’Spare- og udviklingsplanen er den mest omfattende opgave, jeg nogen sinde har haft’

Hvordan var arbejdsåret 2018? Det har dr.dk/omdr talt med fem DR-medarbejdere med vidt forskellige funktioner om. For DR’s generaldirektør kom spare- og udviklingsplanen for DR til at fylde det meste.

Arbejdet med at lave en spare- og udviklingsplan tog det meste af arbejdsåret for DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn. Hun deltog dog også i debatter på Folkemødet på Bornholm, hvor billedet her stammer. (Foto: © Anders Beier, © Anders Beier - all rights reserved)

2018 bød på mange skelsættende datoer for DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn, men den 16. marts glemmer hun ikke sådan lige. Da blev der i Finansministeriet lavet en aftale om DR. Regeringen og DF havde indgået forlig om at afskaffe medielicensen, og om at DR skal have 20 procent færre kroner tilført over de næste fem år.

For Maria Rørbye Rønn betød udmeldingen, at arbejdet med at lave en spare- og udviklingsplan for DR kom til at fylde stort set alt i 2018.

- Hvad ingen vidste den 16. marts, var, at der ville gå seks måneder, inden politikerne var helt færdige. I direktionen gik vi sideløbende i gang med at lave en plan, men vi kunne ikke lave den færdig, før DR og Kulturministeriet havde indgået en public service-kontrakt. Så i seks måneder vidste DR’s medarbejdere, at der ville komme besparelser på 20 procent – uden at vide, hvad der skulle ske. At der skulle gå så lang tid, var med til at gøre det ekstra tungt, siger Maria Rørbye Rønn.

Besluttede sig for to faser

Generaldirektøren og resten af DR’s direktion arbejdede med planen hen over foråret og sommeren med de sjældent mange solskinstimer.

- Vi startede med nogle overordnede diskussioner om beløb og faser. Vi besluttede ret hurtigt, at vi ville tage ændringerne i to faser i stedet for at tage dem drypvist hvert år, og så ville vi gerne gennemføre første fase hurtigst muligt. Heldigvis var der opbakning til det på de dialogmøder og møder med DR’s faglige organisationer, som vi holdt undervejs, beretter Maria Rørbye Rønn.

Da det stod klart, at DR skulle være mindre, var hun meget optaget af, at det blev en spare- og udviklingsplan – og ikke en ren spareplan, som hun, direktionen og bestyrelsen kom med.

- Når man står med en brændende platform i den størrelsesorden med besparelser, der er massive, er det utroligt vigtigt at prøve at finde ud af, hvordan man kan bruge en meget kritisk situation til en forandring, der også peger fremad, og det var sådan, vi gik til opgaven. Samtidig er der gang i en medieudvikling, som går stærkt, og hvor der både er hård, international konkurrence og et medieforbrug, der forandrer sig. Derfor gik vores arbejde i høj grad ud på at sætte ord på, hvor DR kan noget unikt og særligt og se på den fremtidige rolle, vi gerne vil spille, forklarer hun.

Har handlet om balancer

Når Maria Rørbye Rønn ser tilbage på 2018, har hendes og direktionens arbejde handlet meget om balancer.

Hvordan skal balancen være mellem, hvad DR sender på flow og digitalt? Hvordan skal balancen være mellem henholdsvis DR’s brede og specialiserede tilbud? Hvordan skal den geografiske balance være? Hvordan skal den være mellem administration og indholdsproduktion i DR, og hvordan skal den for eksempel være mellem nyheder, kultur, børn og unge-stoffet og alt det andet?

Spare- og udviklingsplanen, som Maria Rørbye Rønn præsenterede den 18. september, betyder, at DR fremover vil bruge færre kræfter på flow-indhold for til gengæld at kunne prioritere det digitale indhold. Seks flow-tv-kanaler bliver til tre fra 2020 med DRTV og DR1 som hovedindgange, mens DR3 og DR Ultra fra næste år bliver rene digitale universer. På radioområdet går DR fra otte til fem radiokanaler fra næste år, ligesom der bliver øget fokus på streaming og podcast.

- DR tager et digitalt kvantespring, og vi tager det hurtigere, end vi ellers ville have gjort, hvis DR ikke havde skullet spare. Vi har sparet mere på flow – også mere end det måske var nødvendigt ud fra en rent økonomisk betragtning for at frigøre ressourcer. I dag er DR god til at lave DR3-indhold, dokumentarer og drama, som fungerer godt til streaming. Med den nye plan skal vi også have mange andre områder udviklet, så vi kan sikre, at DR også er innovativ og har mod fremadrettet. Hvis vi kun havde haft en spareplan, hvor der kun skulle skæres ned, havde det ikke været til at holde ud,” mener Maria Rørbye Rønn.

