Sådan påvirker corona DR’s programmer fremover

DR holdt pressemøde onsdag formiddag. Her blev konsekvenserne af corona for DR’s programmer fremover præsenteret, ligesom sløret blev løftet for en række kommende satsninger.

DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn fortalte onsdag formiddag på et online-pressemøde om konsekvenserne af corona for DR’s programmer fremover, ligesom sløret blev løftet for en række kommende satsninger. Foto: Bjarne Bergius Hermansen.

Hvert halve år præsenterer DRpressemøder satsninger og programmer for det kommende halvår. Dette halvårs pressemøde, der blev afviklet online her til formiddag, stod i coronaens tegn.

Ligesom resten af Danmark, står DR foran en gradvis, kontrolleret og langsom genåbning.

Denne gradvise åbning, hvor langt størstedelen af DR’s medarbejdere stadig arbejder hjemmefra, og der fortsat er skrappe sundheds- og sikkerhedsmæssige produktionsforhold, kommer efter mange uger, hvor store dele af DR’s produktion, der ikke har drejet sig om nyheder og aktualitet, har ligget stille eller været på nedsat kraft.

DR prioriterer nu over det næste stykke tid - inden for myndighedernes restriktioner og anbefalinger - skridt for skridt at genoptage produktioner inden for børneområdet, dokumentarområdet, kulturområdet samt på udvalgte DR1-produktioner, der samler mange danskere. Nyhedsområdet vil fortsat have allerhøjeste prioritet.

De mange uger med nedsat produktion og den gradvise og prioriterede genåbning får konsekvenser for programmer og sendeplaner for resten af 2020.

- Vi har skabt en tradition for, at vi ved disse pressemøder åbner DR og taler lige ud af posen om, hvad danskerne har i vente. Corona-situationen er en ekstra god grund til at gøre det. Jeg tror, at en ærlig, rettidig og konkret forventningsafstemning er vigtig, for dette her får stor betydning for DR’s flader resten af året. Vi vil fortsat prioritere vores særlige rolle i forhold til nyheder og beredskab meget højt, men vil også indrette os på, at i takt med at tiden går, får brugerne også et større behov for andre typer af indhold. Den balance skal vi ramme, alt imens vi skridt for skridt genåbner DR, siger generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

Nye planer for sommeren og ændringer til efteråret

Blandt de større konkrete ændringer er sommeren på både tv, digitalt og radio. Her skulle der oprindeligt været sendt både EM i herrefodbold og OL, der begge er rykket til næste år.

Derfor har DR netop efterspurgt nye programmer for over 10 millioner kroner hos de danske produktionsselskaber. Udover det vil DR til sommer fokusere på at bringe kulturen ud til de mange danskere, der ellers ville have opsøgt den på sommerens musikfestivaler, museer, kulturtilbud mv. Der vil også være mange danske film – både på flow-tv og på streamingtilbuddet DRTV – ligesom en række naturprogrammer vil blive tilføjet DR’s naturtema, der netop er skudt i gang med ’Vilde, Vidunderlige Danmark’.

Efteråret og vinteren byder også på en række markante ændringer.

’Gift ved første blik’ er udskudt i forhold til programmets normale sendetidspunkt, da det ikke er forsvarligt at gennemføre optagelserne i nærmeste fremtid.

’Den store bagedyst’ og årets julekalender er blandt de programmer, som DR håber at kunne producere og færdiggøre som planlagt - trods de svære produktionsforhold. Julekalenderen mangler stadig en række optagelser, og optagelserne til ’Den store bagedyst’ begynder inden længe i første omgang af de enkelte deltagere, men i et langsommere tempo end normalt.

En række programmer forventes at blive produceret og sendt som planlagt. Det drejer sig blandt andet om ’Hammerslag’, ’Kender du Typen?’, ’Danmarks næste klassiker’ og ’Løvens Hule’.

Kommende satsninger på vej

Pressemødet handlede dog ikke kun om ændringer. Også en række større kommende satsninger blev præsenteret.

DR kommer i maj til at dække både 100-året for Genforeningen og 75’året for Danmarks befrielse. I år er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. DR markerer jubilæet med flere tiltag, der dykker ned i et dramatisk og afgørende kapitel af danmarkshistorien. Som det helt store flagskib er serien ’Grænseland’ – en historisk dramadokumentar i fire dele. ’Grænseland’ har premiere på DR1 den 17. maj. DR fejrer også 75-året for Danmarks befrielse. Der sendes live på DR1 den 4. maj, hvor der tændes lys over hele landet. Der vil være gæstetalere og musik med blandt andre Katinka og Caroline Henderson.

Foråret kommer også til at stå i musikkens og sangens tegn. I maj vil DR’s radiokanaler fortsat spille mere dansk musik, og DR er i dialog med festivaler og foreninger, så der trods aflysninger kommer fokus på livemusik hen over sommeren. Den gradvise genåbning af DR vil ligeledes betyde, at flere velkendte musikprogrammer på blandt andet P3 vender tilbage på radiokanalerne i næste uge. Morgensangen på DR1 og P2 kører frem til sankthans, og fællessangen fredag aften på DR1 fortsætter gennem maj, ligesom der vil komme en særlig sankthans-udgave. Torsdagskoncerterne vil også vende tilbage, dog i første omgang optaget uden publikum.

To store eksterne produktioner sat i søen

På onsdagens pressemødet blev sløret løftet for to store eksterne produktioner, der er sat i søen af DR.

Dramaserien ’Borgen’ vender tilbage på skærmen. I 2022 skal danskerne igen følge Sidse Babett Knudsen i skikkelse af Birgitte Nyborg og hendes bestræbelser på at styre sig igennem politiske magtkampe og intriger, når den populære DR-serie ’Borgen’ vender tilbage. Læs mere om ’Borgen’ nedenfor

Desuden investerer DR i en ny stor satsning til børn. Ramasjang skal nemlig have sin helt egen nye, originale animationsserie. Den har DR netop onsdag sendt i udbud til det eksterne marked i Danmark.

Ambitionen er en animationsserie i over 50 afsnit, der i kvalitet kan være med på internationalt niveau, som skal løbe over skærmen i 2021.

Med denne nye satsning på animation, investerer DR i animationsbranchen og de mange dygtige talenter i branchen herhjemme.

Læs om de løbende programændringer på tv, radio og digitalt: dr.dk/programændringer

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk