Udviklingen har været i gang et stykke tid, og nu har mobiltelefonen overhalet den almindelige computer som danskernes foretrukne sted at gå på nettet. Det fremgår af rapporten ’Medieudviklingen 2017’, som DR Medieforskning udgiver torsdag.
I 2017 brugte 68 procent af danskerne nettet fra mobilen dagligt, mens 62 procent sætter sig til en almindelig computer og går på nettet dagligt. Det samme gør sig gældende, hvis man kigger på tidsforbrug. Målt i minutter er vi nu også længere tid på nettet fra mobilen hver dag, end vi er det fra desktoppen.
”Det er især den yngre del af befolkningen, der bruger meget tid på nettet, og de 15-29-åriges tidsforbrug på henholdsvis sociale medier, video- og lydstreaming samt spil og gaming er mere end dobbelt så stort som tidsforbruget blandt danskere over 30 år,” noterer medieforskerne Tina Skov Gretlund og Sanna Høgenhaven Byrresen fra DR Medieforskning i rapporten.
Én af årsagerne til, at net på mobilen vinder mere og mere frem, er for eksempel, at vi bruger det til helt korte sessioner. For eksempel smutter en del en tur forbi nettet, når de står i kø eller er på toilettet.
Blandt de store danske mediesites, som er med i den danske markedsmåling, er det især tv2.dk og dr.dk, der står stærkest målt på ugentlige brugere, mens bt.dk har flest sidevisninger. Knap to millioner danskere benytter TV 2’s og DRs hjemmesider hver uge, mens bt.dk - som det tredjestørste site - har omkring 1,5 millioner ugentlige brugere.
Syv procent betaler for nyheder
Mens flere er parate til at betale for medieindhold inden for tv- og videostreaming, er det til gengæld fortsat begrænset, hvor mange, der griber til lommerne og betaler for nyheder på internettet.
”I 2017 betalte syv procent af danskerne for nyheder på internettet mod seks procent i 2016. Kampen om brugerne udspiller sig således på en global bane, og det danske mediemarked er stærkt påvirket af og afhængigt af globale giganter så som Facebook, Google, Netflix og Apple,” noterer Tina Skov Gretlund og Sanna Høgenhaven Byrresen i ’Medieudviklingen 2017’.
I november begyndte den officielle danske netmarkedsmåling, Dansk Online Index, at inkludere brug af de danske websites i Facebooks egen app. Med den nye målemetode har det vist sig, at mange af de brugere, der kommer fra mediernes Facebook-sider, ellers ikke besøger de respektive mediesites. De største mediesites stiger med andre ord markant med offentliggørelsen.
”Mediernes tilstedeværelse på Facebook tilfører altså ikke kun klik til mediernes egne sider, men også mulighed for at få nye brugere ind, som medierne ellers ikke har fat i – udover at de naturligvis gør Facebook endnu mere attraktive for brugerne. Udover at få klik er der altså her endnu et argument for at være på Facebook med sit medieindhold,” skriver Tina Skov Gretlund og Sanna Høgenhaven Byrresen i ’Medieudviklingen 2017’.
De tilføjer, at det især er den yngre del af befolkningen, der kommer ind på mediesites via Facebook, ligesom det i højere grad er kvinder end mænd.
”Unge og kvinder bruger sociale medier mere, så det er en naturlig konsekvens af deres adfærd, at de er overrepræsenterede,” siger de to medieforskere.
Hele rapporten ’Medieudviklingen 2017’ kan ses på dr.dk/medieforskning