To håndfulde vidste noget

Gennem en stor del af året har generaldirektøren måttet gå rundt og være mere hemmelighedsfuld, end hun normalt er. Når man spørger Maria Rørbye Rønn, hvor mange DR-medarbejdere, der var med i arbejdet med planen undervejs, lyder svaret: ”Cirka to håndfulde”. Senere kom så bestyrelsens 11 medlemmer med.

- Det var en stor og svær opgave i sig selv, men at den så også vedrørte så manges fremtid, gjorde det til en alvorlig og vanskelig sag. Man kan ikke gøre det til en bred diskussion, hvad der skal lukkes, eller hvordan en organisation skal være, siger Maria Rørbye Rønn.

Maria Rørbye Rønn i gang med at præsentere spare- og udviklingsplanen den 18. september 2018. Foto: Bjarne Bergius Hermansen.

Hun var aldrig i tvivl om, at når DR generelt skulle være mindre, skulle ledelsen det også, hvilket har betydet, at hun også selv undervejs har måttet sige farvel til nogle af dem, hun har arbejdet tæt sammen med i en årrække.

- Spare- og udviklingsplanen er nok den mest omfattende opgave, jeg nogen sinde har haft. Da vi arbejdede med den store kanalomlægning i 2012 og med planen om DR i hele Danmark var det også et stort arbejde. Men kombinationen denne gang af at skulle skære og samtidig lykkes i en medieverden, der udvikler sig hurtigt, har været en kæmpe opgave, siger generaldirektøren.

Det hele er dog gledet lidt bedre, fordi ’bestyrelsen stod sammen i en situation, hvor Folketinget var splittet om DR-besparelserne’, og fordi samarbejdet med de faglige organisationer har gjort en stor forskel med at få det hele til at gå op, siger Maria Rørbye Rønn.

En mærkelig blandet dag

Den 18. september var generaldirektøren og direktionen klar til at melde ud på medarbejdermøder og til at sende en pressemeddelelse ud med overskriften ’Omfattende forandringer i DR’.

- Det var en mærkelig blandet dag. Det var en svær dag, fordi jeg sådan set fortalte medarbejderne, hvad der lukker, og hvor store besparelserne blev. Det var svært og hårdt. Samtidig tror jeg, at hele DR havde et behov for at komme videre. Det at gå i uvished er forfærdeligt, og på den måde var det godt at kunne give en afklaring, siger Maria Rørbye Rønn, der tilføjer:

- Jeg havde selv ro i maven den dag, for jeg syntes, der var lavet et grundigt arbejde. Selv om det ikke var en god besked for alle, var det en god plan, som jeg kunne stå på mål for. Jeg vidste godt, at det ville være ekstra hårdt for DR Sporten, og at de måske ville være endnu mere frustrerede end resten af huset. Derfor prioriterede jeg også at komme til Aarhus samme dag, og at komme til Aalborg og DR’s øvrige distrikter hurtigst muligt derefter. Man kan alligevel sætte flere ord på, når man møder folk ansigt til ansigt, end man kan på et stormøde.

Har lært meget af processen

Selv synes Maria Rørbye Rønn, at hun har lært vanvittigt meget at stå i spidsen for DR i den svære politiske situation, hvor hun og den øvrige ledelse samtidig har skullet motivere DR’s medarbejdere. Og hun vil gerne sige tak og rose de ansatte for, hvor meget, de har fået fra hånden i 2018 - trods de svære betingelser.

På mange måder håber Maria Rørbye Rønn, at årsskiftet 2018-2019 også trækker en streg i sandet. Hvor 2018 var én lang venten på en politisk aftale, håber hun, at alle vil være med til at føre den nye plan godt ud i livet i 2019 og årene derefter. Og så er hun godt klar over, at nogle af brugernes reaktioner vil komme med forsinkelse, fordi de først oplever kanal- og programlukninger, efterhånden som de bliver ført ud i livet.

- Jeg har forhåbninger om, at der også fremover vil stå et stærkt og modigt DR, som godt nok samtidig er mindre - men stadig tydeligt, markant og modigt, siger Maria Rørbye Rønn.

Hvis man fraregner spare- og udviklingsplanen, har der været utroligt meget at glæde sig over i 2018, mener generaldirektøren.

- DR har fået over 100 priser, vi har været modige med dramaserier som ’Liberty’, ’Doggystyle’ og ’Herrens Veje’, sat dagsordenen med et svært emne som udbytteskat med ’Mændene, der plyndrede Europa’, haft kor og orkestre i verdensklasse, skabt mange interessante podcasts, og man kunne blive ved. Hvem ellers laver for eksempel 12 timers maratonsang fra Højskolesangbogen? Det har været utroligt flot, siger Maria Rørbye Rønn.