Kig ind i DR’s store klædeskab – og se også kendt TV-hår

DR har Nordens største kostumemagasin med omkring 65.000 kostumer. På Kulturnatten kan du se nogle af dem, gætte med på, hvornår de er fra og se parykker, der er kendt fra TV.

  • Her har DR Kostume besøg på en tidligere kulturnat. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • Der bliver mulighed for både at se kostume og parykker fra DR's 'Krag & Virkner'-programmer. (Foto: © Monday Production, Monday Media)
1 / 2
  • Tid: 18.15-23.00, den 14. oktober

  • Sted: Kostumen, 1. sal i DR Byen

- Klæder skaber folk, siger man. Og DR har rigtig meget tøj og tilbehør.

Faktisk rummer kælderen i DR Byen én af Nordens største kostumemagasiner med over 65.000 kostumer og masser af tøj, som du måske husker fra shows og serier, ligesom DR også råder over en stribe håndlavede parykker med oprindeligt hår. De bliver for eksempel brugt i dramaserier og historiske programmer.

På Kulturnatten, fredag den 14. oktober, får du muligheden for at kigge ind i DR’s store klædeskab og få en fornemmelse af, hvor stort det er. Garderoben er for eksempel delt op i årtier og i stile som jugend, hippie, empire og barok. Eller nissekostumer og showkjoler for den sags skyld.

- DR har haft et kostumelager helt siden fjernsynets start i 1950’erne, og vi har sammenlagt en kilometer tøj fra før og nu, der hænger på bøjle. Dertil skal lægges cirka en halv kilometer skuffer, ligesom der også er en halv kilometer hyldemeter med løse ting og genstande. Vi glæder os meget til at give Kulturnattens gæster adgang til en DR-afdeling, de normalt ikke lige kan besøge, siger områdeleder Lotte Matine Massius fra DR Kostume.

Gæt årtier på aftenen

På Kulturnatten vil du blandt andet kunne se kostume, der har været brugt i dramaserien ’Krøniken’, dramadokumentarserien om Frederik IX, tøj fra de historiske serier ’Krag og Virkner’ og ’Historien om Grønland og Danmark’ samt børneprogrammer gennem tiden. Du kan også se kjoler, der har været brugt på TV. For eksempel den, som Anna Lin havde på, da hun var vært på MGP - og andre kjoler fra Melodi Grand Prix og dramaserier gennem årene.

- Vi prøver at arrangere det sådan, at der både er noget, børn og voksne kender. Samtidig bliver der en lille gætteleg, hvor Kulturnattens gæster kan være med til at gætte hvilket årti, tøj er fra, forklarer Lotte Matine Massius.

På aftenen vil flere af medarbejderne fra DR Kostume være til stede, så man kan spørge løs om alt fra stilhistorie til særlige outfits – og samtidig høre lidt mere om, hvad de arbejder med lige nu.

Tulle (Martin Buch) og Else (Rasmus Botoft) har været flittige brugere af DR's parykker i 'Rytteriet'. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)

Se hår fra ’Krag og Virkner’ og ’Rytteriet’

På Kulturnatten bliver der også mulighed for at studere hår, der er kendt fra TV, når DR Sminke deltager med en særlig parykudstilling.

Her kan du for eksempel se parykker fra den historiske serie ’Krag og Virkner’ og hår og skæg fra de satiriske ’Rytteriet’-programmer, hvor Snobberne, Tage, Erik og Else og Stripper-Jens blot var nogle af figurerne, som fik ’nyt hår’ på hovedet af DR’s maskører.

I løbet af aftenen kan du også blive klogere på de såkaldte look-bøger, som DR Kostume og Sminke bruger, så værter kan føle sig trygge og kommer til at se ens ud på skærmen, uanset hvem af de ansatte i afdelingen, der er i hænderne på.

På Kulturnatten kan du se kostumerne og parykkerne ved selvsyn mellem klokken 18.00 og 23.00.

  • Du kan læse meget mere om, hvad du kan opleve i DR Byen på Kulturnatten den 14. oktober på dr.dk/kulturnatten.