Kender du nogen, der ikke streamer? Hvis ja, så er de efterhånden et særsyn. For langt de fleste danskere streamer i 2022. Faktisk streamer 9 ud af 10 i løbet af en uge fra en streamingtjeneste eller en distributør, og størstedelen streamer hver eneste dag. Vi forsøger her at ridse danskernes komplekse streamingforbrug op og tegne de store linjer over streamingmarkedet anno 2022.
Hvem, hvor meget og hvor tit?
Streaming er for længst blevet en fast følgesvend i danskernes dagligdag, og det er kun i påske-, sommer- og efterårsferier, at streamingbegejstringen kan sænke sig en anelse. Modsat er det især i de kolde vintermåneder, at allerflest slår plaiden om hoften og lader sig lokke af det uendelige streamingtilbud. På den måde minder streamingadfærden om den adfærd, danskerne har, når det gælder traditionelt tv-forbrug.
Danskere i alle aldersgrupper streamer, men zoomer vi ind, bliver det tydeligt, at der blandt de unge og voksne er lidt flere, der streamer ugentligt, end blandt de yngste og ældste.
Der er til gengæld større variation i, hvor meget tid der så bruges på at streame aldersgrupperne imellem – her er de unge danskere overlegne. Hvor den gennemsnitlige dansker bruger 1 time og 52 minutter på at streame i snit hver dag, bruger de unge voksne – mellem 25-31 år – 2 timer og 34 minutter på at streame og lægger sig dermed klart i spidsen af binge-ræset. De ældre danskere over 65 år bruger mindre, nemlig 1 time og 22 minutter på at streame dagligt, ligesom de små børn i øvrigt. Den stikmodsatte fordeling ses på flow-tv. Værd at bemærke er det også, at mænd bruger mere tid på at streame end kvinder, da de typisk bliver siddende længere tid ad gangen og har flere sessioner foran skærmen end kvinder har på en uge.
Weekendvaner og sengetider
Danskernes streamingforbrug fordeler sig hen over døgnet, ugen og året på samme måde, som vores tv-forbrug. Det vil i korte træk sige, at vi primært tænder for streamingtjenesterne om aftenen og i nogen grad i weekendens dagtimer.
Søndag er ugedagen, hvor danskerne streamer mest; 2 timer og 7 minutter bliver det til, mens hverdagene i snit ligger omkring 1 time og 48 minutter. Det giver nok sig selv, at det er, fordi vi streamer, når vi har fri fra arbejde og skole. Så selvom al indhold står til rådighed for os døgnet rundt, har vi stadig hverdagens strabadser, der står i vejen for vores uendelige bingeri. Det gælder dog ikke for de ældste danskere, som har lige meget tid til at streame hver dag i ugens løb og ikke behøver at vente, til det bliver aften eller weekend.
Danskerne har nogenlunde den samme døgnkurve på tværs af alder, når det gælder streaming. Der streames primært om aftenen i de fleste alderstrin, men den yngste målgruppe skiller sig dog lidt ud. Det ser nemlig ud til, at mange små børn, 3-8 år, og selvbestemmende børn, 9-14 år, får lov til at streame lidt i morgentimerne, også på hverdage, mens forældrene måske gør sig klar til at sende dem afsted, tager et tiltrængt bad eller lignende. Døgnkurven viser desuden ret tydeligt, hvornår de mindste danskere kommer hjem fra pasning og skole, og hvornår de puttes.
Hele verden on demand
Den streamingtjeneste, der har stjålet mest tid fra det traditionelle tv-forbrug, er YouTube, som vi i denne artikel betegner som en streamingtjeneste, selvom den også er at betegne som alt muligt andet. 19 % af streamingforbruget ligger her – det svarer til, rundt regnet, hvert femte minut brugt på en streamingtjeneste. Det er især unge, der benytter sig af tjenesten med nærmest uendeligt meget indhold, og blandt de yngste optager YouTube op mod 40 % af deres tid.
De danske tjenester som TV 2 Play og DRTV tegner sig tilsammen for 19 % af danskernes tidsforbrug på streamingtjenester. Dog skal det siges, at en meget stor del af tidsforbruget på distributørers streamingtjenester (fx YouSee Play eller Stofa WebTv) ender på indhold fra netop TV 2 og DR, men af tekniske årsager måles forbruget hos distributørerne. De internationale tilbud fra Netflix, Disney+ og HBO Max står tilsammen for 17 % af tidsforbruget, heraf Netflix for 10 procentpoint alene.
Fordelingen af tidsforbruget vidner desuden om, at det ikke er on demand-streaming, der fylder alt for alle. Blandt de ældre danskere er det nemlig streaming fra distributører som YouSee Play, der fylder mest, og her er det som tidligere nævnt især streaming af live-feed (også kendt som flow-tv), der primært benyttes. De ældre streamer altså – måske endda helt uden at tænke over, at de streamer.
Dansk indhold presset i streamingkonkurrencen
Denne korte overflyvning over danskernes brug af streamingtjenester viser, at historien om streamingforbruget minder meget om tv-forbruget dag til dag, men er langt mere nuanceret, når man graver lidt dybere. Med den nye fælles branchemåling på streaming bliver det også tydeligt, at de udenlandske tjenester med primært engelsksproget indhold optager en stor del af danskernes tid foran skærmene. I forhold til de gamle flow-dage, hvor valgmulighederne endnu ikke var eksploderet, fylder det danske indhold fra TV 2 og DR, samt til dels Viaplay og Discovery+, nu markant mindre i danskernes mediebillede. Konkurrencen er altså kun blevet større.