DR står stærkt på tv-kvaliteten

2000 danskere har svaret på, hvordan de ser på kvaliteten af en række genrer. Samlet set er konklusionen klar: DRs tv-kanaler ligger højest på alle hovedgenrer undtagen sport.

69 procent vurderer, at en af DRs kanaler står stærkest på faktastoffet. Det inkluderer blandt andet dokumentarprogrammer, kunst og kultur samt religion og historie og således i 2017 også DRs store satsning på danmarkshistorien, hvor Lars Mikkelsen var vært i ’Historien om Danmark’ på DR1. (Foto: © Lars Bonde, Type 2)

Der er stor forskel på de danske tv-kanaler, hvis man spørger danskerne. Især på genrer som fakta, nyheder og aktualitet samt børn og unge skiller DR og til dels TV 2’s kanaler sig markant ud på kvaliteten.

Det fremgår af en undersøgelse af kvaliteten på TV, som DR har gennemført i samarbejde med analysefirmaet Epinion. I undersøgelsen er 2000 danskere blevet bedt om at vurdere hvilken tv-kanal, der har den bedste kvalitet inden for en række forskellige tv-genrer.

Konkret vurderer 69 procent, at en af DRs kanaler står stærkest på faktastoffet. Det inkluderer blandt andet dokumentarprogrammer, kunst og kultur samt religion og historie og således i 2017 også DRs store satsning på danmarkshistorien.

Der er ligeledes 69 procent, der mener, at DRs kanaler – især naturligvis børnekanalerne DR Ramasjang og DR Ultra - sender de bedste programmer til børn. Desuden er der 46 procent, der mener, at en af DRs kanaler er stærkest på programmer til unge, og DR3 er den kanal, som flest vurderer i top i den genre.

DRs mediedirektør Henriette Marienlund siger:

”Det er ikke mindst på kvaliteten, at vi skal måle public service, og vi arbejder hele tiden på at blive bedre. Derfor er jeg også glad for at se, at på helt centrale genrer som fakta, børn og unge og danske serier, oplever seerne en kvalitativ forskel på DR og de øvrige danske kanaler. Samtidig glæder jeg mig over, at DR3 er den kanal, der får flest topvurderinger på programmer til unge. Det ser jeg som tegn på, at vores satsning på originale danske programmer bærer frugt.”

DR har førertrøje på dansk fiktion

DR sendte i 2017 blandt andet de store dramaserier ’Herrens Veje’ og tredje sæson af ’Arvingerne’, og når det kommer til de danske serier, er det da også DR, der suverænt har førertrøjen. 65 procent af de adspurgte vurderer her DR højest på kvaliteten mod 28 procent for TV 2’s kanaler.

Mens der på en række områder er store forskelle i opfattelsen af kvaliteten, er der også områder, hvor især DR og TV 2 ligger mere tæt. Det gælder for eksempel på nyheder og aktualitet og inden for fiktion og underholdning. Og på sportsområdet står TV 2’s kanaler samlet set stærkest i seernes bevidsthed.

DR har i en årrække haft løbende målinger af, hvordan kvaliteten af DRs tv-kanaler opleves, men det er første gang, at DR lægger de konkrete tal frem for de enkelte kanalfamilier frem.

Målingen

Metode

  • Halvårlig internetundersøgelse med i alt ca. 2.000 interviews (1.000 pr. halvår)

  • Undersøgelsen foretages af Epinion blandt danskere over 15 år

  • Der spørges til alle tv-kanaler med en seerandel på ca. 1 %

  • Spørgsmål: ”Hvilke af de nævnte kanaler har den bedste kvalitet inden for X?”. Der er spurgt til i alt 28 undergenrer.

  • Ved børneprogrammer er spurgt familier med børn i husstanden under 18 år

  • Ved ungdomsprogrammer er spurgt under 25 eller familier med børn i husstanden under 18 år