DRs historie 2001-2005

  • I maj 2001 er DR vært ved det Europæiske Melodi Grand Prix, som bliver et gigantisk tv-show i Parken i København. (Foto: DR)
  • I november 2002 vinder DR i USA en international Emmy-pris for dramaserien ’Rejseholdet’. (Foto: Ulla Voigt © DR)
  • Dramaserien ’Krøniken’ har premiere i 2004, og med næsten 2,7 millioner seere sætter den ny seerrekord, som stadig ikke er slået. (Foto: Mike Kollöffel- DR © Type 1)
  • DR var vært, da Det Europæiske Melodi Grand Prix fejrede sin 50 års fødselsdag i 2005. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • DR gjorde meget ud af at fejre H. C. Andersens 200 års fødselsdag i 2005 – blandt andet ved at sende H. C. Andersen-showet fra Parken. . (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
1 / 5

2001

DR Radio vinder udbudskonkurrencen om fjerde landsdækkende FM-kanal, som skal være en kanal for klassisk musik og andre kulturprogrammer, og fra 1. september har DR Radio et fuldt udbygget firekanal-system.

DR TV er vært ved det Europæiske Melodi Grand Prix, som bliver et gigantisk tv-show i Parken i København.

Den 2. oktober fejrer DR TV sine første 50 år på skærmen, og en måned efter har DR premiere på morgen-tv fra kl. 6.30.

2002

Koncertbygningen i DR Byen i Ørestad skal i sin største sal have plads til 1600 gæster, og den franske arkitekt Jean Nouvel vinder opgaven med et imponerende projekt. Den 11. juni er DR klar til at tage ”første spadestik” på selve byggeriet af DR Byen.

De to regeringspartier og Dansk Folkeparti indgår en ny medieaftale frem til 2007, som bl.a. pålægger DR at øge støtten til danske film og at udlægge en større del af sine programmer til eksterne producenter.

Den 10. oktober åbner DR Radio det digitale sendenet, som fra starten byder på otte temakanaler, der kan høres på de nye DAB-radioer.

I november vinder DR TV i USA en international Emmy-pris for dramaserien ’Rejseholdet’.

2003

DR TV inviterer alle seere over 15 år til at tilmelde sig det nye DR/Panelet under dr.dk for at deltage i bedømmelsen af udvalgte tv-programmer.

DR Radio når sin højeste markedsandel i fem år og føler sig godt forberedt til konkurrencen med to nye radiokanaler, heriblandt den landsdækkende Sky Radio.

Alle TV-avisens udsendelser samt sportsnyhederne produceres digitalt og uden bånd fra 29. oktober.

DR TV er vært for EBUs første europæiske Melodi Grand Prix for børn, Junior MGP, som sendes fra Forum i København.

For andet år i træk vinder DR TV en international Emmy for bedste dramaserie, denne gang ’Nikolaj og Julie’.

2004

DR TVs nye danske dramaserie ’Krøniken’ bliver med op til 2,7 mio. seere pr. afsnit det mest sete tv-program siden de daglige seermålingers start i 1992.

En målrettet licenskampagne får over 75.000 sortseere til at tilmelde sig.

Kronprins Frederiks bryllup får 14. maj danskerne til i gennemsnit at sidde ved skærmen i næsten seks timer.

Trods konkurrence fra nye kommercielle radiokanaler er P4 og P3 stadig landets to mest aflyttede radiokanaler.

I forbindelse med fodbold-EM lancerer DR endnu en ny temakanal på den digitale DAB-radio, DR Sport, og inden årets udgang kan DAB-lytterne og netbrugerne vælge mellem 17 forskellige radiokanaler fra DR.

På den danske net-hitliste bliver hjemmesiden dr.dk for første gang landets mest besøgte netsted.

DR åbner sin nye mobilportal, som giver en ny og nem adgang til nyheder, sport, spil m.m.

DRs bestyrelse beslutter, at DR skal have en lytter- og seer-redaktør, som skal behandle klagesager og andre kritiske henvendelser til DR.

Fra efteråret begynder DR2 at transmittere direkte fra Folketinget på alle mødedage fra kl. 9.

Efter gensidig aftale med DRs bestyrelse fratræder generaldirektør Christian S. Nissen i oktober efter godt 10 år på posten, og programdirektør Lars Vesterløkke konstitueres som ny generaldirektør. Efterfølgende vælger Jørgen Kleener at fratræde som formand for DRs bestyrelse efter knap to år på posten, og kulturministeren udpeger koncernchef Mogens Munk-Rasmussen, Nykredit, som ny formand for bestyrelsen.

Året slutter med en ny rekord, idet DR i årets løb har modtaget i alt 136 danske og internationale kvalitetspriser. Det hidtidige rekordår for DR var 2002 med i alt 121 priser.

2005

Tv-indsamling: DR og TV 2 arrangerer i samarbejde med fem nødhjælpsorganisationer en fællesindsamling efter flodbølge-katastrofen i Sydøstasien i julen 2004, og på få uger skænker danskerne i alt 286 mio. kr. til nødhjælp og genopbygning.

Ny DR-general: DRs bestyrelse ansætter adm. direktør Kenneth Plummer fra Nordisk Film som ny generaldirektør i DR, og han melder ud, at DR stadig skal give danskerne kritisk journalistik, ligesom han tror på det meget brede public service-begreb, hvor et af succeskriterierne er at have mange seere til eksempelvis nyhedsudsendelser.

Radioen bliver 80 år og bærbar: DR markerer 80-året for oprettelsen af Statsradiofonien i 1925, bl.a. med etablering af sit fjerde orkester, DRs Ungdomsensemble. P4 og P3 er stadig landets mest lyttede radiokanaler, og i 80-året for radioens start lancerer DR ”bærbare radioprogrammer”, også kaldet podcasting, hvor lytterne via pc downloader deres yndlingsprogrammer til mp3-afspillere, så de kan medbringes overalt.

Eventyr-show: Den 200-årige eventyrdigter H.C. Andersen bliver året igennem hyldet af DR i både radio, tv og på nettet, bl.a. med film, dokumentarer og et internationalt gallashow i Parken i København, som tv-transmitteres i en række lande, men som efterfølgende udløser kritik af jubilæumskomiteen for et eventyrligt stort honorar til en enkelt af de medvirkende, sangerinden Tina Turner.

DR Byen synlig: DRs nye fremtid i Ørestad tegner sig nu stærkt synligt i landskabet. I april er entreprenørerne i DR Byen klar til at aflevere det første af de i alt fire byggeafsnit, som tilsammen skal rumme det nye radio/tv-hus og det store koncerthus, og i juni er der rejsegilde på andet byggeafsnit, inden det første hold medarbejdere flytter ind i november.

TV-Aviser i 40 år: TV-Avisen markerer 40-året for sin start i 1965, og det foregår bl.a. med en stribe åbent hus-arrangementer, med en konkurrence for alle landets 9. klasser og med en historisk jubilæumskavalkade.

DR-show til 31 lande: DR bringer en aften i oktober København i centrum for hele Europa, da DR TV i samarbejde med EBU er vært og arrrangør af jubilæumsshowet ’Congratulations’ i anledning af 50-året for Eurovisionens Melodi Grand Prix. Showet sendes direkte i 31 lande, og svenske Abbas ’Waterloo’ fra 1974 kåres som den ultimative vindermelodi for de fem Grand Prix-årtier.

DR vinder sin tredje Emmy: For tredje gang i løbet af kun fire år vender DRs TV Drama-afdeling sidst i november hjem fra den amerikanske tv-branches årlige internationale Emmy-fest med førsteprisen for årets ’bedste udenlandske dramaserie’, denne gang krimiserien ’Ørnen’, og Danmark vinder tilmed også en Emmy-pris for ’bedste miniserie’, nemlig Nordisk Films DR-serie ’Unge Andersen’.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter