DRs historie 2006-2010

  • I løbet af 2006 rykker hovedparten af medarbejderne i både TV-Byen og Radiohuset ind i den nye DR Byen i Ørestad. Luftfotoet her er fra juli 2006. (Foto: Dragør Luftfoto © Type 1)
  • Der var kongelige gæster, da Koncerthuset blev indviet officielt i januar 2009. (Foto: Jacob Boserup © Type 1)
  • Alle DRs kor og orkestre – også DR Spirekoret – var med, da Koncerthuset åbnede i januar 2009. (Foto: Jacob Boserup © Type 1)
  • ’Showtime’ var det absolut første program, der blev sendt fra den nye DR Byen allerede i efteråret 2005. Politikeren Jens Rohde vandt sangkonkurrencen. Foto: Bjarne Bergius Hermansen.
  • ’Bonderøven’ er populær på DR2 og flytter siden til DR1. I 2010 får programmet prisen for at være ’Bedste public service-tv-format’ på europæisk plan. Foto: Peter Wath.
1 / 5

2006

Flytteår: 2006 bliver det store flytteår for DR. I løbet af året rykker hovedparten af medarbejderne i både TV-Byen og Radiohuset ind i den nye DR Byen i Ørestad. DRs koncertensembler må dog vente med at flytte, fordi DR Byens store koncerthus som den sidste og mest komplicerede del af byggeriet først kan stå klar i 2008. Og TV Drama har fortsat brug for lokaler i TV-Byen for at kunne opretholde den store produktion af dansk tv-dramatik.

Tv og radio fra DR Byen: Den første tv-udsendelse, der sendes direkte fra DR Byen, bliver ’Showtime’ med Camilla Ottesen og Jarl Friis-Mikkelsen som værter, og det sker 3. februar. Herefter flytter flere og flere af DRs tv-programmer ind i de nye studier, og fra foråret sendes også direkte radio fra DR Byen - med ’P1 Eftermiddag’ som allerførste program 22. maj.

Podcast DR: Fra 10. februar begynder også DR TV at podcaste, og dermed kan danskerne downloade en række tv-programmer og selv vælge, hvor og hvornår man vil se dem, blot man har en computer eller en bærbar videoafspiller. Samme mulighed eksisterer på DR Radio, hvor der alene i maj måned bliver hentet omkring en halv million programmer og musiknumre til computer og mp3-afspiller.

Digi-Tv og DR2 til alle: Kulturminister Brian Mikkelsen åbner 31. marts det nye jordbaserede, digitale tv-sendenet, og først og fremmest betyder det, at DR2-kanalen nu 10 år efter starten kan modtages overalt i Danmark. Det nye sendenet giver også bedre lyd- og billedkvalitet, og i løbet af få år ventes nettet at blive udbygget med op til 30 digitale kanaler.

Se DR TV på nettet: 10 år efter starten er dr.dk stadig det mest besøgte danske indholdssite, og 1. juni er der premiere på ’dr.dk tv’ - den nye tv-kanal på nettet. Dermed er der etableret en samlet indgang til DRs net-tv, hvor det fire uger frem altid er muligt at se alle de programmer og programserier, som DR sender og selv har produceret eller har rettighederne til.

Ny medieaftale: Regeringen indgår 6. juni et bredt medieforlig, og den nye medieaftale for 2007-2010 betyder, at DR skal videreudvikles som Danmarks førende udbyder af public service, at DR på det digitale tv-net skal etablere en kombineret børne- og historiekanal, og at der fra 2007 indføres en ny medielicens, så alle husstande skal betale for at se tv eller høre radio, også når det sker via computer mv.

Radioaviser i 80 år: DRs radiokanaler har trods øget konkurrence stadig to tredjedele af den danske befolkning som daglige lyttere, salget af DAB-radioer sætter ny rekord (60.000 apparater i første halvdel af 2006), og 1. august fejrer Danmarks ældste eksisterende program, Radioavisen, 80 års fødselsdag.

Nyheder i nyt format: TV Avisen og Radioavisen flytter til DR Byen, hvorfra de begynder at sende hhv. 19. november og 25. november. Samtidig får TV Avisen nyt design og overgår til det brede 16:9-format, som langt hovedparten af DRs programmer nu sendes i - til glæde for det stærkt stigende antal husstande, der anskaffer fladskærm-tv.

DR Byen bliver dyrere: DRs bestyrelse må ved udgangen af 2006 konstatere, at opførelsen af DR Byen i Ørestad bliver omkring 25 pct. dyrere end oprindeligt beregnet i 1999. Siden byggeriets start i 2002 har der været så store budgetoverskridelser, at det samlede byggebudget må forhøjes til ca. 4 mia. kr. Fordyrelserne af byggeriet knytter sig især til den sidste etape, det store koncerthus.

’Matador’ som musical: ’Tv-serien ’Matador’ er med på den nye danske kulturkanon over de 12 mest uomgængelige danske filmværker, ligesom børneserien ’Kaj og Andrea’ er med på den særlige børnekanon. Og inden året er omme, beslutter DR Radiounderholdningsorkestret for første gang at producere en musical, nemlig en musikalsk opsætning af ’Matador’ med premiere i Operaen i København 10. juni 2007.

2007

Fra ni til 11 DR-regioner: DR åbner fra nytår P4 Esbjerg og P4 Nordvestsjælland med redaktioner i hhv. Esbjerg og Holbæk, og DR udvider dermed fra ni til 11 regionale nyhedstilbud, som dagligt dækker hele landet med radio- og netnyheder. Samtidig fremrykker P4 dagens første regionale nyheder til kl. 5.30.

Danskerne hører DAB: 721.000 danske husstande har nu en digital DAB-radio - mere end en fordobling i det seneste år - og blandt de mest populære DR-kanaler på DAB er DR Boogie, DR Rock og DR Klassisk.

Mange firmaer betaler ikke licens: Det viser sig, at der i hele landet er omkring 140.000 private firmaer og ca. 3.380 offentlige institutioner, som ikke betaler den nye medielicens. Det nye er, at virksomheder og institutioner kun skal betale én licens for hver adresse, de er placeret på. DRs licenskontor beslutter derfor at udsende ca. 143.000 breve for endnu engang at informere om den såkaldte erhvervslicens, som i 2007 er på 755 kroner om året.

Ny slutregning for DR Byen: Efter en grundig gennemgang af byggeøkonomien for DR Byen skønnes byggeomkostningerne ifølge en ny slutprognose i februar at stige med yderligere 700 millioner kr. til i alt 4,7 milliarder kr. Samtidig står det også klart, at det store koncerthus, som tegner sig for hovedparten af budgetoverskridelsen, først kan åbnes for publikum i begyndelsen af 2009.

Spareplan og afskedigelser: DRs ledelse må som følge af det forværrede byggebudget for DR Byen fremlægge en spareplan, der indebærer nedlæggelse af i alt 521 stillinger, og det resulterer i en række fratrædelsesordninger samt afskedigelse af 150 medarbejdere. Desuden aftaler kulturministeren og partierne bag medieaftalen, at der skal laves en uvildig revisionsundersøgelse af DR Byens økonomi, herunder om der kan placeres et ansvar for budgetoverskridelserne på byggeriet.

52 millioner kroner til Afrika: I en hel uge sætter DR alle sejl til både i radio og på tv for at få hele landet til at støtte årets ’Danmarks Indsamling’, hvor syv hjælpeorganisationer samler penge ind til Afrikas kamp mod HIV og Aids. Det hele kulminerer med et stort indsamlingsshow på DR1, og danskerne skænker i ugens løb i alt 52 millioner kr. til Afrika.

DR får endnu en nyhedskanal: Fra juni styrker DR nyhedsområdet med DR Update, som er en døgnåben tv-nyhedskanal med egne værter og indslag. Den sendes på internettet og via satellit og får i startåret ca. 80.000 ugentlige brugere. DR udvider også sine mange on demand-tilbud på nettet, bl.a. ved at etablere en samlet indgang til alt tv-indhold på nettet via www.dr.dk tv, og det tiltrækker ca. 148.000 ugentlige brugere.

Bedste tv-folketingsvalg: Folketingsvalget i november appellerer så meget til seerne, at DR1 oplever den mest sete afslutningsdebat i seertal-målingernes historie. Lidt over 1.4 millioner seere følger de ni partilederes tv-dyst to dage før valget. For tredje folketingsvalg i træk oplever DR1 også seerfremgang på selve valgaftenen.

Hvem myrdede Nanna?: Efter at danskerne søndag efter søndag både forår og efterår havde fulgt den danske krimi-serie ’Forbrydelsen’, der for en stor del foregår på Københavns Rådhus, kommer afgørelsens time en søndag sidst i november. Og 2,1 million seere (eller næsten 76,6 pct. af alle, der har fjernsynet tændt) ser denne aften seriens sidste afsnit, hvor de endelig får svaret på, hvem der myrdede den unge Nanna Birk Larsen. Årets mest sete tv-program er dog sidste afsnit af dramaserien ’Krøniken’, som trækker 2,4 mio. seere, da det bliver sendt på årets første dag.

Næststørste antal priser til DR: DR kan ved årets slutning glæde sig over stadig at være landets mest prisbelønnede medie- og kulturinstitution. I alt 149 danske og udenlandske førstepriser er i årets løb tildelt programmer, medarbejdere og medvirkende, kun overgået af rekordåret 2005 med i alt 151 priser. I alt 53 af priserne i 2007 går til DR TV, 37 til DR Radio og 54 til co-produktioner og film, som DR har ydet økonomisk støtte til.

2008

Mere DR Udland: DR 2 har premiere på et nyt udlandsprogram, ’DR 2 Udland’, med en halv times daglig dækning af de vigtigste internationale begivenheder (8/1).

Musikdirektør i DR: DRs tidligere radiodirektør Leif Lønsmann udnævnes som øverste chef for DRs nye koncerthus og for hele DRs musikvirksomhed (22/1).

Landsdækkende DAB-radio: Det danske sendenet for digital radio dækker nu stort set hele landet, og mere end hver tredje dansk familie har anskaffet en DAB-radio, som giver adgang til en række DR-kanaler døgnet rundt (11/2).

Ny P4-rekord: For første gang er landets mest aflyttede radiokanal, P4, nået op på 3 millioner ugentlige lyttere, efterfulgt af P3 med 2,3 millioner lyttere. Den tredjemest lyttede DR-kanal er P1 med 736.000 lyttere (13/2).

Succes med ’X Factor’: Seere i hele landet er med til at kåre Danmarks bedste amatørsangere i den nye programserie ’X Factor’, som er DRs mest sete fredagsunderholdning i de 16 år, hvor der har været elektroniske seermålinger (26/2).

Bedre sprog: DRs bestyrelse godkender en sprogplan, og der ansættes en sprogkonsulent, som skal igangsætte en række aktiviteter for at styrke både det talte og skrevne sprog i DR (5/3).

Den danske Tv-Oscar: For ottende år i træk vinder DR TV den største danske dokumentarpris, Billed-Bladets Tv-Oscar, og årets vinderprogram ’Stem på mig’ fra serien ’Why Democracy’ skildrer en barsk elevafstemning i en kinesisk 3. klasse (7/3).

’Matador’ i alle hjem: Næsten alle danske familier må efterhånden være ejere af tv-serien ’Matador’, enten på video eller dvd. Salget af serien, der er blevet kåret som en del af den danske kulturarv, har nu passeret 2 millioner dvd-eksemplarer (14/5).

Sangens År: DR går i spidsen for en landsomfattende markering af ’Sangens År’, som i årets løb vil omfatte ca. 3.300 aktiviteter på landets skoler, på koncertscener og i kirker samt i radio og tv. Og der indføres ugentlig morgensang for alle medarbejdere i DR (23/5).

Genoplev DR på nettet: En ny aftale med rettighedshaverne har gjort det muligt for DR at udlægge tusindvis af klip fra tv og radio på internet-siden dr.dk/bonanza, og det populære netsted (som i løbet af 2008 får næsten 12 millioner besøg) bliver prisbelønnet af Foreningen af Danske Interaktive Medier (12/6).

Byggekritik i DR: Opførelsen af DR Byen viste i 2007 en samlet budgetoverskridelse på 1,7 mia. kr., og en revisionsrapport om DR-bestyrelsens håndtering af det store DR-byggeri medfører, at DR-formand Mogens Munk-Rasmussen samt tre bestyrelsesmedlemmer udtræder af bestyrelsen (20/6).

Radiohus bliver musikhus: Det gamle Radiohus på Frederiksberg, indviet i september 1945, overdrages 1. august til Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, selv om DR året ud fortsat låner koncertsalen til bl.a. torsdagskoncerterne. Det nye koncerthus i DR Byen tages gradvis i brug, og DR Underholdningsorkestret har sin første koncert i DR Byen 30. august (1/8).

Prisregn til DR TV: Ved årets danske tv-festival vinder DR 12 af de i alt 19 priser, bl.a. for tv-serien ’Forbrydelsen’, for underholdningsserien ’X Factor’ og for tv-dokumentaren ’Fra Thailand til Thy’ (15/8).

Otto Leisner mindes: En af dansk fjernsyns pionerer og en af de mest populære tv-værter gennem tiderne, Otto Leisner, afgår ved døden, og det markeres med et mindeprogram, hvor der vises klip fra en række Leisner-programmer, bl.a. ’Pladeparaden’, ’Fup eller Fakta’ og ’Hopla’ (18/8).

Bedste radioprogrammer: Ved årets danske radiofestival Radiodays løber DR med fem af priserne, bl.a. for P3-programmerne ’De Sorte Spejdere’, ’Go’ Morgen P3’ og ’Sport på 3’eren’ (27/9).

Ny formand for DR: Den tidligere chef for Det Kgl. Teater, Michael Christiansen, udpeges af kulturministeren som ny formand for DRs bestyrelse (4/10).

Flere kvindelige ledere: Kvinde-netværket K2 overrækker generaldirektør Kenneth Plummer sin årlige pris, fordi DR satser på at få flere kvindelige ledere og nu er nået op på at have kvinder på 37 pct. af chefposterne i DR (9/10).

Årets tv-serie: Næsten 2 millioner danskere sidder klar ved skærmen, da DR sender det 20. og allersidste afsnit af tv-serien ’Sommer’, der følger en lægefamilie i tre generationer, og serien er så populær, at den i 2009 fortsætter som radioserie (1/12).

DR sender filmfest til 40 lande: Danmark er vært for årets europæiske filmfest, European Film Awards, som tv-transmitteres direkte på DR2 fra Forum i København, og som kan følges af seere i ca. 40 lande (6/12).

Pigekor-sang i 70 år: DR Pigekoret har 70 års jubilæum, og det fejres med en udvidet julekoncert, hvor næsten 200 tidligere pigekor-medlemmer også deltager. Desuden sender tv fire udsendelser, som skildrer pigernes travle hverdag i det populære kor (13/12).

2009

DRs koncerthus åbner: Med deltagelse af den kongelige familie og Folketinget åbner den fjerde og sidste del af DR Byen, DR Koncerthuset, den 17. januar, og samtlige DRs fire orkestre og seks kor deltager i åbningsfesten. Den største af husets fire koncertsale kan rumme 1.800 gæster, men gallakoncerten bliver også oplevet direkte rundt i landet af over 1,9 millioner danskere på tv, og omkring 1 million mennesker følger åbningen via radio eller på nettet.

Niende danske Tv-Oscar: For niende år i træk vinder DR i marts den største danske tv-dokumentarpris, Billed-Bladets Tv-Oscar. Det er DR1-programmet ’CIA’s danske forbindelse’, som løber med prisen, blandt andet for afsløringer om, at CIA i flere år hemmeligt har benyttet dansk luftrum og Grønland som mellemlandingsplads for fly med terrormistænkte fanger.

Ny sprogindsats: Efter ansættelsen af en sprogredaktør får DR en ny sprogpolitik, som medfører, at der blandt medarbejderne udnævnes en række sprogambassadører, som vil arrangere kurser og efterkritik i de programproducerende afdelinger. Der oprettes også en intern sprogtjeneste på nettet, hvor sprogeksperter og medarbejdere kommer med både råd, ris og ros om DRs sprogbrug.

Styr på økonomien: DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen konstaterer ved godkendelsen af DRs Årsrapport og regnskabet for 2008, at der - trods endnu et år med underskud - er kommet styr på økonomien i DR efter flere års budgetoverskridelser ved opførelsen af DR Byen. Samtidig opnåede DR i 2008 sin hidtil mest positive måling i befolkningens vurdering af programkvaliteten, og DR blev vurderet til at være landets mest troværdige medievirksomhed.

Bedste nordiske børne-tv: 148 tv-programmer fra hele Norden konkurrerer i juni om priserne for det bedste børnefjernsyn ved årets Nordisk Barne TV Festival i Ebeltoft, og DR placerer sig blandt de tre bedste i syv ud af de i alt otte kategorier, bl.a. med to vinderpriser til DRs familie-dramaserie ’Mille’ om en 12-årig pige, som mister sin veninde ved en trafikulykke.

Radio/tv-topmøde i DR Byen: Cirka 180 radio- og tv-chefer samt bestyrelsesformænd fra 75 public service-stationer i Europa, Mellemøsten og Nordafrika deltager, da European Broadcasting Union (EBU) den 25. og 26. juni holder generalforsamling i DR Byen, bl.a. med omvisninger på Europas nyeste radio/tv-station og med diskussion om spørgsmålet: Er det tid til at redefinere public service?

Prisregn til DR TV: Ved Producentforeningens årlige danske tv-festival i august høster DR 15 af de i alt 26 førstepriser. Priserne går til bl.a. følgende programmer fra DR: Dokumentarfilmen ’Dagbog fra midten’ om de politiske magtkampe i partiet Ny Alliance (Årets dokumentarprogram). Dokumentarserien ’Danskere i krig’ fra Afghanistan (Årets faktaprogram). Videnskabsserien ’Mission Baby’ om 100 pars anstrengelser for at få ønskebarnet (Årets livsstilsprogram). Sangtalent-serien ’X Factor’ (Årets tv-underholdning). Familie-dramaserien ’Sommer’ (tre priser, herunder Årets bedste drama-manuskript).

Nyheder på seks fremmedsprog: DR beslutter i september, at nydanskere fremover dagligt skal kunne læse de vigtigste danske nyheder på seks fremmedsprog: engelsk, tyrkisk, arabisk, bosnisk, urdu og somali. Det sker på netstedet dr.dk/news, efter at DRs tidligere radionyhedstjeneste på andre sprog end dansk blev lukket ved en sparerunde i 2005.

Arkitekturpriser til Koncerthuset: Det nyåbnede DR Koncerthus, tegnet af den franske arkitekt Jean Nouvel, modtager i efteråret hele tre hæderspriser for innovativ og udfordrende arkitektur: Den Europæiske Stålpris fra The European Convention for Constructional Steelwork, Konstruktionsprisen 2009 fra Dansk Forening for Brobygning og Bærende Konstruktioner samt Byggediplom fra Københavns Kommune.

Ni radiopriser til DR: Ved den danske radiobranches årlige Radiodays-festival i september henter DR ni hæderspriser, bl.a. for P3-programmet ’Ibens Harem’ (Årets radioprogram), P3-programmet ’Go’morgen P3’ (Årets morgenshow), P1-programmet ’En by i Rusland’ (Årets dokumentar/feature), ’Rytteriet’ på P1 og P2 (Årets satire) og ’Mads & Monopolet’ på P3 (Årets radioværter).

17 millioner besøg på ’Bonanza’: Siden DRs store netsted med radio- og tv-programmer fra DRs arkiver åbnede i januar 2008, har danskerne i løbet af mindre end to år genhørt og genset lige knap 17.650.000 programmer via dr.dk/bonanza. Med en støtte på 75 mio. kr. fra Kulturministeriet er DR godt i gang med digitaliseringen af sine flere end 570.000 timers radio og tv, så de er tilgængelige, når seere og lyttere via netstedet har tid og lyst til at dykke ned i arkiverne. Og DRs succes med at formidle arkivstof og kulturarven på denne måde bliver i oktober belønnet med en international hæderspris ved verdenskonferencen i Kina for sammenslutningen af tv-arkiver, International Federation of Television Archives

DR åbner tre nye tv-kanaler: Fra 1. november overgår alle de danske tv-kanaler til det digitale tv-sendenet, som medfører, at mange seere uden kabelnet må anskaffe nye modtagerbokse, der kan afkode det digitale signal. Men samtidig belønnes alle landets seere ved at få minimum ni tv-kanaler uden ekstra licens, og mange med ekstra betalings-tv kan fremover vælge mellem cirka 35 kanaler. Fra samme dato udvider DR TV fra tre til seks tv-kanaler, idet DR1, DR2 og DR Update suppleres med den nye historie- og kulturkanal DR K, med børnekanalen DR Ramasjang og med DR HD, som byder på tv-udsendelser i bedste billedkvalitet (high definition).

Vil styrke dansk public service: DR offentliggør i november sit mediepolitiske udspil, som rummer DRs ønsker til det nye fireårige medieforlig for 2011-2014, som Kulturministeriet og Folketinget skal forhandle på plads i løbet af 2010. Som landets eneste fuldt licensbetalte radio/tv-station anbefaler DR bl.a. en styrkelse af DRs nyhedsdækning både regionalt og nationalt, et mere mangfoldigt radiomarked ved øget satsning på DAB-kanaler og et tættere samarbejde mellem DR og andre aktører om deling af public service-indhold og klip fra visse DR-programmer.

Ny ledelsesstruktur i DR: Efter at chefen for DR Programproduktion, Mette Bock, har valgt at fratræde sit direktørjob i DR, beslutter DRs bestyrelse i november at fremrykke en ny organisationsstruktur for husets øverste daglige ledelse. Det medfører bl.a., at DR Programproduktion fra nytår 2010 deles i fire nye direktørområder: DR Nyheder, DR Danmark, DR Oplysning og DR Kultur. Herved forenkles beslutningsprocessen i den samlede direktion, og målet er desuden at levere et endnu bedre public service-indhold til DRs seere, lyttere og øvrige brugere. Den hidtidige mediedirektør Lars Grarup ønsker dog ikke at indgå i den nye struktur, men vælger at fratræde. Hans efterfølger ventes udpeget i februar 2010.

Tredje Emmy til dansk drama-trio: Ved den internationale tv-verdens årlige konkurrence, Emmy World Television Festival i New York, vinder DR den 24. november en Emmy-pris for bedste ikke-amerikanske tv-drama, serien ’Livvagterne’ af forfatterparret Mai Brostrøm og Peter Thorsboe samt producent Sven Clausen fra DR Drama, og samme trio har vundet endnu to af de eftertragtede Emmy-priser for ’Rejseholdet’ fra 2002 og ’Ørnen’ fra 2005.

Fire nye DR-direktører: DRs bestyrelse ansætter i december fire indholdsdirektører med tiltrædelse fra nytår: Ulrik Haagerup, chef for DR Nyheder (hele nyhedsproduktionen inklusive perspektiverende nyheder). Inger Bach, chef for DR Danmark (DRs distrikter, programproduktionen i Århus, børne- og ungdomsprogrammer og en række livsstilsprogrammer). Gitte Rabøl, chef for DR Oplysning (dokumentar, videnskab, debat og aktualitet, undervisning og oplysning). Morten Hesseldahl, chef for DR Kultur (drama, litteratur, kunst og musik, herunder drift af Koncerthuset og DRs 10 orkestre og kor).

Rekordår for priser og tv-sening: DR har aldrig tidligere fået så mange kvalitetspriser for tv, radio og netudbud som i 2009 - i alt 180 danske og udenlandske priser. Og danskerne har aldrig før set så meget fjernsyn som i 2009. I snit så hver dansker 189 minutters tv om dagen (tre timer og ni minutter). Stigningen skyldes bl.a. et større udbud af tv-kanaler samt øget køb af fladskærms-tv og flere tv-apparater i mange hjem.

2010

60 år med 'Giro 413': I den første uge af året fejrer et af DRs ældste radioprogrammer, 'Giro 413', at det nu har været 60 år i æteren. Og fødselaren, som i snit har op mod 900.000 lyttere hver søndag, har i de seneste år oplevet et stigende antal pladeønsker og bidrag til programmet, så der årligt kan uddeles ca. 400.000 kr. til støtteprojekter blandt dårligt stillede børn og unge.

Bedste offentlige byggeri: Tre dage før sin et års fødselsdag modtager Koncerthuset i DR Byen den 14. januar som 'gave' fra London en international pris fra et af verdens førende design- og livsstilsmagasiner, Wallpaper, nemlig prisen for 'Bedste offentlige byggeri'. Koncerthuset er tegnet af den franske arkitekt Jean Nouvel.

Danmarks Indsamling på DR: DR og 12 af landets humanitære organisationer går for fjerde år i træk sammen om den store Danmarks Indsamling i januar. Det besluttes, at hjælpen denne gang skal fordeles ligeligt mellem Afrikas kvinder samt katastroferamte familier efter månedens jordskælv i Haiti. Indsamlingen, der kulminerer med et fem timer langt tv-show på DR1, slår alle tidligere rekorder med et samlet beløb på 130 mio. kroner.

Ny mediedirektør: En enig DR-bestyrelse beslutter 1. februar at ansætte Mikael Kamber som ny mediedirektør for tv, radio og nye medier. Han har i de seneste tre år været adm. direktør og chefredaktør for JydskeVestkysten og har også en solid baggrund i mediebranchen fra sine tidligere job hos DR og TV 2.

P4-rekord i snevejr: Et landsdækkende snekaos den 2. februar betyder, at P4 sætter en ny lytterrekord, da knap 2,5 mio. danskere i løbet af døgnet stiller ind på kanalen for at følge de regionale trafikmeldinger.

Største dokumentarpris: Blandt 24 konkurrerende programmer valgte juryen bag landets største tv-pris, Billed-Bladets dokumentarpris på 100.000 kr., i marts for 10. år i træk en DR-dokumentar som vinder, nemlig Christoffer Guldbrandsens 'Dagbog fra midten', som handler om partiet Ny Alliances turbulente fødsel og fald inden omdannelsen til Liberal Alliance.

Regionalradioer fylder 50: Den 4. april er det præcis 50 år siden, at der var premiere på DRs regionale udsendelser. Siden starten i 1960 er P4 blevet landets mest benyttede rdiokanal, som sender syv-otte timers regionalt stof på alle hverdage, foruden at distrikterne også bidrager til, at DR dækker hele Danmark både på radio, tv og net. Læs mere om DRs regionale stationers første 50 år på jubilæumssitet www.dr.dk/50

Live-radio om besættelsen: 70 år efter tyskernes invasion af Danmark sender DRs tre sydjyske P4-regioner - DR Trekanten i Vejle, DR Syd i Aabenraa og DR Esbjerg - i alt seks timers temaradio '9. april 70 år efter', som med reportere og sendevogne rundt i det sydlige Jylland forsøger at give lytterne et realistisk indtryk af, hvordan det ville have lydt, hvis DR i 1940 havde haft de samme muligheder for nyhedsformidling som i dag.

Medieaftale svækker DR: Folketinget vedtager i maj en ny fire-årig medieaftale, der vil reducere flere af de medietilbud, som DR kan tilbyde danskerne i årene 2011-2014. Aftalen betyder blandt andet, at DR skal afgive en af sine fire FM-kanaler til en privat udbyder, der årligt vil få 100 mio. af licenskronerne til at drive en privat nyheds- og kulturkanal som et alternativ til radioens P1.

Spareplan fra DR: I juni godkender DRs bestyrelse som konsekvens af den nye medieaftale en spareplan, som skal sikre, at DR fortsat kan tilbyde et mangfoldigt programudbud. Planen medfører, at P1 bevarer sin kanalprofil med nyheder og baggrund, men skal afgive en del af sin sendetid til den klassiske P2-musik, når DR i slutningen af 2011 mister sin P2-frekvens. Det vil betyde færre genudsendelser, men samtidig oprettes både P1 og P2 som 24 timers kanaler på DAB.

Salg af sendenet: DR og TV 2 indgår i juli en længe planlagt aftale om salg af det jordbaserede danske sendenet, som blandt andet består af 34 sendemaster og serviceselskabet Broadcast Service Danmark A/S. Provenuet fra salget skal anvendes til nedbringelse af gæld hos DR og TV 2, og nettet overtages af aktieselskabet Teracom, der ejes af den svenske stat, og som i forvejen står for distributionen af radio- og tv-signaler i Sverige.

'Bonderøven' imponerer: I konkurrence med tv-stationer fra de 56 lande, som er medlemmer af European Broadcasting Union (EBU), vinder DR i september prisen for 'Bedste public service tv-format'. Det sker med DR2-serien 'Bonderøven', hvor en ung landmand på en gammel gård, Frank Erichsen, imponerer tv-folk fra hele Europa med sin enkle levevis.

Bedste dramaserie: Tre dage inden premieren på DR1 får danskerne en forsmag på, hvad der venter, da dramaserien 'Borgen' i september vinder en af de fineste internationale tv-priser, nemlig en Prix Italia i kategorien 'Bedste dramaserie'. Der er hver søndag ca. 1,5 mio. seere, som følger det politiske drama, og 10 nye afsnit følger i efteråret 2011.

Ny økonomidirektør: DRs bestyrelse ansætter i oktober den 34-årige cand.scient.pol. Martin Præstegaard, som ny økonomidirektør i DR. Han kommer fra en chefpost i Finansministeriet ligesom sin forgænger, David Hellemann, som nu bliver departementschef i dette ministerium.

Generaldirektør stopper: DRs generaldirektør Kenneth Plummer beslutter den 28. oktober at trække sig fra posten efter fem år i spidsen for DR. Det sker, fordi der ved udgivelsen af en portrætbog om Kenneth Plummer er rejst tvivl om, hvorvidt generaldirektøren har videregivet fortrolige oplysninger til bogens forfatter. DRs bestyrelse beslutter, at lederen af DRs juridiske og politiske sekretariat, Maria Rørbye Rønn, konstitueres som ny generaldirektør.

DR-bestyrelsen genvalgt: Kulturministeriet og DR oplyser i november, at DRs bestyrelse fra januar 2011 fortsætter med Michael Christiansen som formand og med kun et enkelt nyt medlem, John Wagner, som er adm. direktør for De Samvirkende Købmænd. Han er udpeget af kulturministeren og overtager pladsen efter adm. direktør Lone Færch. Se hele bestyrelsen her.

Årets Ord 2010: Et dommerpanel og lytterne til 'Sproglaboratoriet' på P1 kårer i december Årets Ord 2010, og vinderordet blev 'Vuvuzela', et truthorn, som blev verdenskendt i forbindelse med årets fodbold-VM i Sydafrika. Nærmeste konkurrent var ordet 'Udkantsdanmark'.

185 kvalitetspriser: Selv om også DR blev ramt af besparelser, sættes der en ny årsrekord med i alt 185 danske og udenlandske førstepriser til medarbejdere, programmer og andre udgivelser, herunder også film og dokumentarer med støtte fra DR. Se alle DR-priser for 2010 her.

FacebookTwitter