Alle veje fører til valdemarsro.dk

Har du også undret dig? Om det er ”dansk sommermad”, ”asiatiske retter med kylling” eller ”flæskesteg”, du er på jagt efter, så lader alle veje i disse dage til at føre til den samme danske madblog: valdemarsro.dk. Vi giver dig forklaringen.

(Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR Medieforskning)

Har du en vis alder, kan du muligvis huske dengang, hvor svaret på stort set hvert eneste spørgsmål, man tastede ind i Google, fandtes på heste-nettet.dk. Årsagen er hverken voodoo, en lyssky aftale med Google eller lignende mørke kræfter. Nej, årsagen er SEO: search engine optimization.

Når danske søgende på internettet leder efter madopskrifter, en ny græsslåmaskine eller ønsker svar på, hvordan man bedst afrimer en fryser, er Google det foretrukne valg. Til dels fordi Googles navn i dag er blevet et verbum synonymt med at søge på nettet, men også fordi Googles søgemaskine har vist sig ganske god, hvis ikke bedst, til at finde det, de søger. Men da de færreste gider at bladre flere sider med søgeresultater igennem for at finde det, man søger (de færreste gider i det hele taget at bladre), er kampen om de øverste placeringer i søgeresultatet intens. Den foregår kommercielt, ved at annoncører betaler for placeringen, men der findes faktisk andre tricks, som bliver benyttet for at sikre, at ens hjemmeside løftes højt op blandt søgeresultaterne. Men inden vi når til dem, skal vi først forstå, hvordan Google sorterer i de forskellige resultater. En af grundstenene i Googles søgealgoritme hedder PageRank. Lad os starte med at kigge nærmere på den.

En algoritme til at sortere alt indhold på internettet

De to stiftere af Google, Larry Page og Sergey Brin, udviklede, under deres studier på Stanford University i slutningen af 90’erne, det, som fik betegnelsen PageRank. Det er navnet på den algoritme, som er med til at sikre, at der gives troværdige og relevante svar, når du søger på Google. Algoritmen er blandt andet bygget op omkring interne og eksterne links. Lad os tage et eksempel: Hvis du på din madblog har en unik madplan, som du gerne vil have får en så høj PageRank som muligt, og altså lander som en af de første søgeresultater på Google, kan du på de respektive undersider på hjemmesiden linke til netop den side. Jo flere links, jo bedre – såfremt brugerne klikker på linket. Hvis du herudover får en række troværdige eksterne sider til også at linke til din madplansside, så vil din PageRank stige yderligere.

Lidt forsimplet er PageRank altså en form for popularitetsscore. Jo højere popularitet, desto højere PageRank. Logikken er, at hvis mange troværdige sider peger på din side som en side, hvor man kan finde svar på en søgning, så vil Google løfte din side frem foran andre, som har færre troværdige interne og eksterne links.

PageRank er i dag blot en lille del af den samlede sorteringsalgoritme, der består af en lang række andre faktorer, men den er stadig en vigtig del ift. at kravle op i søgeresultaterne.

En værktøjskasse til at udnytte algoritmen

Når man ved, hvordan PageRank fungerer, kan man justere sin hjemmeside, så den spiller bedst muligt sammen med algoritmen. De værktøjer, man bruger, kaldes samlet set for SEO – search engine optimization – og det er hverken snyd eller ulovligt, men blot en smart måde at sikre, at den nye opskrift på musaka bliver fundet. Det kan gøre hele forskellen mellem en smagfuld madblog og en obskur opskriftssamling.

En madblog med en klar plan

Lad os slå det fast igen: SEO er hverken ulovligt, snyd eller på anden måde moralsk angribeligt. Tværtimod, fristes man til at skrive. De fleste store virksomheder arbejder naturligvis med det, ligesom de arbejder med at sikre sig den betalte plads. De vil sørge for, at brugerne kan finde virksomheden naturligt – også uden betalt annoncering. Det kommer ikke bag på nogen, at store virksomheder som fx LEGO, Danske Bank og Elgiganten er optaget af dette og bruger ressourcer herpå. Men der skabes muligvis mere kognitiv dissonans med de sider, som prøver at tage sig ud som charmerende, hyggelige hobbyhjemmesider, men som så også er SEO-optimerede til den store guldmedalje.

For vær ikke i tvivl om, at der er en god grund til, at man, næsten uanset hvilken ret, man søger efter på Google, lander på valdemarsro.dk. Madbloggen har tydeligvis arbejdet meget med SEO for at sikre sin placering. Siden er bygget op med korte og præcise overskrifter til hver opskrift. Noget Google lægger vægt på. Derudover er valdemarsro.dk hamrende gode til at bruge søgeordet et tilpas antal gange i opskriften, uden at det virker kunstigt. Det tilfredsstiller Google, men også brugeren, som får lyst til at læse videre og engagere sig i indholdet.

Selve URL’en er også optimeret. Den er kort og indeholder søgeordet (fx www.valdemarsro.dk/flaeskesteg), hvilket indikerer relevans. De interne, relaterede links er også lagt strategisk ind, så der er stor sandsynlighed for, at brugeren klikker videre på disse (Se denne video, hvor jeg viser min opskrift og tricks til den perfekte flæskesteg >>).

Læg dertil, at valdemarsro.dk har indlagt søgeord i stort set hvert eneste billede i det store billedunivers, at sidestrukturen er meget sund – med det, der på SEO-sprog kaldes den rette H-tag-opbygning –og at der derudover er ca. 1.500 hjemmesider, der linker til valdemarsro.dk. Robotten, eller Googlebot’en, der sendes rundt på siderne, kan ikke andet end at blive mæt og tilfredsstillet.

Valdemarsro.dk er samlet set spækket med indhold. Over 1.000 opskrifter samt et livsstilsunivers med rejseguides, boganbefalinger, havetips og masser af flotte billeder, der gør bloggen indbydende. Indholdet bliver flittigt produceret, hvilket kun leder flere og flere søgeord og spørgsmål fra danskerne til valdemarsro.dk.

Så, næste gang du skal finde ud af, hvordan du renser tagrender, og svaret findes på heste-nettet.dk, eller du skal købe plæneklipper, og anbefalingen er bedst hos havetips.dk, eller du måske ligefrem skal finde en god opskrift på fransk bondesalat, og valdemarso.dk bliver din destination, så ved du nu et og andet. Du ved, at der hverken er tale om tilfælde eller lyssky aftaler, men derimod godt professionelt arbejde for at sikre hjemmesidernes synlighed. Valdemarsro kan andet end at lave mad. Valdemarsro har også en god opskrift på SEO.