Favoritserier på repeat

Du kender det nok. Du bladrer Netflix eller Viaplay igennem efter noget, der fanger din interesse. Men efter ture op og ned ad rækkerne med nye originals og prangende dokumentarer, spiller du alligevel sikkert og ender på kaffebaren med dine Venner eller på slagmarken i Westeros. Men du er ikke alene. Mere end hver anden bruger af en streamingtjeneste streamer nemlig programmer og serier igen, selvom de allerede har set dem. Hvad får os til at vælge den gamle serie, vi kender i forvejen, når der er så meget nyt at vælge imellem?

(Foto: © Agnete Schilchtkrull, DR Medieforskning)

At foretrække gamle venner frem for nye bekendtskaber er nok ikke uvant for dig, men en ny undersøgelse viser nu, at vi også på streamingtjenester har en tendens til indimellem at vælge det velkendte frem for det uudforskede. Mere end hver anden danske streamer (54 %) svarer således, at de ser serier og programmer, selvom de tidligere har set dem.

Alt fra Venner og Game of Thrones til Matador og Badehotellet streames igen og igen. Herudover nævnes mere end 60 forskellige serietitler, som streamerne sætter på repeat. Trods en bugnende buffet af brandvarme originals - eller netop på grund af den - går størstedelen af streamingbrugere altså efter noget, de ved er godt, så den dyrebare tid i sofaen ikke går til spilde.

Streaming er for de fleste lig med hygge og afslapning, og derfor skal valget gerne være nemt at træffe og indholdet nemt at konsumere. Tjenesterne frister med nye, dyre serier og flotte trailers – men risikoen for at en ny serie enten kan være svær at komme ind i, ikke lige passede til humøret eller slet og ret er dårlig, er noget af det, der kan afholde streamere fra at vælge dem til. Nej, så er det nemmere at vælge en serie, hvor underholdningen er garanteret. Her er det især komfort og kvalitet, der er hovedårsagerne til, at mange streamer serier igen.

Komfortable genvalg

Skal der smør i gryden hos Spise med Price? Og hvordan var det nu, at Gabi og Johnnys forhold endte i Rejseholdet? Serier der er godt selskab, et glædeligt gensyn eller som bare har en god stemning, gør dem til komfortable genvalg, når benene smækkes op efter en lang dag – for du kan formentligt huske, hvordan den ender - og at det var godt. Du kan dermed trygt falde i søvn eller skele til mobilen, uden at det går udover helhedsforståelsen. Måske er det ligefrem en vane at sætte et afsnit af The Simpsons eller Nak & æd på, mens morgenrutiner eller aftensmad bliver overstået, og her kan det være nemmere at genfinde en favorit, end at gå glip af et flugtforsøg eller misse et mord. Og når du alligevel ender med et tilfældigt afsnit af Klovn, fordi du ikke lige vidste, hvad du ellers skulle se, så reddede vanens tryghed endnu en søndag.

Femstjernet kvalitet

En anden årsag til genvalg er kvalitet. Første gang bliver du blæst bagover af historien, universet og hvordan plottet samles til sidst. Anden gang tæller du, hvor mange steder der blev hintet til slutningen. Tredje gang opdager du replikker, biroller og sidehistorier, der understreger for dig, hvorfor lige nøjagtig denne serie er så god. Her fjerde gang skeler du måske ud af øjenkrogen for at sikre dig, at din nye kæreste reagerer som ønsket på plottwistet eller den unikke oneliner.

Brugerne beskriver spænding og komplekse historier som kvalitetsstempler i en god serie. Men også komedieserier og serier, der med deres særegne humor får dig til at grine, anses for kvaliteter i en god serie og er derved blandt årsagerne til, at brugere sætter serierne på igen. Det gælder for både spænding og komedie, at der er noget ved stemningen og universet, man har lyst til at vende tilbage til. Dette kan både de grove løjer hos fjerdeklasseeleverne i South Park og magtens spændinger i House of Cards, som går igen fra afsnit til afsnit.

Et stort, interessant persongalleri, unikke sidehistorier samt et gennemgående univers man kender og kan regne med sæson efter sæson, kan være afgørende for, om man vælger kvalitetsserien som aftenens underholdning frem for et nyt cast og univers, der måske skuffer sammenlignet med favoritserien.

Reaktualisering af en serie, du ikke havde tænkt på længe, kan også være en anledning til, at du kommer i gang med at se den igen. Det kan fx være, at streamingtjenesten har smidt den på forsiden, at sæson 4 lige kan nås inden sæson 5 får premiere, eller at en ven, et meme, eller et (socialt) medie minder dig om lige netop den scene, der gjorde dig hooked i første omgang.

Unge trykker mest på repeat

Zoomer vi ind på, hvem der er mest glade for repeat-knappen, tyder det på, at jo yngre du er, jo mere sandsynligt er det, at du aktivt har startet en genudsendelse på din streamingtjeneste. Blandt de 15-24-årige er det hele 85 %, der har streamet programmer, de kendte i forvejen. I tråd med en lignende undersøgelse af Netflix-indhold fra det amerikanske analyseinstitut Nielsen er Venner favoritserien blandt de yngre efterfulgt af Game of Thrones, mens det for de ældre i Danmark er hverdagen optil og under 2. verdenskrig, der tåler gensyn hos de fleste – nemlig i Matador og Badehotellet.

Et andet spektrum, hvor der er forskel på, hvad der streames igen og igen, er køn. Mens det i højere grad er mænd, der ser mordene i Sopranos og rumeventyrene i Rick and Morty om og om, så er det i højere grad kvinder der genbesøger Miranda, Charlotte, Carrie og Samantha om cafébordet, hvor der udveksles datinghistorier og gode råd. Serier som fx Beverly Hills 90210, New Girl, Modern Family og føromtalte Sex and the City går i højere grad igen hos kvinderne. Serierne indeholder dilemmaer og situationer, der ofte er karikerede, men relaterbare. Serierne som mænd vender tilbage til er typisk serier, hvor kønsfæller har en mission, en forsørgerpligt og som sjældent skyr nogen midler, som det ses i fx Nak & Æd, Sopranos og The Simpsons.

De gensynsglade streamere er dog ikke mere kønsstereotype, end at de typisk i fællesskab sætter sig sammen i sofaen og følger med i, hvordan det går naturens børn i Alene i vildmarken, genbesøger Birgitte Nyborgs politiske og personlige kampe i Borgen eller Franks fumlerier i Klovn. Om du har set flere af de serier, der er nævnt her i artiklen, eller streamer den bedste, groft oversete serie, så indikerer streamernes seriesamlinger en bred smag.

Gammelt og nyt side om side

Ifølge analyseinstituttet Nielsen var tre af de mest streamede serier i 2018 på Netflix i USA målt på tidsforbrug hverken Orange is the new black, Ozark eller andre af deres nye såkaldte originals, men derimod The Office, Venner og Grey’s Anatomy; tre kommissionerede serier med en del år på bagen og en stor mængde afsnit i bagagen.

Genudsendelser af serier har de seneste årtier været omdrejningspunkt for en nådesløs kritik af tv-stationer. Seerne vil, ifølge kritiske Facebook-opslag og læserbreve, have nye programmer og serier frem for genudsendelser af gamle travere, de allerede har set - også selvom seertallene til genudsendelser faktisk står for en pæn andel af de samlede seertal. Fx kom 10 % af tv-seertallet fra genudsendelser til den seneste sæson af Anne og Anders fra DR. Det giver dog god mening, at du er tilfreds med dit eget (gen)valg, men utilfreds med de genudsendelser tv-stationerne smider efter dig. På streamingtjenester opsøger mange brugere aktivt serier mere end én gang, bl.a. fordi det enorme udbud på tjenesterne gør det svært at overskue udvalget. Andre steder i branchen forsøger man at imødekomme de svære valg ved at eksperimentere med fx shuffle-funktioner, skræddersyede anbefalinger og mere intelligente søgemaskiner.

Indholdet, du møder på streamingtjenesterne, vil fremover bære præg af at være det bedste nye indhold med de største stjerner netop nu på den ene side, og de mest nostalgiske, komfortable og IMDB-topscorende serier på den anden, som kan agere plan B, hvis originalerne ikke tiltaler dig. Altså serier du kan se igen og igen med mange sæsoner og mange afsnit, indhold du altid vender tilbage til, og som kan agere magnet for de nye originals, som har brug for hjælp til at blive opdaget i stadigt voksende buffet af serier. Kombinationen af et solidt arkiv med golden oldies og dyre Emmy-vindere vil være nødvendigt for at trække et fast beløb op af streamernes lommer hver måned, men også nødvendigt for at sikre at du ikke skuffes med uoverskuelige beslutninger i enden af en lang dag.

Disney+ præsenterede ved ankomsten til Danmark i september ikke blot et magisk arkiv med nostalgiske tegnefilm og et actionunivers, der får de fleste børn af 90’erne til at tabe underkæben, men lovede endda at bruge et anseeligt beløb på at udbygge antallet af titler år for år. En af de nye titler, der er med til at sælge tjenesten fra start, er serien The Mandalorian; en serie baseret på Star Wars-universet.

Skulle du på et tidspunkt gennem denne artikel have undret dig over, hvad seertallet mon er til de serier, der ses igen og igen, så er her lidt af svaret: Hvis man lagde tallene fra hver enkelt af de syv genudsendelser af Matador fra traditionelt tv sammen med tallene fra streaming på DRTV ville seertallet efterhånden være 16 millioner. Og så har vi ikke talt DVD-bokse, VHS-bånd og lignende med.