere internationale medier interviewet ham i årets løb. De har interesseret sig for Bornholms centrale placering i en tid med store dagsordener på sikkerhedsområdet og sabotage på gasledninger.

- Samtidig er Bornholm også en ø, som mange danskere har et særligt forhold til fra deres ferier og lejrskoler, ligesom det er et af de steder, hvor der sker mest inden for turisme. Derfor har vi også en vigtig rolle i at dække øen på DR’s landsdækkende platforme, og noget af det, jeg har brugt min cheftid på i 2022, er, hvordan vi spiller ind i DR’s digitale nyhedsdækning på DRTV, siger Thomas Kofoed Poulsen.

Midt i det hele kom der så også et folketingsvalg, hvor DR Bornholm bød på ekstra programmer, havde lokale kandidater i huset, var med til at arrangere debatter og til sidst også dækkede valgaftenen – sammen med resten af DR Nyheder.

- Her har en af mine og kollegernes rolle været at få sparket de rigtige emner og det, der optager folk, ind i valgkampen, understreger Thomas Kofoed Poulsen.

Trykkede hænder under Folkemødet

Årets højdepunkt for redaktionen på DR Bornholm er ofte, når Folkemødet i Allinge skal dækkes, og radioudsendelserne flere dage i træk bliver sendt direkte fra havnen i byen.

- Folkemødet blev holdt kun et par dage efter, at jeg var blevet udnævnt til ny chef for DR Bornholm. Her bevilgede jeg mig selv nogle fridage i år, hvor jeg så tog ud for at opleve Folkemødet på en ny måde og trykke hænder – nu som ny chef for butikken. Det var en god anledning til at møde en masse mennesker i den nye rolle, beretter Thomas Kofoed Poulsen.

Selv tvivler den nye chef for DR Bornholm på, at nyhederne fra øen vil stå lige så meget i kø i 2023, som de har gjort i et 2022 med krig i Ukraine og usikkerhed om, hvad Ruslands næste træk måske ville være.

- Men uanset hvad er det jo godt, at vi nu har fået ansat en redaktionsleder i mit gamle job, og en af de første opgaver i 2023 bliver at sige goddag til min afløser og introducere hende til jobbet, siger Thomas Kofoed Poulsen.