DRs ambitioner for den kommende medieforligsperiode

DR står klar til at spille en aktiv og central rolle i et sikre dansk indhold til alle også i fremtiden og fremlægger her en række ambitioner for indhold og tjenester i de kommende år.

I Danmark er vi så heldige at have aviser, radio, tv og indholdsproducenter, der leverer indhold af meget høj kvalitet, som er med til at understøtte vores demokrati, vores kultur og relationerne imellem os. Men måske er vi blevet så forvænte med den høje kvalitet, at vi tager den for givet.

Med den globale medieudvikling er dansk indhold mere presset end nogensinde, og vi har som samfund al mulig grund til at være opmærksom på, hvor meget det kræver, hvis der også i fremtiden skal være godt, dansk indhold til alle.

(Foto: © DR Ung)

De store, internationale spillere har givet os masser af nye muligheder for at interagere, debattere og bruge medier på en helt anderledes måde end tidligere. Men Google, Facebook, Netflix og de andre teknologi-giganter har helt forståeligt ikke et dansk fokus, og hos disse giganter er danskerne numre i en algoritme og ikke mere interessante end 5,7 millioner ud af klodens 7,6 milliarder mennesker.

Noget af det, som alle danskere i dag sætter så stor pris på – det danske indhold – kan derfor meget hurtigt blive truet. Jo mere de internationale tjenester fylder i danskernes liv, jo mere tid bruger befolkningen på udenlandsk indhold, og jo større er behovet for, at andre trækker i den anden retning. Det vil sige at sørge for, at der er dansk indhold til alle befolkningsgrupper – også i en stærkt forandret fremtid.

I et lille land er kvalitetsindhold på eget sprog ingen selvfølge. Det kræver investeringer i et stærkt og mangfoldigt mediemarked. Og det kræver – ikke mindst i en tid med store internationale spillere – at der er institutioner, som er store nok til at sikre, at befolkningen finder og bruger det danske indhold.

(Foto: © Agnete Schlichtkrull)

DR har siden 1925 spillet en central og aktiv rolle i forhold til at sikre dansk kvalitetsindhold til alle grupper i samfundet. DR er klar til at være garant for, at der også om fem, ti og femten år bliver lavet dansk kvalitetsindhold, som bruges af hele befolkningen.

Både DRs indhold og DRs organisation har løbende forandret sig og kommer også til at gøre det i fremtiden. Et ofte drøftet emne i den forbindelse er DRs størrelse. DR hverken er eller skal være så stor, at der ikke er plads til andre aktører i mediemarkedet. Men størrelsen er ikke ligegyldig. DR skal være stor nok. En vis størrelse er afgørende, hvis danskerne skal have muligheden for at finde indhold og hinanden på kryds og tværs af samfundet.

Men DR er til for alle og ejet af alle, og fremover vil vi skrue endnu mere op for dialog og samarbejde med verden omkring os, så vi sammen kan fastholde et stærkt og mangfoldigt medie- og kulturliv i Danmark.

Derfor vil DR i den kommende medieforligsperiode:

Det forudsætter, at DR i den kommende medieaftale videreføres som en stærk og synlig, uafhængig public service-institution med volumen og økonomi til at skabe gennemslagskraft i forhold til de internationale aktører, og med ret og pligt til at:

  • Tilbyde et mangfoldigt og alsidigt dansk kvalitetsindhold på tværs af genrer til alle grupper i samfundet.

  • Give hele befolkningen fri og lige adgang til indhold på de platforme, hvor befolkningen er til stede, herunder i form af længere liggetider på DR TV.

  • Fastholde og forstærke en stærk redaktionel regional tilstedeværelse.

  • Være skaber og formidler af dansk kunst og kultur, herunder i form af fastholdelse af et levende musiktilbud og DR Koncerthuset som en del af DRs virksomhed.

  • Lukke tv-kanaler på almindeligt tv, når kun ganske få i kanalens målgruppe alene bruger kanalens indhold på almindeligt tv, og i stedet alene tilbyde indholdet på DRs streamingtjeneste, DR TV.

Henrik Sabroe og Saga Norén vender tilbage i DR1s søndagsdramaserie 'Broen IIII'. (Foto: © CARL SUNDBERG, Type 2)