Kig ind i DR’s store klædeskab – og gæt et program eller et årti

DR har Nordens største kostumemagasin med over 65.000 kostumer og masser af tøj, som du måske husker fra shows og serier. På Kulturnatten har du muligheden for at lægge vejen forbi.

  • Her har DR Kostume besøg på en tidligere kulturnat. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Nancy Nickerson blandt de mange hylder med tøj i DR Kostume. Hende kan du blandt andre møde på Kulturnatten. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
1 / 2
  • Tid: 18.15-23.00

  • Sted: Kostumen, 1. sal i DR Byen

Hvad gør man, når brødrene Price skal have kinesisk-lignende tøj på i deres udsendelse, og langt de fleste butikker er lukkede, fordi der er corona? Den udfordring stod kostumier og stylist Nancy Nickerson fra DR Kostume med, da et afsnit af ’Spise med Price’ skulle optages tidligere i år.

Heldigvis havde den kinesiske købmand i København K åbent. Så her købte hun to kinesiske stoflamper, pillede dem af rammen, og sammen med skrædder Ditte Jørgensen brugte hun skærmene til at få Adam og James Prices tøj til at se kinesisk ud.

Netop dét outfit har du mulighed for at se på Kulturnatten i DR Byen den 15. oktober, men du kan også se rigtig meget andet og være med i en lille gætteleg på aftenen i DR’s kostumemagasin.

- DR har haft et kostumelager helt siden fjernsynets start i 1950’erme, og vi har omkring 65.000 kostumer. Dermed er vi også én af Nordens største kostumemagasiner, forklarer områdeleder Lotte Matine Massius, der glæder sig til at give Kulturnattens gæster adgang til en DR-afdeling, man normalt ikke lige kan besøge.

DR Kostume har sammenlagt 1 km tøj fra før og nu, som hænger på bøjle. Dertil skal lægges cirka en halv kilometer skuffer, ligesom der også er en halv kilometer hyldemeter med løse ting og genstande.

Gæt hvor tøjet stammer fra

På Kulturnatten får du mulighed for at kigge på noget af alt det tøj, der har været brugt til for eksempel børneprogrammer, dramaserier, Melodi Grand Prix og TV-aviser gennem tiden. Rigtig meget af det er mærket med en label, så kostumiererne altid ved, om det har siddet på Birthe Kjær i Grand Prix eller på Kåre Quist i TV-Avisen tidligere.

- På Kulturnatten vil vi blandt andet lægge op til nogle små gættelege, hvor gæsterne for eksempel skal finde frem til, hvilke programmer bestemte outfits stammer fra, eller skal gætte, hvilket årti et kostume er fra. Vi vil også finde andre spændende kostumer frem, og så kan folk selvfølgelig også generelt få et kig ind i DR’s store klædeskab, forklarer Nancy Nickerson.

På aftenen kan gæsterne møde flere af medarbejderne i DR Kostume og spørge løs om, hvordan de arbejder, og hvad de særligt har gang i lige nu.

- Stort set alle DR-værter er i kontakt med os løbende. Det gælder ikke mindst TV-Avisen, DR Sporten og DR Vejret, men også ’Deadline’, ’Kender du typen?’, ’Alle mod 1’, ’Dansk Melodi Grand Prix’, ’MGP’ og de fleste, faste programmer, som DR sender, forklarer Lotte Matine Massius.

Senest har DR Kostume blandt meget andet også været inde over drama-dokumentarserien ’Frederik IX’, en kommende serie om Grønlands og Danmarks fælles historie og dramaserien ’Doggystyle’ – for blot at nævne nogle af de mange opgaver.

Ofte henvender eksterne sig også for at gøre brug af DR’s righoldige klædeskab. Det gælder for eksempel filmselskaber, andre produktionsselskaber og public service-stationerne i Norge, Sverige og Finland. For eksempel ’bor’ en stribe af kostumerne i Bille Augusts Karen Blixen-film ’Pagten’ til daglig i DR’s kostumemagasin.

På Kulturnatten kan du se det ved selvsyn mellem klokken 18.00 og 23.00.

Tøjet til Adam og James Price i dette afsnit af 'Spise med Price' blev syet af lampeskærme. Du kan få historien på Kulturnatten i DR Byen. (Foto: Jacob Snedevig)
FacebookTwitter