Medieåret der gik

2019 bød på folketingsvalg, tv-fejde samt nye kanaler og streamingtjenester på både tv og radio. DR Medieforskning har udvalgt en række store og små begivenheder samt nogle af de tal og tendenser der har præget medieåret – lige fra det vi talte med hinanden om i frokostpausen til det der kommer til at tegne medieudviklingen de kommende år.

 • 4. JANUAR: Et billede af et æg bliver postet på Instagram-kontoen @world_record_egg, og blot halvanden uge senere overgår billedet Kylie Jenners rekordopslag på daværende 18 millioner likes. I skrivende stund har ægget 54 millioner likes.

 • 8. JANUAR: To nye tv-kanaler ser dagens lys, da Xee og Paramount Network indtræder på markedet. De to kanaler står tilsammen for ca. 1 % af danskernes tidsforbrug på tv i 2019.

 • 4. FEBRUAR: YouTube Kids lanceres i Danmark. Ifølge YouTube gør platformen det ”nemmere og mere sikkert for børn at opleve verden gennem videoer”. Ca. hvert andet barn under 3 år bruger YouTube i løbet af en uge.

 • 18. FEBRUAR: Undergrundsmediet Vice, der henvender sig til en yngre målgruppe og bl.a. udgiver Noisey, Munchies og Broadly, drejer nøglen om i Danmark efter nedskæringer i virksomhedens internationale gren.

 • 13. MARTS: Ghita Nørby interviewes af Iben Maria Zeuthen til en dokumentar på Radio24syv. De to går skævt af hinanden i hvad der nok må karakteriseres som årets mest omtalte interview. 400.000 lytter med ifølge Radio24syv.

 • 20. MARTS: Den indiske YouTube-kanal T-Series overhaler PewDiePie som den mest populære YouTube-kanal, og har i skrivende stund 121 millioner abonnenter. Hver anden dansker bruger YouTube ugentligt.

 • 2. APRIL: Det sociale medie Google+ kaster håndklædet i ringen efter bl.a. at have opdaget et datalæk. Ifølge Kantar brugte 14 % af danskerne Google+ ugentligt ved udgangen af 2018.

 • 15. APRIL: Ottende og sidste sæson af Game of Thrones har premiere på HBO Nordic. 15 % af danskerne streamer HBO Nordic ugentligt i første halvår 2019.

 • 1. MAJ: Efter nogle tumultariske år med bl.a. Cambridge Analytica-sagen melder Facebook ud, at der fremover skal være et større fokus på privatliv. Ca. 2 ud af 3 danskere bruger Facebook dagligt.

 • 7. MAJ: Lars Løkke udskriver valg til Folketinget til afholdelse på Grundlovsdag den 5. juni. Medierne bugner af historier, og danskerne opsøger valgindhold på tværs af platforme. På DRTV streames især Partilederrunden, Debatten og Aftenshowet op til valget.

 • 3. JUNI: Podcastindex.dk går i luften. For første gang er der en samlet måling af podcasts på programniveau i Danmark. Mads & Monopolet, Mørkeland og Den korte radioavis er nogle af de mest lyttede podcasts i 2019.

 • 5. JUNI: Danskerne går til folketingsvalg. DR’s Kandidattest tages 2,4 millioner gange op til valget, og 300.000 tager testen på selve dagen.

 • 4. JULI: 3. sæson af Stranger Things har premiere på Netflix, og den slår ifølge den amerikanske streamingtjeneste alle rekorder. 41 millioner brugere ser ifølge Netflix afsnit 1 i løbet af de første fire dage – og 18 millioner brugere ser i samme periode alle sæsonens afsnit.

 • 11. JULI: En opgørelse på baggrund af Gallup Lokalradio Index viser, at der nu er flere danskere der har prøvet at lytte til en podcast, end danskere der ikke har. 24 % af danskerne lytter i 2019 til podcast ugentligt, hvilket er det højeste niveau målt.

 • 14. AUGUST: NENT Group, Discovery Networks og TV 2 danner fælles fodslag for at blive bedre til at dokumentere værdien af digitale reklamer. De tre mediehuses streamingtjenester Viaplay, Dplay og TV 2 Play bruges af hhv. 15 %, 3 % og 15 % af danskerne ugentligt i første halvår 2019.

 • 26. AUGUST: Berlingske Media beslutter at droppe hverdagsudgaven af løssalgsavisen B.T., som fra nytår kun kan købes i løssalg i weekenden. Avisen fik i 2018 et nyt avisbrand i B.T. Metro, da Berlingske fusionerede med Tamedia, der ejede MetroXpress.

 • 17. SEPTEMBER: Podcastmediet Podimo går i luften. Podcastlytning er på et år steget med 17 %, og væksten ses bl.a. fordi store tjenester nu integrerer podcasts i takt med at indholdet pibler frem.

 • 22. SEPTEMBER: F.R.I.E.N.D.S, eller Venner, fylder 25 år. Siden premiere har serien været sendt i ca. 6.200 timer på danske tv-kanaler. De 236 afsnit er sendt omkring 58 gange hver, og danskerne har i snit brugt 73 timer på at se Venner på tv siden. Dertil kommer DVD, Netflix m.fl.

 • 3. OKTOBER: Som et led i DR’s nye strategi vil det fremover være et succesmål for DR, at brugerne oplever, at indholdet giver dem værdi. DR måler på fire parametre: Tilfredshed, relevans, kvalitet og tiden værd. I tredje kvartal 2019 oplever 68 % af danskerne at få værdi ud af deres brug af DR’s tilbud.

 • 31. OKTOBER: Radio24syv sender for sidste gang inden FM4-båndet bliver overladt til Radio4. Kort forinden taber de udbuddet om en ny DAB-kanal til Radio LOUD, der sender fra 1. april 2020. Radio24syv havde i 2019 557.000 ugentlige lyttere, hvilket også endte som det højeste niveau i kanalens levetid.

 • 14. NOVEMBER: Instagram tester private likes på en lang række profiler. Hvis du er med i testen, vil du ikke længere kunne se det samlede antal likes eller visninger af billeder, skriver Instagram. 1 ud af 4 danskere er på Instagram dagligt i 2019.

 • 19. NOVEMBER: Google lancerer spiltjenesten Stadia i Danmark, deres bud på en streamingtjeneste til computerspil. 1 ud af 4 danskere spiller computerspil eller spilkonsol ugentligt.

 • 18. DECEMBER: Efter at YouSee den 17. september melder ud, at Discovery Networks tv-kanaler ikke skal være en del af YouSees standardpakker fra det nye år, slutter forsøget på at nå en aftale uden forsoning. I 2019 står YouSee-kundernes brug af Discoverys tv-kanaler for 5 % af det samlede tv-forbrug på det danske marked.

 • 31. DECEMBER: DR K og P7 Mix lukker og slukker med årets udgang, mens DR3 og DR Ultra flytter fra flow til streamingtjenesten DRTV. I 2019 havde de tre tv-kanaler tilsammen en ugentlig dækning på 2,2 millioner seere på traditionelt tv, mens P7 Mix havde en ugentlig dækning på 470.000 lyttere.